Tykev - predpestovat nebo ne
|
|
|
|
|
 |
 |
|
MilosK - Stříbrný Zahrádkář (279) - 210.156 (?), 16.12.2024 19:00, zobrazeno: 806x
Prosim o nazor, zda predpestovat dyni nebo ne. Ziskal jsem parcelu, je to leta louka, a mam v planu dat pruh tkane textilie a zasadit nebo zasit par dyni, Zavlazovat se nebude, chci to zkusit. A ted, predpestovat, nebo zasit v kvetnu seminka primo do zeminy. Uvaha je takova, ze seminko primo do zeminy by si mohlo udelat hlavni koren do hloubky a sahnout si pro vlahu lepe nez sazenice. Co si o tom myslite? Misto jsem trochu zryl ted na podzim, jizni mirny svah.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 12.54 (?), 16.12.2024 20:26
Dýně koření mělce, není to ořešák. Předpěstuje, jinak to okamžitě po vyklíčení sežerou slimáci.
|
|
 |
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2081) - 168.103 (?), 16.12.2024 20:36
Podívejte se na to, pane Miloši z jiné strany. Mladé rostliny tykví doslova milují slimáci. Připravte se na to, že uschovaní pod fólií, vám přes noc na rostlinách budou škodit. Jakmile mladým klíčícím rostlinkám sežerou celý stonek s děložními lístky, je s rostlinou konec. Proto bych doporučoval vysadit velké silné rostliny. Nedostatek vláhy můžete vyřešit úpravou půdy před položením tkané textilie do tvaru mírné nálevky, aby voda, která nestačí textilií protéci, stekla shora dolů přímo k rostlině. Silná sazenice pak každé dešťové srážky dokáže maximálně využít. Pěstuju takovým způsobem hokaido na vyvýšeném záhonu kompostu již několik let, používám černou igelitovou fólii vyspádovanou do středu k rostlinám a od okamžiku, kdy se rostliny zapojí do růstu, si už vystačí s vláhou z dešťových srážek. Walter
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 17.12.2024 13:21
Někdy počátkem 90tých let, tedy těsně po jejich zavlečení, jsme žluťáků měli pár let hafo. Tenkrát jsem naštěstí nijak intenzivně nezahrádkařil. Pak přišlo několik tužších zim a oni zmizeli. Tvrdit, že to nemá nic společného bych si opravdu netroufal.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 17.12.2024 22:33
No, možná tam bylo také několik suchých (jsme ve srážkovém stínu) a horkých let, takže ty faktory působily současně. Jenže jsou ze Španělska a navíc si pamatuju, že jeden rok byli a na jaře už se neobjevili. K mé obrovské radosti. Faktem je, že tam u vás mrzne přinejmenším stejně jako u nás, čili by taky měli vyhynout. Což se nestalo, nebo ano?
Mám tam ty malé české šedé, ale ti se zdaleka tolik nerozmnožují a spíš později. Takže je pak nacházím v letním salátu, kapustě a zelí. Ale to už moc škody nenapáchají.
Milan HP
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|