Svícení při pěstování sadby
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 6.138 (?) 12.1.2021 20:56
Tohle je pro mne novinka. Tedy ty UV LEDky zabudované do svítidla. UV jsem u sebe vyřešil tak, že do každého okna dávám růstovou zářivku, ale ta má nižší efektivitu. UV je totiž nezbytné, pokud mají rostliny pak jít na přímé slunce. Pokud ho nedostanou, dost se spálí. Sice to všechny moje přežily, ale na úrodě se to určitě podepsalo. Hned na to mrknu.
Milan HP
Je to sice jen UVa do 315nm, ale rozhodně lepší než nic. Neudávají tam také procento energie v daném spektru. Což taky hraje svou roli. Ale ty ceny jsou až neuvěřitelné. Jak to jen můžou tak lacino prodat? Trochu to ve mně vzbuzuje pochybnosti.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 151.22 (?), 12.1.2021 14:28
Dobry den, dovolte mne dotaz. Spektrum 865 neni denni bila ale studena bila je tomu tak? Jaky zdroj doporucujete?
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 6.138 (?), 12.1.2021 16:53
865 je denní bílá. Poslední dvojčíslí udává teplotu barvy světla, v tomto případě 6500°K. Používám většinou toto světlo. Pro počáteční růst po vyklíčení stačí toto světlo, později je dobré přidat buď teplejší barvu světla či ještě lépe růstové červeno-modré světlo. Důležitá je intenzita světla: podle mé zkušenosti minimum zabraňující vyčouhlosti je nad 2500 lx při teplotě 16 - 17°C. Tedy u rajčat a paprik. Ovšem papriky potřebují vyšší teplotu, tudíž i vyšší intenzitu osvětlení.
Milan HP
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 6.138 (?), 12.1.2021 20:56
Tohle je pro mne novinka. Tedy ty UV LEDky zabudované do svítidla. UV jsem u sebe vyřešil tak, že do každého okna dávám růstovou zářivku, ale ta má nižší efektivitu. UV je totiž nezbytné, pokud mají rostliny pak jít na přímé slunce. Pokud ho nedostanou, dost se spálí. Sice to všechny moje přežily, ale na úrodě se to určitě podepsalo. Hned na to mrknu.
Milan HP
Je to sice jen UVa do 315nm, ale rozhodně lepší než nic. Neudávají tam také procento energie v daném spektru. Což taky hraje svou roli. Ale ty ceny jsou až neuvěřitelné. Jak to jen můžou tak lacino prodat? Trochu to ve mně vzbuzuje pochybnosti.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
zdenekfm - (29) - 250.111 (?), 15.1.2021 9:57
Příspěvek mi zmizel, patrně z důvodu velkých obrázků.
To se mi právě loni stalo, že mi sazenice po vysazení spálilo sluníčko a potom dlouho stály. Vytvrzoval jsem je na balkóně, kde svítí jen dopoledne, což jsem v práci. Letos budu vytvrzovat rajčata na zahradě u známých, a přes noc budou ve skleníku.
Navíc od počátku budu přisvětlovat parapet těmi led. Mám 4 ks po 10W. Je tam vždy jen po jedné té UV LEDce, což proti následnému spálení bude asi zanedbatelné. U 50 a 80 W je jich již po 6 ks.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 6.138 (?), 15.1.2021 17:33
Já to letos asi pořeším zastíněním těch, co právě přišly ven. Ono totiž nejde jen o UV, část škody napáchá i nesrovnatelně vyšší intenzita v jiných vlnových délkách (ta na přímém slunci může dosáhnout až 90 000lx). Uvažuji o bílé netkané textilii, ta propouští dostatek světla. Zjistím si ještě, zda polypropylénová fólie nějak omezuje průchod UV a ať už zastíním čímkoliv, zase si půjčím luxmetr a změřím, jakou dostávají intenzitu. Asi by bylo ze začátku dobré snížit ji na nějakých 10 - 12 000 lx. A za zatažených dní odkrývat, aby si pomalu zvykaly. Otužování je pro mne prakticky neproveditelné, protože je pěstuji přes zimu ve 12l květináčích a doktoři mi zakazují nosit těžká břemena kvůli zádům.
U pozdější sadby pro zahradu, které také přisvěcuji, jsem ale s popálením neměl zatím problémy. Ovšem mám balkóny směrem na východ a na západ, takže zdaleka nedostávají plnou palbu celý den a navíc je částečně stíní zábradlí.
Ta výkonnější LED svítidla by byla asi vhodnější, ale ta spotřeba už začíná lézt do peněz. Mám růstovky 54W, ale ještě ty staré, kde žádný UV zdroj není. Maximálně jedna bílá, aby je mohli nazývat plnospektrální.![sad sad](/obrazky/smajliky/sad_smile.gif)
Milan HP
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Registrovanýuživatel - Stříbrný Zahrádkář (407) - 84.92 (?), 13.1.2014 11:50
Pod tímto mi dozrávají Chilli a jahody v pěstírně. Mám 2 žárovky po 12W na 1/2m2, chtělo by to tak 2,5 žárovky, zkusím dosvítit CFL 5800K.
Ty LEDkový žárovky vyjdou v Honkongu na cca 500Kč/ks a 700Kč doprava, minimální odběr je 4ks, do 14 dnů dorazily.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.186 (?), 13.1.2014 19:07
zvolíte purpurovou, tedy na ovladači RGB nejčervenější odstín ve sloupci B=modrá
Pásek mám už půl roku, ale nedostal jsem se dosud k proměření jak příkonu, tak efektivního výkonu v lx.
Rozhodně ale zůstanu HMI výbojky co mám předřadník za 750,-Kč a náhradní výbojky 150W za 123,-Kč. To bych v LEDkách měl za 4000 od EGLO a nad 10.000,- při nákupu těch speciílních pro fytotrony
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |