Když jsem se na jaře rozhodoval, jaké odrůdy rajčat letos pěstovat, využil jsem i rad zdejších přispěvatelů fóra. Proto cítím morální povinost přispět svým hodnocením pěstovaných odrůd pro ostatní členy. Odrůd rajčat je tolik, že než bych přišel na ta chuťové výborná, pár let by to trvalo. Samozřejmě jsem vysel i semena osvědčených odrůd, které pro své chuťové vlastnosti vysévám už několik let. Mezi tuto prověřenou kvalitu považuji:
Zlatava - oranžové rajče, plody jsou menší než u červené klasiky, ale jsou velmi sladké, slupka je tenká, takže se dobře jedí, ale kupodivu moc netrpí na praskání při přemokření.
Tornáda - tato klasika má velmi dobé červené plody, které mají tu pravou rajčatouvou chuť. Pokud jsou plody zralé, lze je rozeznat po hmatu mezi ostatními červenými rajčaty, protože jsou na omak měkoučké.
Z nově vysazených rajčat musím jednoznačně vychválit:
Gold krone. Tyhle malá kulatá rajčátka mají výbornou specifickou chuť s jakoby "karamelovými tóny". Odrůda je velmi plodná a odolná. Pro mě rozhodně objev rajčatové sezóny. V deštivém počasí sice praskají, ale pro svoje chuťové vlastnosti se tohle rajče zařadí mezi každoročně pěstovaný základní sortiment.
Jako zajímavost jsem letos zkusil Green zebru - chuťově dobré rajče, ale nesmí se nechat přezrát, pak už je to jen jakási blátivá hmota. Obavy, že nejde poznat, kdy je už dotatečně zralé mít nemusíte. Zralé rajče má žlutavé tóny, ale jamile je žluté moc - je přezrálé. Co je však u této odrůdy nepříjemné, je značná citlivost na plíseň - i mnohé plody jsou u špičky napadeny.
Poličina - malá datlová rajčátka, jsou velmi tvrdá, chuťově jak se supermarketu.
Torino a Patro - standardní červená rajčata, takvé "plniče" s tvrdší slupkou, která za mokrého počasí také praská i když méně.
Yellow Gazzi Ribbed - velká oranžovo-žlutá rajčata - jednoznačně zklamání, malá úrodnost, chuť podprůměrná. Rajčata zaujmou velikostí.
Tolik moje letošní hodnocení.