Myslím, že ani s vínem to není úplně tak, jak píšete. Stejná odrůda, ze stejné trati od stejného vinaře může chutnat dost jinak. Na vině jsou klimatické podmínky, které se liší rok od roku. V zemích, kde je klima mnohem stabilnější, je rozdíl v ročnících téměř nerozeznatelný, ale u nás je to jinak.
Na rajčatech se to pozná snad ještě víc. V roce 2022 mi všechna rajčata vyšla v top chuti. Loni byla, krom výjimek, podstatně horší. Pokud by člověk chtěl být opravdu objektivní, musel by jednu a tu samou odrůdu pěstovat alespoň 3 roky po sobě. Což ale málokdo udělá, když má smůlu a zrovna nastal horší rok. Ochutnám, vyhodnotím, a když nejsem spokojen, vyřadím. Proto ten rozdíl v hodnocení. A to pomíjím ten důležitý fakt, že každý z nás má svoje chuťové přeference. Třeba praskání, tuhá slupka, množství cukru i kyselin jsou na počasí hodně závislé. Vezmu za příklad Stupické rané, které čas od času zařadím do seznamu. Ty rozdíly jsou markantní. 2022 za 8, jiné roky roky 5 - 6. Dalším faktorem jsou pak i naše postupy: přelévání a přehnojení dokážou s chutí i velikostí pěkně zahýbat. Několikrát se mi to povedlo a pak ani Startky nebyly to pravé ořechové.
Milan HP