Mám podobný názor - odrůdy, které byly vyšlechtěny např. v Itálii, rostou dobře tam, odkud pocházejí, u nás mohou dát kvalitní výnos a plody jen ve výjimečných létech. V "normálním" létě v lepším případě živoří nebo to zalomí úplně. Je to podobné jako i s jinými plodinami - dotáhly se sem výnosné krátkostéblé pšenice z Německa a Francie, pak stačí poněkud nepříznivý průběh zimy a je vymalováno, tedy vymrzlo.
No jo, jenže zrovna já nechci mít rajčata jako víno ale malá i větší, hlavně dobrá, cherry, soudková, žlutá, červená, na sušení, na protlak, na grilování i na salát, ranná i pozdní.
Taky bych ho nechal, jenže v širém okolí jsem největší rajčatový experimentátor, mám 23 odrůd a každý kdo přijde na návštěvu by chtěl nejrači ochutnat od každého a to bych mohl pěstovat rajčata jenom pro ně. Takže Ildi to jistí
Mám podobný názor - odrůdy, které byly vyšlechtěny např. v Itálii, rostou dobře tam, odkud pocházejí, u nás mohou dát kvalitní výnos a plody jen ve výjimečných létech. V "normálním" létě v lepším případě živoří nebo to zalomí úplně. Je to podobné jako i s jinými plodinami - dotáhly se sem výnosné krátkostéblé pšenice z Německa a Francie, pak stačí poněkud nepříznivý průběh zimy a je vymalováno, tedy vymrzlo.
Tak tohle rajče se "zarazilo" a přestalo růst. Čím by to mohlo být? Plody na něm zrají děsně dlouho a pořád nejsou dost červené. Dnes jsem nevydržela a ty červenější utrhla a nechám je dojít doma. Vůbec nepřirůstají další listy, přitom další 3 rostliny okolo rostou dobře, přikládám foto. Mimochodem, nevíte co je ten mrňous za odrůdu? Sazeničku jsem dostala.
Dle tvaru plodů bych si dovolil tipnout že se jedná o keříčkovou odrůdu, a tím že jste vylamovala zálistky jako u tyčkové odrůdy, tím jste vlastně připravila rostlinu odalší výhony a plody. Determinantní (keříčkové) odrůdy mají výhon ukončený květenstvím a nemají jak dál pokračovat v růstu pokud zálistek (všechny) vylomíte (lidově řečeno).