Roubování rajčat, zkušenosti, zdroje podnoží 2012

vocho67 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (117) - 228.173 (?)
27.4.2012 21:47

Vzhledem k počasí mám už 2 ks pokusně venku na záhonu. 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 15.3.2012 17:01

Roubování neochrání rostlinu od plísně bramborové.

Cituji: Vysoká tolerance k bakteriálnímu vadnutí, fusariovému vadnutí (rasa 2) a verticiliovému vadnutí. Rezistentní k fusariovému vadnutí (rasa 1), fusárium crown rot (J-3), virusu tabákové mozaiky a háďátkům.

host - 15.67 (?), 15.3.2012 20:05

V katalógu Baldur sa uvádza pri šľachtených rajčinách takmer 100% rezistencia voči typickým ochoreniam rajčín. Aj v recenziách píšu zákazníci že šľachtené rastliny ostali zdravé, zatiaľ čo ostatné podľahli.

Aj keď trvdrnie predajcu o takmer 100%-nej rezistencii beriem s rezervou, pokiaľ by sa ním mala zvýšiť odolnosť voči chorobám, má význam. Podľa mňa všetko záleží na podnoži. Ak je podnož predávaná semenárskou firmou určená pre skleníky, tak odolnosť voči fytoftore už nie je prioritou, pretože v kontrolovaných podmienkach sa nevyskytuje. Pre záhradkárov, pestujúcich rajčiny vonku je oveľa zmysuplnejšie štepenie na divé odrody rajčín.

Zdeni - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 107.127 (?), 3.4.2012 17:50

Mirku, jak tedy pokračujete v roubování rajčat? Protože mám pocit, že roubování melounů už mám "v ruce", docela bych příští rok zkusila i roubování rajčat. A protože vysvětlování a ukázky od Vás mi pomohly právě k pochopení nejen smyslu ale i podstaty roubování, docela bych Vaše nové poznatky ohledně rouování rajčat uvítala. Předem dík.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 3.4.2012 21:10

Z prvního pokusu s roubováním přežila jedna rostlina - Sladkaja Děvočka a má se k světu, zatím však nepozoruji nějaký rozdíl oproti neroubovaným. O víkendu jsem narouboval několik Kumat metodou šikmého řezu a silikonového klipsu, dále jedno Bejbino do rozštěpu (to je zajištěno kolíčkem),  a prozatím je mám v plastovém boxu, společně s melouny a okurkami, který zajišťuje vlhké prostředí. Ještě včera byly roubovance svěšené. Dále mám přepikýrováno asi dvacet podnoží a čekám dokud nezesílí abych mohl naroubovat další.

Kumato
Kumato
Bejbino
Bejbino
Kumato
Kumato
Box s roubovanci, melouny, cukrové melouny, okurky salátovky, nakladačky a taky jedno rajče.
Box s roubovanci, melouny, cukrové melouny, okurky salátovky, nakladačky a taky jedno rajče.

vocho67 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (117) - 228.173 (?), 5.4.2012 14:10

Opět také připojím nějaké poznatky. Při druhém pokusu mi přežilo úplně všechno. Momentálně jsou rostliny přesazené už do kelímků se substrátem. Vzhledem k podmínkám se nejedná o žádné silné kousky (světlo prostě chybí).  Původně to měl být jen pokus, teď je jasné, že budou použity pro pěstování.

Robování do rozštěpu funguje, srůsty nejsou moc vzhledné. Vada na kráse časem zmizí. Problém je, že rajčata při roubování po sobě krásně kloužou, takže to z rozštěpu vyjíždí do všech stran. Šikmý řez bude do budoucna jasný favorit. Ještě otestuju, jak se bude dařit u silných rostlin předpěstovaných ve skleníku.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 5.4.2012 16:08

Pokud rajčata "kloužou" tak si na rozříznutou podnož nasaďte nejdříve kolíček, pak ho lehce povolte a zasuňte (do placaté špičky seříznutý) roub, kolíček mu nedovolí vyklouznout. wink

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 16.4.2012 13:25

Na netu jsem zahlédl rajče na kterém byly naroubovány dvě různé odrůdy. Nechal jsem se inspirovat a pokusně narouboval na podnož dvě soudečkové odrůdy podobných vlastností. Uvidím zda se zadaří, může to být zajímavý experiment. Nechtěl jsem hrát moc na krásu protože nemám laboratorní podmínky tak jako ti profíci, ale snad to poroste.

Tohle by mělo na jedné rostlině narůst.
Tohle by mělo na jedné rostlině narůst.

vocho67 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (117) - 228.173 (?), 17.4.2012 8:07

Zajímavý nápad. V případě rajčat to má i význam. Někde se píše, že roubované rajče uživý v pohodě i 3 výhony. Pro profíky to může být i zajímavé lákadlo na zákazníky

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 17.4.2012 9:08

Využil jsem tady dva způsoby roubování, horní rajče a vrch podnože jsem seřízl klasicky pod úhlem 45°, spodní jsem seřízl do špičky, prořízl do stonku podnože a rajče zasunul do štěrbiny. Zvažoval jsem ještě seříznout podnož do špičky a šikmo seříznutá rajčata přiložit každé s jedné strany (takhle to asi mají na obrázku), každopádně tak aby rajčata srůstala jen s podnoží, ne mezi sebou.

vocho67 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (117) - 228.173 (?), 27.4.2012 21:47

Vzhledem k počasí mám už 2 ks pokusně venku na záhonu. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Kouří do místnosti18.12.2024
Mafl z Lídlu nejde mi sundat pilový kotouč17.12.2024
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika