Roubování rajčat, zkušenosti, zdroje podnoží 2012

vocho67 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (117) - 228.173 (?) 
18.5.2012 20:27

Jěště jsem otestoval roubování několika rostlin předpěstovaných ve skleníku. Použil jsem šikmý řez a na roubování mně napadlo rozříznout kousek brčka + zajistit klipsem. Podnože jsou od začátku v substrátu. Několik rostlin opět popadalo (polovina), zbytek je úspěch. Pokud budu příští rok roubovat, tak už jen v perlitu.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vocho67 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (117) - 228.173 (?), 21.5.2012 16:24

Moje poslední letošní roubování. Teď uvidíme, jak porostou.

Roubování v brčku
Roubování v brčku

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 21.5.2012 17:01

Podobně jsem to za pomocí brček dělal i já. Stonek podnože, který byl v té době stejně tlustý jako díra v brčku), jsem seřízl asi 1,5 cm nad děložními lístky, nařízl nebo seřízl šikmo stonek, nasadil stejně dlouhé brčko a zasunul roub. Zajistil jsem to kolíčkem, ale i bez něj to drželo velmi dobře. Jenže všechny rostliny (podnože) takto roubované mi uhynuly nebo nesrostly, jednoznačně to dávám za vinu stáří podnože.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 30.5.2012 22:22

Toto roubování se mi nepovedlo a rouby nesrostly, každopádně to vyzkouším napřesrok znovu, zaujaly mne dvě odrůdy na jednom stonku.

Ostatních pár naroubovaných odrůd jsem vysadil do volné půdy, a jedno roubované Kumato, společně s neroubovaným, i do skleníku. Ve skleníku je asi rajčeti moc horko, nebo jinak řečeno, nejsou pro něj dobré podmínky. Rostlina roste jako divá, je minimálně metr vysoká, stonek tlustý ale skoro vůbec nenasazuje na květy. Dole má dva!!! květy, pak několik listů nic, a až na růstovém vrcholu v metrové výšce další dva květy. sad Zkoušel jsem zapěstovat nový výhon ze spodního zálistku ale chová se podobně jako mateřská rostlina. Neroubovaná je o polovic menší a květů má více.

Roubované rostliny venku jsou sice menší ale již nad prvním listem nasazují na květy, to jsou jiní sekáči.

vocho67 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (117) - 228.173 (?), 31.5.2012 6:28

Rajčata dávám už jenom ven, proto nemůžu přidat svoje zkušenosti. Venku nejsou dlouho, moc ještě nerostou - ani tady nemůžu hodnotit.

vocho67 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (117) - 228.173 (?), 12.8.2012 20:14

Po delší době připojuji další poznatek. Na rajčatech se ukázala plíseň včetně těch roubovaných. Zatím nepozoruji žádné výhody roubování. Do teď jsem ještě nestříkal.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 12.8.2012 21:02

Mám venku pět naroubovaných rostlin různých odrůd a co se úrodnosti, tvaru, velikosti nebo jakosti plodů týče tak absolutně nepozoruji žádný rozdíl, stejně tak jako v odolnosti proti chorobám. Naopak další jedna naroubovaná keříčková Sladká Děvočka, která v květináči nic moc nerostla, ani venku v zemi nedosahuje velikosti ani kvality plodů neroubované odrůdy.

Závěr? Nemá smysl roubovat a měsíc chovat rostliny ve "vatičce", když to nemá viditelný užitek. Ještě se uvidí na konci sezony jak dlouho vydrží.

vocho67 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (117) - 228.173 (?), 13.8.2012 7:42

Zasadil jsem na zkoušku jednu podnož. Tato rostlina je podstatně menší než ty ostatní. Plodů taky málo. Očekával jsem něco hodně vzrůstného.

Teď už jen životnost může překvapit

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3303) - 5.149 (?), 13.8.2012 9:03

Chtěl bych se zeptat jakou podnož jste používal. Pokud to byla stejná podnož jakou používal pan Mirek (Strong), tak jste asi ani nemohl očekávat větší úroda. Tato podnož je deklarována jako středně vzrůstná, pochopitelně nemá žádný pozitivní vliv na odolnost proti plísni bramborové. Pokud jste rouboval Bejbino, tak u mne Bejbino je rajče minimálně středně vzrůstné- takže naroubování na středně vzrůstnou podnož by pro mne nějaký velký význam nemělo.

Jinak velký dík za informace, které jste vy s panem Mirkem na tomto vlákně poskytli, zejména to, že rajčata i v našich podmínkách lze úspěšně roubovat. Vlastně jste mne tak trochu navnadili na tento způsob pěstování a příští rok to asi zkusím, pokud seženu semena nějaké vzrůstné podnože. Už dnes mám představu co bych na tuto podnož rouboval.Ještě jednou dík.

Mr Big

vocho67 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (117) - 228.173 (?), 13.8.2012 13:38

Z hlavy to nevím.Když jsem objednával, mělo Semo jen jednu odrůdu v nabídce. Pak se sotiment rozšířil. Když si vzpomenu, kouknu na obal.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Kouří do místnosti17:18
Mafl z Lídlu nejde mi sundat pilový kotouč17.12.2024
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika