Roubování melounů a okurek

host - 183.242 (?) 
14.5.2010 23:27

Zkuste objednat přímo u Semo Smržice.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 107.220 (?), 15.5.2010 5:56

Zvážil bych vázání mikrotenovou páskou. Roztříháte silnější mikrotenový sáček. Kolíčky bílé barvy jsou velmi nekvalitní a rozpadají se. Některé ještě i před prvním použitím. SEMO je nazývá ''klipsy na roubování'' a uvádí, že je lze používat opakovaně, bohužel to není pravda. Teď jsem navíc zjistil ze stránek SEMO, že červené klipsy jsou vhodné pro normální roubování a ty bílé co se prodávají jsou pro roubování s tyčinkou!!! Je tam i fotka vkládání tyčinky, že by to byl ten strojek, který nás všechny zajímá? Bohužel z ní nic moc nejde poznat. Vypadá to jako trubička, která se nasadí na uříznutou podnož a pravděpodobně je tam pístek, který zatlačuje tyčinku do podnože, možná i zásobník tyčinek

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 15.5.2010 6:59
Ty oranžové jsem kupoval v Podivíně (3,- Kč, okr. Břeclav, nikde jinde jsem je neviděl), ty bílé měli např. v Baumaxu od SEMA, ale nekupoval jsem je (cena 6,- Kč,-). Na dalším snímku je malá ukázka výsledku roubování. To vlevo je Bečka medu na podnoži Sprinter, vpravo neroubovaný Sugar Baby. Melouny by potřebovaly ven už jako sůl. Některé již kvetou a mají půlmetrové šlahouny. Ovšem to co se zase děje venku stojí za prd. Chtěl jsem dát ven již všechna rajčata i papriky ale těch 10°C dnes ráno mne odradilo, nemluvě o melounech. Díky odcházení podnoží jsem vyzkoušel ještě roubování do zakořeněných podnoží. Roubuji způsobem zasunutí melounu do "dírky" mezi děložní lístky v podnoži, tento způsob mi u melounů vycházel nejlíp. "Nehýbu" s podnoží, odstraním střed děložních lístků, špičatou dřevěnou tyčinkou zhotovím otvor, seříznu meloun do klínku (délka stonku asi 2 cm) a zasunu do otvoru, zajistím kolíčkem, přiklopím seříznutou PETkou pro uchování vlhkosti. Vysel jsem meloun i podnož zhruba stejně (díky špatnému vscházení Sprintera, zajímavé že cuketa "vystřelí" ze země za pár dní) a silnější podnož v tomto případě je pro aplikaci vhodnější. Teď budu jen čekat jak se rouby ujmou.
Kolíčky jsou dobrá věc, ale pokud odejde podnož je vše k ničemu.
Kolíčky jsou dobrá věc, ale pokud odejde podnož je vše k ničemu.
Crimson Sweet na Sprinter
Crimson Sweet na Sprinter
část melounoviště
část melounoviště

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.24 (?), 15.5.2010 20:16

Přidávám další postřehy a fotky z roubování na tykve. Naroubovala jsem 25 hadovek, z toho jsem si dvě zasadila do skleníku a ostatní rozdala přátelům, od některých jsem dostala příspěvek na semínka, který ovšem celkově nepokryl náklady. Dále mám asi 7 melounů, které čekají na vysazení, zatím nepřichází vzhledem k počasí v úvahu, mám je v obýváku, stále topíme v zimním režimu. Dále mám 10 okurek nakladaček, které též čekají na lepší počasí v obýváku na okně. Dnes jsem roubovala poslední. Na vázání se mi nejlépe osvědčila mikrotenová páska, zkoušela jsem i pásku hliníkovou z víček od jogurtů, ta se mi osvědčila méně. vyhovuje mi roubování jazýčkovým přikájením. Postupně odřezávám vršek tykve i spodek okurky později a vršek tykve na etapy.  Největším problémem je zhnití čehokoliv, hnijí mi semena okurek, tykve, cuket, paprik, dále mi odcházejí naroubované i nenaroubované rostliny, nejčastěji hotové ujaté rostliny po odříznutí kořene, ani Previcur tomu není schopen zabránit. Před deseti dny jsem zasela 8 semen nakladaček, abych měla kontrolu k roubovaným nakladačkám pro porovnání výnosu, nevzešlo ani jedno, i když byla mořena výrobcem, shnila v různých fázích klíčení. Pokud zvažuji ekonomiku mého počínání, jsem ráda, že jde o koníček, kde se finanční výnos nepředpokládá, pokud by šlo o obživu, zemřeli bychom hlady.

Chtěla bych se zeptat, zda má někdo zkušenosti s biologickým fungicidním přípravkem  Polyversum či Supresivit, že bych to používala místo Previcuru?

červené melouny připravené k vysazení
červené melouny připravené k vysazení
nakladačky připravené k vysazení
nakladačky připravené k vysazení
meloun roubovaný před týdnem, jen zkrácené lístky tykve
meloun roubovaný před týdnem, jen zkrácené lístky tykve
dnes roubovaný poslední meloun
dnes roubovaný poslední meloun

host - 151.38 (?), 16.5.2010 13:52

Gratuluji k úspěšnému roubování.Mě se z cca 30ti roubování ujala jen 1 okurka a možná přežije meloun.Použila jsem tež pásku z mikrotenu, ale po čase byla těsná protože tykev rychle sílila, že melouny uhnily.Používáte po roubování něco na udržení vlhkosti?Jestli jo, tak kolik asi dní?Než se sazenice spojí, máte je ve stínu, nebo na sluníčku?děkuji za odpověď

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.24 (?), 16.5.2010 21:48

Páska z mikrotenu mi vyhovuje nejlépe, ale je ji nutno postupně povolovat, poprvé začnu odmotávat za 3-4 dny, jak vidím že srůst sílí. Uhnití dle mne nebylo zaškrcením Vašich melounů, ale nějakou půdní infekcí, s kterou též bojuji s částečnými úspěchy. Roubovance mám na okně v obývacím pokoji, okno je orientované na JZ a pokud svítí slunce, dost pálí. V těchto případech rostliny přistíním sáčkem z nejtenčího mikrotenu ze supermarketů, který volně navlíknu z horní strany na několik rostlin současně, tím i zvýším vhdušnou vlhkost v okolí rostlin. Rostliny takto přistiňuji dále, když viditelně vadnou, např. když udělám příliš hluboké zářezy (skoro je přefiknu), v těchto případech je zvýšení vzdušné vlhkosti vhodné. V asi polovině případů roubování jsem roubovance jen tak postavila na okno a zalila a nic se nedělo. Např. včera roubované, když slunce vůbec nesvítí, nevadly. Přistiňuji asi 4 dny.    J

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 15.5.2010 21:13
Nepřidal jsem obrázek, proto napravuji.
To vlevo je Bečka medu na podnoži Sprinter, vpravo neroubovaný Sugar Baby.
To vlevo je Bečka medu na podnoži Sprinter, vpravo neroubovaný Sugar Baby.

host - 109.124 (?), 16.5.2010 14:10
To je nezkutečné že vám už kvete meloun v kelímku i doma, vypadá to že budete mít brzo úrodu :-)

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 16.5.2010 14:42
Kvete jich víc, ale měly jít o víkendu ven. Místo toho jdou z venku domů.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 155.12 (?), 16.5.2010 15:26
Připojím pár způsobů roubování. Tento - šikmým řezem proti děložnímu lístku byl u melounů druhý nejúspěšnější (děkuji Honzovi za překlady).
Bez názvu
Bez názvu
roubování z boku do štěrbiny
roubování z boku do štěrbiny
roubování šikmými zářezy a sesazením, tento způsob jsem použil u okurek, u melounů se nezadařilo
roubování šikmými zářezy a sesazením, tento způsob jsem použil u okurek, u melounů se nezadařilo
tento způsob se mi osvědčil na melounech nejvíce
tento způsob se mi osvědčil na melounech nejvíce
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty