Roubování melounů a okurek
|
|
|
|
|
|
|
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář (883) - 141.24 (?) 16.5.2010 21:53
Láká mne vyzkoušet roubování podle obrázku č. 4 pana Mirka. Bu´d v další sezoně, nebo zkusím naroubovat ještě nějakou okurku, na melouny se mi zdá již pozdě a k tomu nevhodný rok. J
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 107.220 (?), 16.5.2010 9:53
Mirku, prosím, jak mají ty červené kolíčky provedený pant? Vypadají mnohem lépe než ty bílé. Výsledky s melouny u Tebe a Jiřiny jsou perfektní, blahopřeji. U mě již ujaté melouny do díry mezi děložními lísty podnože s již 2-3 pravými lístečky skloní postupně tyto lístečky a hynou. Letos koupím 2-3 hotové sazenice a příští rok budu zkoušet znova.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 107.220 (?), 17.5.2010 5:31
Mirku moc děkuji za fotografii rozebraného kolíčku. Ten červený je úplně o něčem jiném, jen je teď sehnat. K technice roubování melounů-podnož Sprinter napíchnu malým šroubovákem mezi děložní lístky. Roub melounu, který má jen děložní lístky seříznu žiletkou oboustranně šikmo a zasunu tak, aby listy podnože a roubu byly v pravém úhlu. Ovážu nastříhaným mikrotenem. Naroubovanou sazenici zasadím (hodně ji utopím v zemině). Většinou nezvyšuji vlhkost překrytím fólií. Roub se většinou ujme. Dlouhou dobu i 14-21 dní obvykle roub žije, ale nijak nepřirůstá, pak začne vadnout, až uschne. Asi ve 4 případech narostly na melounu 3 pravé lístečky, pak se svěsily a roub uhynul. Často vedle roubu melouny vyráží Sprinter, odštipuji ho. Podotýkám, že pěstuji na severním okně paneláku, všechno se mi vytahuje, ale třeba nakládačky se mi povedly, ty ovšem s jazýčky do boku. Zkusím vysázet Sprinter co se neujaly melouny na semeno, kamarád tvrdil, že mu loni jedna sazenice zabrala celou zahradu, byl prý na ní 1 plod se 3 semeny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.239 (?), 17.5.2010 12:13
U mňa to bolo presne to isté. Dve várky uhoriek aj melónov, zo začiatku pekne zrástli, uhorky mali po dva pravé lístky, melóny po jednom a potom všetko zvädlo a uhynulo. Teraz mám tretiu várku, uhorky nakladačky majú už po tri lístky, zatiaľ žijú. Červené melóny som vrúbľovala pred týždňom do stredu medzi deložné lístky. Uhynul jeden, ostatné zatiaľ žijú, vyzerá to, že sú zrastené. Prosím, poraďte čo teraz, aby aj tie nezvädli. Mám ich stále pod plastovými pohármi, dnes som odviazala pásky. Hotové vrúblované melóny som u nás nikde nevidela. Písala som aj na stránku "české melóny" ale žiadna odpoveď aj ked ich tam majú v ponuke.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 103.253 (?), 18.5.2010 10:49
Taky jsem se letos chystala na roubování melounů, nicméně pobyt v nemocnici záměr překazil a vše přišlo nazmar. Alespoň pár poznatků -
Namočené fíkolisté "nehodily" ocásek vůbec, začaly růst teprve, když jsem je dala do hlíny a postavila na ústřední topení. Podle videa jsem hledala něco, čím bych uvolnila skořápku semínek, povedlo se l o u s k á č k e m na ořechy. Semena fíkolisté jsou předražené, už roubovat nebudu - je pozdě, ale vysadím si je pro získání semínek.
Podle loňské rady tady jsem vysela červené melouny o 14 dnů dříve než dýni, - není to dobré, melouny jsou hrubší než dýně.
V zahradnictví ve Vsetíně jsem koupila překrásné sazenice roubovanců melounů ´po necelých 50 Kč - když si spočtu náklady na kolíčky a semínka a úspěšnost, o které si tady čtu, tak je zřejmě vhodnější koupit si už roubovance, no ale chybí ta radost a překvapení z vlastního výpěstku. A z komerce se "fígle" úspěšného roubování nedovíme.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|