Roubování melounů a okurek
|
|
|
|
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář (883) - 141.24 (?) 16.5.2010 21:48
Páska z mikrotenu mi vyhovuje nejlépe, ale je ji nutno postupně povolovat, poprvé začnu odmotávat za 3-4 dny, jak vidím že srůst sílí. Uhnití dle mne nebylo zaškrcením Vašich melounů, ale nějakou půdní infekcí, s kterou též bojuji s částečnými úspěchy. Roubovance mám na okně v obývacím pokoji, okno je orientované na JZ a pokud svítí slunce, dost pálí. V těchto případech rostliny přistíním sáčkem z nejtenčího mikrotenu ze supermarketů, který volně navlíknu z horní strany na několik rostlin současně, tím i zvýším vhdušnou vlhkost v okolí rostlin. Rostliny takto přistiňuji dále, když viditelně vadnou, např. když udělám příliš hluboké zářezy (skoro je přefiknu), v těchto případech je zvýšení vzdušné vlhkosti vhodné. V asi polovině případů roubování jsem roubovance jen tak postavila na okno a zalila a nic se nedělo. Např. včera roubované, když slunce vůbec nesvítí, nevadly. Přistiňuji asi 4 dny. J
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.242 (?), 14.5.2010 23:27
Zkuste objednat přímo u Semo Smržice.
|
|
|
|
|
|
|
host - 107.220 (?), 15.5.2010 5:56
Zvážil bych vázání mikrotenovou páskou. Roztříháte silnější mikrotenový sáček. Kolíčky bílé barvy jsou velmi nekvalitní a rozpadají se. Některé ještě i před prvním použitím. SEMO je nazývá ''klipsy na roubování'' a uvádí, že je lze používat opakovaně, bohužel to není pravda. Teď jsem navíc zjistil ze stránek SEMO, že červené klipsy jsou vhodné pro normální roubování a ty bílé co se prodávají jsou pro roubování s tyčinkou!!! Je tam i fotka vkládání tyčinky, že by to byl ten strojek, který nás všechny zajímá? Bohužel z ní nic moc nejde poznat. Vypadá to jako trubička, která se nasadí na uříznutou podnož a pravděpodobně je tam pístek, který zatlačuje tyčinku do podnože, možná i zásobník tyčinek
|
|
|
|
|
|
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 155.12 (?), 15.5.2010 6:59
Ty oranžové jsem kupoval v Podivíně (3,- Kč, okr. Břeclav, nikde jinde jsem je neviděl), ty bílé měli např. v Baumaxu od SEMA, ale nekupoval jsem je (cena 6,- Kč,-). Na dalším snímku je malá ukázka výsledku roubování. To vlevo je Bečka medu na podnoži Sprinter, vpravo neroubovaný Sugar Baby. Melouny by potřebovaly ven už jako sůl. Některé již kvetou a mají půlmetrové šlahouny. Ovšem to co se zase děje venku stojí za prd. Chtěl jsem dát ven již všechna rajčata i papriky ale těch 10°C dnes ráno mne odradilo, nemluvě o melounech. Díky odcházení podnoží jsem vyzkoušel ještě roubování do zakořeněných podnoží. Roubuji způsobem zasunutí melounu do "dírky" mezi děložní lístky v podnoži, tento způsob mi u melounů vycházel nejlíp. "Nehýbu" s podnoží, odstraním střed děložních lístků, špičatou dřevěnou tyčinkou zhotovím otvor, seříznu meloun do klínku (délka stonku asi 2 cm) a zasunu do otvoru, zajistím kolíčkem, přiklopím seříznutou PETkou pro uchování vlhkosti. Vysel jsem meloun i podnož zhruba stejně (díky špatnému vscházení Sprintera, zajímavé že cuketa "vystřelí" ze země za pár dní) a silnější podnož v tomto případě je pro aplikaci vhodnější. Teď budu jen čekat jak se rouby ujmou.
| |
|
|
|
|
|
|
|
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář (883) - 141.24 (?), 15.5.2010 20:16
Přidávám další postřehy a fotky z roubování na tykve. Naroubovala jsem 25 hadovek, z toho jsem si dvě zasadila do skleníku a ostatní rozdala přátelům, od některých jsem dostala příspěvek na semínka, který ovšem celkově nepokryl náklady. Dále mám asi 7 melounů, které čekají na vysazení, zatím nepřichází vzhledem k počasí v úvahu, mám je v obýváku, stále topíme v zimním režimu. Dále mám 10 okurek nakladaček, které též čekají na lepší počasí v obýváku na okně. Dnes jsem roubovala poslední. Na vázání se mi nejlépe osvědčila mikrotenová páska, zkoušela jsem i pásku hliníkovou z víček od jogurtů, ta se mi osvědčila méně. vyhovuje mi roubování jazýčkovým přikájením. Postupně odřezávám vršek tykve i spodek okurky později a vršek tykve na etapy. Největším problémem je zhnití čehokoliv, hnijí mi semena okurek, tykve, cuket, paprik, dále mi odcházejí naroubované i nenaroubované rostliny, nejčastěji hotové ujaté rostliny po odříznutí kořene, ani Previcur tomu není schopen zabránit. Před deseti dny jsem zasela 8 semen nakladaček, abych měla kontrolu k roubovaným nakladačkám pro porovnání výnosu, nevzešlo ani jedno, i když byla mořena výrobcem, shnila v různých fázích klíčení. Pokud zvažuji ekonomiku mého počínání, jsem ráda, že jde o koníček, kde se finanční výnos nepředpokládá, pokud by šlo o obživu, zemřeli bychom hlady.
Chtěla bych se zeptat, zda má někdo zkušenosti s biologickým fungicidním přípravkem Polyversum či Supresivit, že bych to používala místo Previcuru?
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář (883) - 141.24 (?), 16.5.2010 21:48
Páska z mikrotenu mi vyhovuje nejlépe, ale je ji nutno postupně povolovat, poprvé začnu odmotávat za 3-4 dny, jak vidím že srůst sílí. Uhnití dle mne nebylo zaškrcením Vašich melounů, ale nějakou půdní infekcí, s kterou též bojuji s částečnými úspěchy. Roubovance mám na okně v obývacím pokoji, okno je orientované na JZ a pokud svítí slunce, dost pálí. V těchto případech rostliny přistíním sáčkem z nejtenčího mikrotenu ze supermarketů, který volně navlíknu z horní strany na několik rostlin současně, tím i zvýším vhdušnou vlhkost v okolí rostlin. Rostliny takto přistiňuji dále, když viditelně vadnou, např. když udělám příliš hluboké zářezy (skoro je přefiknu), v těchto případech je zvýšení vzdušné vlhkosti vhodné. V asi polovině případů roubování jsem roubovance jen tak postavila na okno a zalila a nic se nedělo. Např. včera roubované, když slunce vůbec nesvítí, nevadly. Přistiňuji asi 4 dny. J
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 109.124 (?), 16.5.2010 14:10
To je nezkutečné že vám už kvete meloun v kelímku i doma, vypadá to že budete mít brzo úrodu :-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|