Vysievam normálne v druhý týžden v marci. Sadím 10. - 15. mája, podľa počasia, niekedy až 20. mája. Priesady pikírujem do 0,5 l kelímkov, aby do doby výsadby nezakrpateli, jogurtový kelímok je na rajča príliš málo. Podstatné je priesady otužovať, cez deň ich od polovice apríla vynášam von, ak sú teplé noci, nechám von aj cez noc. Pozor výsevy hynú už pri +5°C, malé priesady možno +3°C. Len staršie otužené priesady vydržia +1°C. Aj vplyvom vetra stonky stvrdnú. Priesady z fóliáku sú do takej nadmorskej výšky nevhodné, temer vždy sú mäkké a vytiahnuté. Radšej by som zvolil: Výsev doma, od polovice apríla pekný deň - vonku na chránenom mieste, škaredý deň - veranda, alebo za oknom. Vo foliovniku sú teploty aké tá rastlina potom vonku nikdy nezažije, je rozmaznaná. 0,5 l kelímky, otužovanie to celé má jediný cieľ, aby po výsadbe rastlina okamžite štartovala, rástla ďalej. Priesady z foliáku Vám po výsadbe zastanú na 2 -4 týždne, čo je v takej nadmorskej výške osudová strata času. Výber odrôd je tiež podstatný. To čo som písal, Stupické, Sungold, Cigánska princezna (mini kumato) je výber z asi 15 odrôd popisovaných ako veľmi rané, čo som vyskúšal. Napr. Bejbino mi dozrieva v druhej polovici septembra a obvykle 2/3 úrody spáli mráz.
Radovan