Ranné rajče
|
|
|
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 228.173 (?), 16.12.2015 20:11
от всходов до созревания
Dokáže někdo na 100% dobře přeložit?
Může to být od klíčení do zrání?
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3330) - 173.17 (?), 16.12.2015 21:14
Od klíčení do zralosti..
Mně Latah špatně vyklíčil, zbyla mně jedna slabá rostlinka, rajčata byla malá, u mne byly poměrně málo sladké, spíše nakyslé. O jejich ranosti také nemohu podat zprávu, ale o tom, že by bylo ranější než Stupické polní rané silně pochybuji. Nikdo mimo pana Kvapila (ani v Kanadě odkud toto rajče je) nenapsal, že by ranností bylo alespoň srovnatelné se Stupickým. Já si myslím, že pro vyšší oblasti by byla vhodná keříčková rajčata ruského šlechtitele Saraeva například 0-33, která rostou při nízkých teplotách už nad 10 °C a otužené mohou krátkodobě snášet i teploty pod 0 °C. Tímto směrem se momentálně ubírá moje testování. Letos jsem pěstoval Stupické vedle 0-33 a jejich rannost byla srovnatelná (Stupické jsem pěstoval bez vyštipování). Příští rok budeme s jedním kolegou z Calgary testovat sedm odrůd od šlechtitele Sarajeva.
Vladimír
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
ivap - Zlatý Zahrádkář (754) - 243.114 (?), 17.12.2015 17:01
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
vocho67 - Stříbrný Zahrádkář (117) - 228.173 (?), 9.1.2016 21:25
Pokus pod lampou se 70 denní odrůdou zahájen.
Rostlina vykoukla ze země.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3330) - 173.17 (?), 9.1.2016 22:11
Také mám zájem o co nejranější sklizeň rajčat. Cestu vidím jednak v pěstování ranných a chladnu odolných odrůd (zejména odrůd, které ve 30- týc h letech minulého století vyšlechtil ruský pěstitel Pavel Sarajev). Určitá možnost se jeví také v otužování semen jak je popsáno v publikaci“Plodové zeleniny“.
Asi 15-30 dní před výsevem se semena rajčat máčí po 12 hodin ve vodě teplé 14-16 °C a pak po scezení a několikanásobném propláchnutí a odkapání vody se umístí na dalších 12 hodin v prostoru s pokojovou teplotou (18- 20 °C). Na dalších 12 hodin se vloží do chladničky při teplotách -2 až -5 °C, pak se 12 hodin nechá v pokojové teplotě. Tento postup se opakuje celkem 10-15 x. Přitom nastává podráždění tkáně semen,, takže přeměna stavebních látek postupuje s větší energií. Rostliny ze stimulovaných semen se vyznačují kratší vegetační dobou a lépe odolávají nepříznivým poklesům teplot. Ověřeno tříletým testování ve Výzkumném ústavu zelinářském v Olomouci- autor doc.ing.František Vlček CSc.
Momentálně otužuji dvacet semen odrůdy 0-33, které budu asi vysévat spolu s kontrolou (20 semen bez úpravy) 20.ledna. Protože nemám nastavitelnou teplotu v nějaké lednici, tak pro zmrazování využívám stávající nízké nočních teploty.
Vladimír
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 79.152 (?), 11.1.2016 22:44
Neviete náhodou, aké minimálne teploty asi znesú semená plodovej zeleniny z našich regiónov? Pýtam sa na to preto, že semená niektorých rastlín evidentne dokážu prežiť i veľmi silné mrazy (viďte napr. vysemenené divé rajčiny) a niektoré firmy dokonca dlhodobo uchovávajú semená v mrazničkách (napr. i banky semien). Nehovoriac už o úmyselnej stratifikácii semien v takýchto podmienkach. Lebo tým pádom by sa už na otužovanie v blízkosti hodnôt okolo cca -10 st. C. dala za pomoci určitých veľmi jednoduchých preventívnych opatrení s výhodou použiť i bežná domáca mraznička...
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3330) - 173.17 (?), 12.1.2016 18:30
Ve svém experimentu se snažím teploty zmrazení co nejvíce přiblížit uvedeným teplotám -2 až -5 °C. Zatím se mně to docela daří- teplota u mně se v noci pohybuje v rozmezí 0 až - 8 °C a to by mělo pokračovat až do příští středy, kdy budu vysévat.
Experimentovat s teplotami v mrazáku (kde mám -15 °C) nechci. Jinak suchá semena rajčat jistě snesou i daleko nižší teploty, ale nejsem si jist, jestli semena, která jsou namočená 12 hodin ve vodě a potom 12 hodin sušená při pokojové teplotě jsou opravdu suchá. Byl bych nerad, kdyby mně většina semen po kůře při - 15 °C neklíčila. To by celý experiment odsoudilo k neúspěch hned po začátku.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![zahrada.cz](/obrazky/bannery/zahrada_wp_603.png) |
|
|