Ranné rajče
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář (800) - 184.133 (?) 14.12.2015 7:46
Hezké ráno. Včera jsem u domácích a zahradních prací přemýšlel o problému ranosti odrůd. Jedna věc je, za jak dlouho dozraje ten daný plod, druhá je, v jakém výživném stavu je celá rostlina. Mám zahradu výše (cca 420 m nad mořem). Před pár lety tu někdo z Polabí psal, že sází "do hnoje" a je velmi úspěšný. Říkám si, zkusím to také, třeba ty staré rady držet se v hnojení rajčat trochu zpátky, už ani u nás v těchto suchých a teplých létech neplatí. Zhruba polovině rostlin jsem dal hnoje a kompostu jako obvykle a zbytku naložil co to šlo. No a vrátil jsem se k výživové střídmosti. Na podzim jsem si řekl na co mi je spousta zelených nevyvinutých plodů v době, kdy rajčata půjdou do kopru. Radši 4(-6) vijany na pevné rostlině, sklizeň před mrazíky i s vijanem, ale jen slušně narostlých rajčat. Rozdíly byly v dozrávání na rostlinách stejné odrůdy, potřebě zalévání, bujnosti na úkor zdraví a nejspíše i vnitřní kvality plodů. Nezkoušel jsem ochutnávat plody z běžně a více hnojené varianty pro srovnání.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3330) - 173.17 (?), 13.12.2015 8:42
Na té fotce jsou dvě rajčata rumunské odrůdy Puszta Kolocz. Z těch velkých dozrály poslední, asi byly ldyzý jsem je utrhl nejzelenější. Nevím, všechno jsem natrhal do přepravky a jen to co se začalo červenat jsem vždycky donesl domú na dozrání. Včera si syn odnesl poslední zbytky rajčat. Doma na skříni mám ještě ta španělská rajčata určená pro dlouhodbé skladování, vypadá to tak že by některá už mohla být vhodná ke konzumaci po vánocích (sklizená začátkem září).
Vladimír
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář (800) - 184.133 (?), 14.12.2015 7:46
Hezké ráno. Včera jsem u domácích a zahradních prací přemýšlel o problému ranosti odrůd. Jedna věc je, za jak dlouho dozraje ten daný plod, druhá je, v jakém výživném stavu je celá rostlina. Mám zahradu výše (cca 420 m nad mořem). Před pár lety tu někdo z Polabí psal, že sází "do hnoje" a je velmi úspěšný. Říkám si, zkusím to také, třeba ty staré rady držet se v hnojení rajčat trochu zpátky, už ani u nás v těchto suchých a teplých létech neplatí. Zhruba polovině rostlin jsem dal hnoje a kompostu jako obvykle a zbytku naložil co to šlo. No a vrátil jsem se k výživové střídmosti. Na podzim jsem si řekl na co mi je spousta zelených nevyvinutých plodů v době, kdy rajčata půjdou do kopru. Radši 4(-6) vijany na pevné rostlině, sklizeň před mrazíky i s vijanem, ale jen slušně narostlých rajčat. Rozdíly byly v dozrávání na rostlinách stejné odrůdy, potřebě zalévání, bujnosti na úkor zdraví a nejspíše i vnitřní kvality plodů. Nezkoušel jsem ochutnávat plody z běžně a více hnojené varianty pro srovnání.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|