Konečně jsem se dostala k částečnému zhodnocení tolerantních rajčat. Mám odrůdy Philov, Phantasia a Sportivo. Z těchto odrůd má být nejodolnější plísni bramborové Philova, méně Phantasia, Sportivo je odolné všemu možnému, ale plísni bramborové ne. Tolik načteno na cizích webech. V praxi letos odolnost proti plísni nemohu posoudit, nemám ji ani na Stupickém ani na poválených Šejcích.
K chuti. Letos moje mlsná rodina jí jen drobná rajčátka jako Děvočku, Bejbino, Pollicino, po jaru jedli ještě Stupické. Mám nadbytek těchto drobnoplodých, proto klasická univerzální rajčata jako Tipo nikdo nejí. Moskovskij Delikates je synem považován v syrovém stavu za nepoživatelný. Mne ani děti neoslovila chuť Phantazie a Sportiva, řekla bych univerzální rajče bez výrazné chuti. Philova jsou cherry rajčátka o průměrné hmotnosti 15 gramů, jsou sladká, šťavnatá, chutnala nám.
Abych se vyjádřila k chuti Phantazie a Sportiva objektivněji, donesla jsem rajčata včera na degustaci několika přátelům. Phantasia byla považována za rajče celkem chutné, Sportivo nechutnalo, někdo v jeho chuti cítil trávové pachutě. V hodnocení chuti rajčat byly velké individuální rozdíly. Třeba kamarád nejlépe hodnotil chuť Moskovského Delikatesu, který se u nás vůbec nejí zasyrova, jen se vaří. Přikládám foto úrody. Zdraví Jiřina