Rajčata tolerantní k plísni bramborové

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?)
3.9.2012 23:50

Konečně jsem se dostala k částečnému zhodnocení tolerantních rajčat. Mám odrůdy Philov, Phantasia a Sportivo. Z těchto odrůd má být nejodolnější plísni bramborové Philova, méně Phantasia, Sportivo je odolné všemu možnému, ale plísni bramborové ne. Tolik načteno na cizích webech. V praxi letos odolnost proti plísni nemohu posoudit, nemám ji ani na Stupickém ani na poválených Šejcích.

K chuti. Letos moje mlsná rodina jí jen drobná rajčátka jako Děvočku, Bejbino, Pollicino, po jaru jedli ještě Stupické. Mám nadbytek těchto drobnoplodých, proto klasická univerzální rajčata jako Tipo nikdo nejí. Moskovskij Delikates je synem považován v syrovém stavu za nepoživatelný.  Mne ani děti neoslovila chuť Phantazie a Sportiva, řekla bych univerzální rajče bez výrazné chuti. Philova jsou cherry rajčátka o průměrné hmotnosti 15 gramů, jsou sladká, šťavnatá, chutnala nám.

Abych se vyjádřila k chuti Phantazie a Sportiva objektivněji, donesla jsem rajčata včera na degustaci několika přátelům. Phantasia byla považována za rajče celkem chutné, Sportivo nechutnalo, někdo v jeho chuti cítil trávové pachutě. V hodnocení chuti rajčat byly velké individuální rozdíly. Třeba kamarád nejlépe hodnotil chuť Moskovského Delikatesu, který se u nás vůbec nejí zasyrova, jen se vaří.  Přikládám foto úrody. Zdraví Jiřina 

Zleva Tipo, Tipo, Sportivo, Phantasia, Corzáro
Bohatá úroda Philovy
Bohatá úroda Philovy
Pokusná Philova v poli vedle brambor
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 92.198 (?), 6.5.2012 22:22

Ja pestujem rajčiny na čiernej textílii. Keď sa náhodou objaví pleseň streknem Kuprikolom listy aj koreň (raz za sezónu) a oberám plody až do mrazov. Takto sa mi to darí desať rokov. Pleseň nemá šancu sa množiť, lebo fólia je stále suchá. Polievam len raz týždenne. Na rezistentné rajčiny veľmi neverím. Moja metóda je lacnejšia a osvedčená. 

Peter

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 6.5.2012 22:39

Máte asi vhodné mikroklimatické podmínky k pěstování bez plísně, ty každý nemá. Taky se snažím rostliny vyvazovat, odspodu odlisťovat, udržovat porost vzdušný..., když však přijde týden počasí charakteru "prádelna", nemám šanci. Proto se snažím vyzkoušet rezistentní odrůdy, aby bylo po starosti s plísní. Nevadilo by mi semínko opravdu rezistentní a přitom chutné odrůdy i za 50 Kč. Stačilo by jednou pro spotřebu rajčat pro rodinu.  Jiřina

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 5.149 (?), 6.5.2012 22:41

Tomu se říká šťastný to pěstitel rajčat.

Mr Big

host - 92.198 (?), 6.5.2012 23:09

Pokým som pestoval rajčiny bez netkanej textílie a hodne zalieval, mal som aj ja obrovské problémy s plesnou. 

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 17.8.2012 20:15

tak pokud odpovím na nadpis k tomuto tématu tak mi přijde, že letos jsou kupodivu snad všechna rajčata odolná, prozatím ani náznak plísně

P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 148.21 (?), 17.8.2012 22:00

Tak tak, a podla predpovedi pocasia to vyzera, ze tohto roku snad uz ani extra skody nenarobi. Ja som si vystacil z dvoma postrekmi (Acrobat + Ridomil), no susedia co nestriekali ich maju takisto bez plesni.

Inak mohol by tu niekto kto pestuje vyssie spominane odrody Phantasia, Philova, Sportiva... zhodnotit ich zdravotny stav, plodnost a chut? Vdaka

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 5.149 (?), 1.9.2012 17:54

Taky by mne zajímalo, jak paní Jiřina nebo někdo další hodnotí odrůdy Phantasia a Sportivo po stránce chuti. Já se mohu vyjádřit jen k Philově. Pokud jde o chuť (pochopitelně mé subjektivní hodnocení) a úrodnost (zejména zrání) tak se mně zdá lepší než Pollicino.O zdravotním stavu není letos třeba hovořit.Bohužel jsem vyplýtval všech pět semen a tak se budu muset pokusit udržet jednu nebo dvě rostliny přes zimu jako ta dělala paní Jiřina. Na odběr zálistků se chystám už v brzké době, aby rostlinky zakořenily a začaly růst již v době někdy okolo rovnodennosti. Pokud se mně to nepovede, tak asi jště jednou obětuji ty nekřesťanské peníze za semena, ale budu se snažit lépe s nimi hospodařit. Jen poznámka-toto není žádná reklama, jen moje odpověď na položenou otázku.

Mr Big 

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 3.9.2012 23:50

Konečně jsem se dostala k částečnému zhodnocení tolerantních rajčat. Mám odrůdy Philov, Phantasia a Sportivo. Z těchto odrůd má být nejodolnější plísni bramborové Philova, méně Phantasia, Sportivo je odolné všemu možnému, ale plísni bramborové ne. Tolik načteno na cizích webech. V praxi letos odolnost proti plísni nemohu posoudit, nemám ji ani na Stupickém ani na poválených Šejcích.

K chuti. Letos moje mlsná rodina jí jen drobná rajčátka jako Děvočku, Bejbino, Pollicino, po jaru jedli ještě Stupické. Mám nadbytek těchto drobnoplodých, proto klasická univerzální rajčata jako Tipo nikdo nejí. Moskovskij Delikates je synem považován v syrovém stavu za nepoživatelný.  Mne ani děti neoslovila chuť Phantazie a Sportiva, řekla bych univerzální rajče bez výrazné chuti. Philova jsou cherry rajčátka o průměrné hmotnosti 15 gramů, jsou sladká, šťavnatá, chutnala nám.

Abych se vyjádřila k chuti Phantazie a Sportiva objektivněji, donesla jsem rajčata včera na degustaci několika přátelům. Phantasia byla považována za rajče celkem chutné, Sportivo nechutnalo, někdo v jeho chuti cítil trávové pachutě. V hodnocení chuti rajčat byly velké individuální rozdíly. Třeba kamarád nejlépe hodnotil chuť Moskovského Delikatesu, který se u nás vůbec nejí zasyrova, jen se vaří.  Přikládám foto úrody. Zdraví Jiřina 

Bohatá úroda Philovy
Bohatá úroda Philovy

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 4.9.2012 7:04

Pár keříčků a jakou to dá hezkou úrodu yes.  U těch německých odrůd jde asi o šlechtění pro větší trvanlivost a přepravu, proto ta prázdnější chuť. Moskovskij delikates mám letos podruhé ale oproti loňsku vypadá hrozně, jak chutná nevím, je určen pro rozvaření nebo sušení. Děsně ale vypadá letos i Corzaro nebo San Marzano, našel jsem již jiné odrůdy které je bohatě nahradí a přitom i v tomto špatném roce jejich plody vypadají výborně, jedním z nich je Lel.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 4.9.2012 7:18

Mirku, poprosim vas o radu a budu hned konkretnejsi-jake odrudy misto SM mi doporucite z onoho pobaltskeho webu? Urcite budu zjara objednavat, budu rad za reference, diky!

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz