Rajčata pro sezónu 2015
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 243.114 (?), 15.1.2015 10:09
" Na zahrádce se každý snaží toho tam nacpat maximum svých možností."
No a o tom to je - v přehuštěných výsadbách se patogeny šíří rychlostí blesku, na napadených rostlinách se vytváří velké množství spór, které následně napadnou i rajčata, která rostou v jednořádku nedaleko těch přehoustlých. Loni jsem měla část rajčat na kompostu, tři řádky vedle sebe, měly dostatek živin, tak rostly jak o závod, ovšem do doby, než začalo pršet. Stačila jsem je zlikvidovat dříve, než se mi plíseň rozšířila i na ostatní rajčata, ta nakonec vydržela až do zámrazu...
Takže nedodržování doporučeného sponu je kontraproduktivní, výrazně vyšší úrody nedosáhnete, spíše se s vámi rostliny rozloučí dříve, než ta úroda dozraje.
|
|
|
|
|
|
|
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář (883) - 142.1 (?), 15.1.2015 16:01
Máte i nemáte pravdu. Sama jsem loni pěstovala na políčku řádek dvaceti rostli keříčkových rajčat, měla jsem zamulčováno folíí, práce s tím jak na kostele, přišla plíseň a vše pryč. Spon v řádku byl 50 cm. Říkala jsem si, že letos musím volit spon 1 metr. O kus dále, v záhonku sklizeného česneku mi vyrostlo ze semínka rajče, vyvázala jsem ho ke kolíku a pěstovala jako solitéru. Odešlo na plíseň též. Poučky platí pro normální standardní počasí, což loni nebylo. Podotýkám, že pozemek máme veliký, oráme traktorem, vždy ještě něco zůstane ladem, takže spony mezi rostlinami nemusím řešit. Jiřina
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 216.228 (?), 15.1.2015 21:34
Neřekla bych, že hustá výsadba znamená automaticky vysoké riziko plísně a naopak, že se plísni ubráním, když nechám mezi rostlinami velké rozestupy. Před lety jsem udělala pokus, kdy jsem vysadila několik rajčat do sadu, který přímo nenavazuje na dům a na jediném záhonu tam bývaly jahody. Místo nich jsem tedy dala rajčata s opravdu velkorysými rozestupy. Záhon byl osluněný, ničím nechráněný, vzdušný. Ostatní rajčata jsem vysadila jako vždy k domu, na zeleninovou zahrádku, která je trochu utopená. Rajčata v sadu chytila plíseň jako první. Pokusy už nedělám a byť to jinak s chemií nepřeháním, tak rajčata bez skrupulí stříkám, jinak bychom neměli nic. A.
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 173.17 (?), 15.1.2015 19:05
Pro 243.114 :
Nevím nic o tom, kde svá rajčata pěstujete, jaké počasí máte, jaké máte zkušenosti s pěstováním rajčat a jak se Vám daří udržet rajčata zdravá (možná, že už jste o tom psala a já jsem to nepostřehl, protože nejste přihlášená). Každý víme, jaký způsob pěstování je pro nás nejlepší a to platí i pro mne.Přeji Vám ať se Vám daří a máte radost z úrody svých rajčat.
Možná jste si nevšimla, že jsem nikomu nedoporučoval aby nějak zahušťoval svou výsadbu, na rozdíl od Vás jsem neradil nikomu co musí udělat aby měl vůbec nějakou úrodu, jen jsem napsal, kolik chci pod tou střechou pěstovat rajčat. Rajčata pěstuji ve dvouřádcích ve sponu 45 x 45 cm, mezi dvouřádky 75 cm na cestičku. Vychází to asi 4 rostliny na m2. S tímto způsobem pěstování jsem již řadu let spokojený a střecha bude pro mne jistě přínosem. Pod tou rozšířenou konstrucí (6 x 5 m) pěstuji každý rok 110 rajčat, loni 63 odrůd- na obrázku je loňský plán výsadby.
Nepotřebuji žádnou vyšší úrodu, nesnažím se nic nikam nacpat (zahradu mám 15 arů) a nemám pocit, že bych se někdy rozloučil s rajčaty aniž by mně úroda dozrála. Nepotřebuji také žádnou radu v jakém sponu mám pěstovat.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
host - 13.115 (?), 15.1.2015 19:35
Pan Vladimi, dari sa vam medzi rastlinami pohybovat? Ja ked som ich mal nahusto niekedy som nechtiac chrptom zhodil plody z vedlajsej rastliny
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|