Rajčata pro sezónu 2015

Bacula - (37) - 145.88 (?)
11.1.2015 10:09

Dobrý den,

vloni jsem vysévala Ostravské ranné a ranné skutečně bylo, chuťově nám vyhovovalo, letos jej budu dávat také. Ráda zkouším další odrůdy, ale vyžaduje to vždy nějaké vyřadit, a to je pro mě problém. Vloni jsem měla vysazených asi 30 odrůd, každé však pouze po jedné rostlině. Zahradu nemám v bydlišti, takže přes týden jsou odkázána na vodu, kterou jim dodám o víkendu. Loňská sezona u nás byla úspěšná, přičítám to zastřešení (roky před tím mi rajčata kosila plíseň v době, kdy měla spousty zelených plodů). 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Bacula - (37) - 145.88 (?), 11.1.2015 10:09

Dobrý den,

vloni jsem vysévala Ostravské ranné a ranné skutečně bylo, chuťově nám vyhovovalo, letos jej budu dávat také. Ráda zkouším další odrůdy, ale vyžaduje to vždy nějaké vyřadit, a to je pro mě problém. Vloni jsem měla vysazených asi 30 odrůd, každé však pouze po jedné rostlině. Zahradu nemám v bydlišti, takže přes týden jsou odkázána na vodu, kterou jim dodám o víkendu. Loňská sezona u nás byla úspěšná, přičítám to zastřešení (roky před tím mi rajčata kosila plíseň v době, kdy měla spousty zelených plodů). 

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 173.17 (?), 11.1.2015 10:17

To Ostravské rané máte z Gengelu? Roste jako tyčkové, myslím tím za každým třetím listem vijan květů? Jaký má toto rajče list- bramborový nebo normální rajčatový?:

Vladimír

Bacula - (37) - 145.88 (?), 11.1.2015 10:40

Dobrý den, ano, z Gengelu, měla jsem od nich Ostravské ranné a Hanácké nejrannější. Ostravské mělo bramborový list, bylo tyčkové, ale spíše menšího vzrůstu oproti jiným. Od každého jsem však měla vysazenou jednu sazenici, tak to mohlo být i slabší sazenicí. Hanácké mě nijak chuťově neoslovilo, mám tu u něj otazník, to Ostravské nám chutnalo. Některé plody měly žebrování, některé byly hladší. Letos se chystám fotit jednotlivé plody, z loňského roku mám několik fotek, ale tam jsou rajčata dohromady. Vy jste pro mě velkým vzorem a inspirací... Nějaká semínka tu ještě mám, mohu Vám je poslat na zkoušku.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 173.17 (?), 13.1.2015 7:44

Pro Bacula: V té záplavě textů v tomto vlákně jsem nějak pozapomněl na odpovědi.
-Ostravské rané od Gengelu mám také, zajímalo mne jestli u Vás vypadalo stejně jako u mne.
Původní odrůda má být keříčková a listy mají být normální (ne bramborové). Takto je to popsáno v Genové bance ČR. 
-zajímalo by mne, jak vysoko jste měla tu stříšku a jak vzdálená jste měla rajčata od okraje této stříšky. Z Vašeho příspěvku mám dojem, že stříška dostatečně neochránila krajní řadu rajčat a tato rajčata byla napadena plísní nebo popraskala. Protože letos budu nějakou takovou stříšku s folií také dělat, chtěl bych vědět, jak daleko od kraje budete dávat rajčata letos. Kdyby byla fotka z loňského roku byl bych rád. Myslím, že Vaše zkušenosti by byly inspirací i pro mnohé pěstitele zde na webu.
-právě včera jsem byl ve městě a koupil jsem si Costoluto Genovese. Doma jsem měl jen pár zbylých starých semen a měl jsem strach, že už nová nedostanu. Dokonce jsem měl koncem roku debatu s jedním vedoucím speciálního obchodu se semeny o tom, že takovou odrůdu nelze v Česku prodávat, vytáhl na mně dokonce nějaký seznam povolených odrůd. Proč o tom píši. Toto rajče pěstuji úspěšně již několik roků a když jsem ho chuťově srovnával s jinými biftekovými odrůdami tak jsem byl vždy spokojen, úroda byla také vždy dobrá a poměrně raná. Costoluto Genovese je ve světě asi nejžádanější odrůda na přípravu omáček a protlaků- jistě ranější a v našich podmínkách úrodnější než San Marzano. Někde zde na webu psala paní Kateřina o úspěšném pěstování rajčete KBX (Kellogg Breakfest X), s tímto rajčetem jsem byl také maximálně spokojen. Kdybyste chtěla ještě něco vědět, tak jsem přihlášený- soukromé zprávy.
Doufám, že jsem na nic nezapomněl           Vladimír

Vlasta L. - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56) - 234.228 (?), 13.1.2015 8:12

Pane Vladimíre, také jsem právě včera koupila Cos.Gen., spíše jen ze zvědavosti. Když jsem četla různé zahraniční reference, tak jsem byla dosti zklamaná, vesměs psali, že chuť nic moc, spíše kyselé, že lepší až uvařené. Já na vaření počítám s jinými, tak mám ho vůbec na syrovou spotřebu dávat? Přijde Vám opravdu dobré nebo je jen vzhledově pěkné? V.L.

kastef 1975 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (305) - 138.131 (?), 13.1.2015 14:17

Co se týče Costoluto Genovese, tak sem ho loni také pěstovala.Je to poměrně raná odrůda a chutná i za syrova.Jedno z nejchutnějších rajčat.Bohužel bylo u mne postiženo silně plísní.Více a dříve než jiná rajčata.Proto přemýšlím, jestli ho budu ještě pěstovat-venku jistě ne, spíše ve foliáku.Třebas bude ale letos lepší rok...

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 173.17 (?), 13.1.2015 17:47

Jen bych doplnil paní Kateřinu. Neznám žádné dozrálé biftekové rajče, které by bylo kyselé. Spíš pro mne, který má nejraději takový Start F1 je chuť bifteků nevýrazná, nasládlá bez potřebných kyselin, které se podílejí na chuti. Chuť Costoluto Genovese jsem se snažil porovávat s jinými odrůdami jen jednou 13.8.2013, to je v roce, kdy jsem vysazoval až po mrazu 19.5. a potom bylo skoro měsíc sucho a teploty ke 30 °C. Náhodou mám zapsáno z tohoto hodnocení: Cuor di Bue- 311g málo výrazná nasládlá chuť, Beefmaster VFN- 433 g- dtto jako CdB s nějakou divnou příchutí asi od slupky, Costoluto Genovese 219 g-chuť dobrá, Orange Strawberry 455 g- chuť vodová. Zbývající tři jsem ještě několikrát v průběhu sezóny hodnotil. Protože mám bifteků plno, tak pěstuji Costoluto na zpracování, má málo semen, je masité s malým podílem slupky, která se dobře na rozdíl od třeba Beefmasteru. Také jsem nikdy neměl zdvojené rajče nebo rajče s catface (kočičí tváří).
           Vladimír

PS,: Jen se pokusím doplnit nějaké obrázky

testování 13
testování 13
Řezy testovanými rajčaty
Řezy testovanými rajčaty
Costoluto Genovese
Costoluto Genovese

mirkl - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (78) - 97.218 (?), 13.1.2015 19:06

ta stříška by mne zajímala taky, letos ji budu dělat, chci koupit průhlednou plachtu s oky na krajích za které plachtu upevním, uprostřed podepřu několika tyčemi aby vznikla stříška a voda stékala ke krajům, výšku předpokládám 2,5 metru, uprostřed o něco víc, přesah aspon metr na všechny strany, ještě uvažuju o využití vody která steče ze stříšky pro zálivku rajčat, stříkat budu jen Biotonem preventivně, rajčata na černé folii, ve které vytvořím žlaby aby se ke kořenům dostalo ce nejvíc vody.spon asi metr na metr trojúhelníkový, předpokládám většinu rajčat na 2 výhony.,mám cca 40 odrůd tak snad to nedopadne jako vloni..

saxifraga - (18) - 60.140 (?), 17.1.2015 15:48

Našla jsem pomůcku, kterou bych asi uměla i já použít na stříšku. Nevím, jestli je to dobře vidět, ale zadala jsem do vyhledávače "stříška nad rajčata" a mají i klimatizační buňky, které jsem tady také v příspěvcích viděla. když si to někdo umí udělat sám, nepotřebuje, ale pro nás, kteří nemáme šikovné roce nebo jsme ženská, je to řešení.

Bacula - (37) - 145.88 (?), 13.1.2015 23:07

Info ke stříšce na rajčata: záhon, který zastřešuje je široký 1,5 metru, na délku mám zastřešených 6 metrů. Když jsme ji stavěli, všichni nad tím kroutili hlavou. Původně jsem zamýšlela, že zastřešení bude z nějakého plastu, ale nakonec z důvodu jeho vyšší ceny jsme se rozhodli, že na zkoušku bude stačit igelit, takový ten silný, s mřížkou, používá se na foliovníky. Do země jsme zabetonovali 4 téčka svařená s lešenářských tyčí. Na výšku si nejsem jistá, ale určitě je to vysoké více než dva metry, odhaduji tak 2, 20.Přes ty tyče jsou připevněné dřevěné latě, na nich je sponkovačkou připevněný igelit, přes něj je další upevnění laťkami.Igelit přesahuje asi tak 30 cm z obou stran Spád je vyřešen tak, že na těch 6 metrech není okem ani viditelný (svažuje se západním směrem. Rajčata byla vysazena ve dvou řadách, cik-cak, ale letos je dám více dovnitř, aby voda ze stran nesmáčela krajní listy. Vloni jsem to špatně odhadla. Igelit zatím drží, o víkendu byl u nás opravdu silý vítr, ale zatím vše vydrželo. Připojuji obrázky, snad tam bude něco vidět.

stříška
stříška
stříška 2
stříška 2
stříška3
stříška3
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024