Rajčata pro sezónu 2015
|
|
|
|
|
|
|
|
Kristee - (7) - 239.234 (?), 9.1.2015 13:22
uz som pozerala stranku http://seemnemaailm.ee, musim sa kuknuť čo to ten pay pal vlastne je a neviem ani azbuku, možte dať typ na to USA? nema rada platby vopred na učet (človek nikdy nevie či čo pošlu nazad) ale dobierka sa zo zahraničia asi nerobí že (zas oni nemajú záruku že to vyplatím :))
objednala som pre mna všetko novinky - veď len začínam a časom si niečo vyselektujem
Z neoseedu:
Gold roma, napoli, currant red, Tomatobery (aj keď sa tu spochybňovala pravosť), Daterino (dam na balkon do kvetinaku možno mu teplo prospeje), ildy, SM nano, brandwine yellow, costoluto fiorentino, Nectar AV, Santa orange, Semarol, Striped roman (na ten sa teším), sweete, white cherry, time tim, taiko
Rastliny-semena:
stupické, goldkrone, vilma, balkonzauber, aztek, venus, costoluto genovese, start, spencer, moneymaker, šejk, Philova, roma
Zo SR semacké: Green zebra, Policino, Yelow gandvine
musím pozháňat v kam. obchode (odrody čo su v kažom e shope po jednom a nebudem platiť tolko krát poštu) - Orbit, Darinka, Lizzano, Terenzo, Romelo
ešte mám dpar dotazov - ako zistim pravosť semien???, čo mám pestovať z trojice toro, torino, tipo (chcem len jednu odrodu ale neviem ktorú vyradiť), viete doporučiť nejkú stránku alebo publikáciu na coroby rastlín - ja by som tu virózu nespoznala ani keby to mala na sebe napísané :))) (viem to rozlíšiť len u ľudí :DDD)
Ďakujem
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 173.17 (?), 11.1.2015 8:53
Paní Kristíno,
Chtěl jsem reagovat už včera, ale byl jsem celý den pryč a tak se pokusím stručně reagovat až dnes.
PayPal je nezbytný k tomu, abyste mohla nakupovat v zahraničí. Jistě máte běžný účet u nějaké banky a u té se musíte domluvit, aby Vám zřídila PayPal účet, na který si převedete nějaké finanční prostředky se kterými pak disponujete při nákupech přes internet. Myslím si, že to, že zaplatíte dopředu by neměl být hlavní problém při nákupech semen. Opravdový problém je při nákupu semen rajčat ze třetích zemí (mimo členské státy EU), kdy se může stát, že Vám celnice zásilku zabaví bez náhrady (zákaz nakupovat semena rajčata apod. v těchto zemích) a přitom odesílající za tuto zásilku neručí. Ztratíte peníze a můžete být ještě i jinak šikanováni. Proto je tak oblíbený estonský web, kde toto nehrozí, ale z Ruska, Ukrajiny a pochopitelně i Číny, USA a Kanady toto hrozí.
V tom Vašem seznamu vidím plno zajímavých odrůd, které jistě stojí za odzkoušení. Možná byste už dnes měla uvažovat o semenaření (myslím tím jak zabránit křížení odrůd při opylování hmyzem).
Co z trojice Torino, Toro, Tipo vyřadit Vám nemohu poradit, několik let jsem pěstoval pouze Torino jako doplněk k praskajícímu Startu, protože tak nepraská. Toro a také Tipo jsem pěstoval jen jeden rok, dnes už nevím proč jsem je už nepěstoval, asi mne nijak neoslovily. Snad Vám poradí někdo jiný, ale každá rada bude vždy subjektivní.
O pravosti hybridních semen můžete pouze pochybovat (nemůžete dokázat). Takové znaky jsou: hybridní semeno není nabízeno v originálním balení a cena je neobvykle nízká (většinou nižší, než za jakou ji nabízí výrobce osiva). Jestli opravdu to byly originální semena někdy zjistíte až začnete sklízet plody a to porovnáním vzhledu s originály uvedenými na různých databázích, porovnáním ovoce na více rostlinách nebo při velmi malé úrodnosti. Porovnat ostatní znaky pro které jsou hybridní odrůdy šlechtěny jako je odolnost proti chorobám nebo chuť je asi v podmínkách amatéra (při pěstování pár rostlin) nemožné.
Pokud jde o choroby, tak se většinou o nich diskutuje zde na webu až se nějaká ta choroba u někoho vyskytne. Já osobně mám takovou svou databázi chorob všech zahradních rostlin, většinou informace stažené s internetu, doplněné z časopisu Zahrádkář, jen chemické přípravky v ní uvedené jsou již často nedostupné (tuto databázi jsem si dělal v letech 2000-05). Mohu Vám z toho něco mailem přeposlat.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 59.40 (?), 11.1.2015 13:08
To by som bola p. Vladimír veľmi rada. Naisto teda pôjdem do torina, ostatne Tipo, Toro mozno aspon po rastline až to fakt porovnam.
- ešte nemôžem vysievať lebo u nas sú ešte všetci zaspatý a nemôžem zohnať výsevný substrát, le mam známeho čo vlastní záhradkarské potreby a som ho uprosila nech trocha už naskladní :DDD
včera som hľadala zapoteca a našla som jeden usmevny web rajcata.eu - úsmevne sú tie názvy určite sa na to mrknite pre vás to bude taká mila nedelná previerka - aka odroda sa skýva pod tými názvami
ale som rada, že nich viem, lebo keby sa niečo nepodarilo predpestovať majú databázu 100 druhov rajčín a máme to z dmu k nim len 56 km, takže si pp po dáku plantu zájdem :DDD
kxikxi2@gmail.com
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 59.40 (?), 11.1.2015 12:55
Ďakujem to je super co už nevymyslia
(akurat som si stihala apku osobného trenera už to som hikala :))
ale toto je jedinečné idem stiahnuť
|
|
|
|
|
|
|
Jana.S - (19) - 44.139 (?), 10.1.2015 21:58
Dobrý den, mohl by mi někdo, prosím, poradit odrůdu rajčete, pokud možno s krátkou vegetační dobou, pěstování na záhonu, pokud je chladno tak je přikrývám. Sice mi nějaké stačí uzrát, ale je to tak 10 ks, ostatní to už nestíhají. Snažila jsem se něco najít, ale je toho tak strašně moc a vegetační dobu prodejci semen neudávají (většinou) a já nevím kde to jinak najít. Budu moc vděčná za každý tip. j.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 105.107 (?), 10.1.2015 22:32
Nejranější jsou balkonová rajčata, při pěstování do začátku května za oknem je lze sklízet už v červnu, ale jsou nevhodná na záhon, protože mají malý kořenový bal. Pokud máte možnost pravidelně zalévat zkuste je, nebo je dejte do igelitového pytle - sinější velký pytel s asi 20 l země. Z polních je nejranější Stupické polní ranné, ze zkušenosti jednoho roku Cherolla, z ruských Nasťa, Děvočka byla pozdější. Pěstuju ve velmi okrajových podmínkách na "dálku". EM
|
|
|
|
|
|
|
Jana.S - (19) - 44.139 (?), 10.1.2015 22:55
Tak to je teda rychlost. To stupické jsem si taky říkala, že by mohlo být ono, tak ho zkusím. Horší to určitě nebude. V pytlích se mi pěstování neosvědčilo, popravdě se od toho člověk nesmí hnout a předloni jak byla ta obrovská vedra jsme je nestačili zalévat. A to jsem si slibovala velkou úrodu, ale nestačily dozrát. Možná taky z toho důvodu, že jsem je vysazovala ještě o 14 dní později než obvykle (dovolená). Tak moc děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|