Dobře, děkuji :-) je to první rok, co rajčátka pěstuji a byla jsem nadšená, že nám vůbec něco vyrostlo :-). Škoda, mohlo jich být ještě víc. Postřik již zkoušet nebudem. Určitě nezanevřem a zkusíme zas další rok zasadit, jen nevím, jak předejít té plísni, co dělat, aby se to znovu neopakovalo?
První snímek není moc detailní ale náznak plísně na stonku tam je (viz zvětšenina), na druhém bych řekl že je v počátcích (řapíky listů) a na dalších dvou je to jisté, bohužel. Ostře ohraničené skvrny na stonku rostliny z třetího snímku a poškozený plod na čtvrtém.
Měla bych tedy všechny keříky vytrhat a spálit? A co sesbírané plody - rajčátka mohou se konzumovat? Brala jsem jen ty, co vypadají dobře, bez skvrn apod., ale je-li nějaké riziko, raději je vyhodím.
Nevím zda by ješte u prvních dvou zabral postřik např. Ridomilem, ale ty rostliny na posledních dvou snímcích už bych zlikvidoval a plody, přestože vypadají bez poškození, bych už taky vyhodil.
Dobře, děkuji :-) je to první rok, co rajčátka pěstuji a byla jsem nadšená, že nám vůbec něco vyrostlo :-). Škoda, mohlo jich být ještě víc. Postřik již zkoušet nebudem. Určitě nezanevřem a zkusíme zas další rok zasadit, jen nevím, jak předejít té plísni, co dělat, aby se to znovu neopakovalo?
Záleží hodně na počasí, při teplých a deštivých dnech se plíseň šíří jako oheň. Ale základní zásady jsou: Nemít rajčata přehuštěná, nepěstovat je v uzavřených vlhkých místech, zalévat pouze ke kořenům, nikdy na listy. Sledovat výskyt plísně, při prvních příznacích likvidovat napadené listy.
Septoriová skvrnitost nikdy nenapadá plody, To žloutnutí může hlásit konec vegetace /chladno, málo živin atd./ Jinak to bude plíseň rajčete... Zabránit tomu lze jen postřkem od začátku července každých 10 - 14 dnů. Ridomil, Ortiva, Acrobat. Nenechat se uchlácholit, že pěkně vypadají a nic se nestane. Ono se stane.
Ano, sousedky mě také upozorňovaly, abych zalévala jen ke kořenům, seschlé listy jsem se také snažila odstraňovat, ale v posledním týdnu jich přibylo moc. Všimla jsem si jen toho jednoho napadeného plodu ( vyfocený), ale ostatní by asi následovaly. Takže příště raději postřik. Škoda, chtěla jsem je mít bio :-) , asi to bez toho holt nejde. Děkuji Vám za cenné rady.
Nezoufejte. Pro "ekobiozemědělství" je povolen určitý počet postřiků mědí /množství mědi na plochu a rok/. Takže Kuprikol, Champion atd. Musí se ale použít hlavně preventivně a trochu brzdí zrání.