Rajčata 2025

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3103) - 208.138 (?)
19.4.2025 12:11

Tak, můj nejbláznivější z bláznivých kousků byl dokonán 17.4.: 4 rajčata jsou v záhonu. Teplota půdy přes 14°C a zasypal jsem je hlínou z kolečka, ta měla 21°C. Teplá voda a netkanka jak na zem, tak přes ně. Pokud dobře zakoření, studené fronty by měly přežít v poho. Jen porostou pomaleji.cool

Ono už vlastně nebylo zbytí, když už měly k 70 cm a poupata. Čtyři mušketýři, a pokud by i zahynuli, mé záložní vojsko nastoupí. Letos je i dost početné. Už pár let si říkám, že bych měl výsev poněkud posunout, ale jen málokdy se poslechnu.wink

Na snímku jsou mé sazenice na balkóně. Dvě várky: ta první výsev 28.2., ta druhá 15.3. Pěstování v teple a pod umělým světlem je urychlilo víc, než jsem čekal. A polární vortex se už zase rozpadá. Jako na potvoru.angry

Milan HP

18.4. Sadby
18.4. Sadby
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3103) - 208.138 (?), 15.4.2025 0:31

Ano, jste šikovný, tak určitě nějaké úspěchy budou. Ten Summer Cider mne zaujal. Tak ho jdu vyhledat. Třeba ho zkusím na balkóně, kde mi PB nehrozí. Zato tam bifteky trpí dost na suchou hnilobu.

Milan HP

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3363) - 113.233 (?), 15.4.2025 18:18

Včera jsem dokončil přesazování těch trpaslíků. Na obrázku je 64 potřebných a mimo ně mám ještě dvacet sazenic jako rezervu (asi zbytečnou).

Vladimír

sazenice
sazenice

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5588) - 167.53 (?), 19.4.2025 14:43

Rajčata (nejen) viděná v Lednici, rostou za úplně jiných podmínek než jsou ty naše amatérské výpěstky doma. A to bydlím kousek na jih od Lednicewink Pěstební podmínky a vyvážená výživa dokáží své.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3103) - 208.138 (?), 19.4.2025 12:11

Tak, můj nejbláznivější z bláznivých kousků byl dokonán 17.4.: 4 rajčata jsou v záhonu. Teplota půdy přes 14°C a zasypal jsem je hlínou z kolečka, ta měla 21°C. Teplá voda a netkanka jak na zem, tak přes ně. Pokud dobře zakoření, studené fronty by měly přežít v poho. Jen porostou pomaleji.cool

Ono už vlastně nebylo zbytí, když už měly k 70 cm a poupata. Čtyři mušketýři, a pokud by i zahynuli, mé záložní vojsko nastoupí. Letos je i dost početné. Už pár let si říkám, že bych měl výsev poněkud posunout, ale jen málokdy se poslechnu.wink

Na snímku jsou mé sazenice na balkóně. Dvě várky: ta první výsev 28.2., ta druhá 15.3. Pěstování v teple a pod umělým světlem je urychlilo víc, než jsem čekal. A polární vortex se už zase rozpadá. Jako na potvoru.angry

Milan HP

18.4. Sadby
18.4. Sadby

Santar - (15) - 142.2 (?), 19.4.2025 18:27

Firma Moravoseed už zveřejnila termíny na letošní dny otevřených dvěří. Pro milovníky rajčat doporučuji Lednici. Kdo tam ještě nebyl - opravdu to stojí za to. Jsou zde k vidění především rajčata, papriky a okurky, ve foliovnících, v nádobách i na poli. Je tu možnost ochutnat snad všechny jejich odrůdy rajčat. Zároveň bývají otevřené i zahrady Mendelovy univerzity hned přes ulici.

Dny otevřených dvěří Moravoseed
Dny otevřených dvěří Moravoseed
Fóliovníky Lednice
Fóliovníky Lednice
Rajče Odat - Moravoseed Lednice
Rajče Odat - Moravoseed Lednice

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (328) - 158.138 (?), 19.4.2025 21:00
Asi si to nenechám ujít. Jinak, odat bude letos, jen se ní nějak nezdají sazenice, všechny ostatní jsou pěkné, zato odat čtvrtinovi mrzáci všelijak pokroucené, nechápu.no uvidíme. 10 semen za 90 je fakt nátěr. Loni jsem je měl poprvé, jsou dobré, spíš jen sladké, což mne baví, no vzhledem ke krupobití v červnu to nešlo pořádně posoudit.

host - 234.247 (?), 20.4.2025 8:08

Pro pana Miloše K. Odat mám několikátým rokem, sazenice jsou z počátku vždy jak mrzáci, ale později to dohánějí. Po vysazení se rychle rozběhnou a dorostou ostatní. Jsou velmi rané, zrají u mne jako první. V.L.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3103) - 208.138 (?), 19.4.2025 21:32

Kdepak, tam nepojedu. Nechci utrpět šok a z toho plynoucí silný pocit méněcennosti.laugh

Raději budu skromný a porovnávat své roky mezi sebou. Je to jako kdybych ve svých mladých letech nastoupil k utkání proti Borgovi. To by mi nejspíš tenis znechutilo navždy.sad

A navíc je to pro mne přes celou republiku.

Milan HP

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3103) - 208.138 (?), 19.4.2025 21:50

Dnes kontrolní den. Rajčata vypadají přesně tak, jako když jsem je tam zasadil. Nezvadly, což beru jako známku toho, že kořeny přijímají vodu, tedy i živiny. Teplota půdy pod nimi měřená ale šikmo, tunel jsem neotvíral, stále ještě 12°C. Zítra má být slunečno, tak jim tunel otevřu, aby slunce prohřálo půdu nad jejich kořeny. Netypicky jsem je zasadil kořeny k jihu. Později dám druhou řadu tak, aby stínila tuto zadní řadu. Jsou to totiž 3 bifteky Rose Crush a jeden Mountain Magic, takže bych nerad, aby později trpěly na suchou hnilobu. Ty vyrostly nejvíc a nejrychleji. Zasadil jsem je naležato, takže kořenový bal je maximálně 20 cm pod povrchem. S hlubokým zasazením do 40 cm nemám dobré zkušenosti. Ani ve "vylepšených" záhonech.

Budu referovat, jak to pokračuje. HP je moje prostřední jméno.

Milan HP

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3363) - 113.233 (?), 22.4.2025 9:58

Včera jsem přesadil toho mého Bajaju do kbelíku 5 l. Snažil jsem se ho co nejvíce potopit a přitom jsem ve dvou místech poškodil hlavní stonek. Doufám, že to přežije.

Vladimír

Bajaja 1
Bajaja 1
Bajaja 2
Bajaja 2
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025