Rajčata 2025

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2081) - 168.103 (?)
7.2.2025 20:12

Při pohledu na ten nádherný vijan pana Zdenka jsem zavzpomínal na dobu před 12 lety, kdy jsem si přivezl semínka Supersweet 100 a zkusil tyhle cherry rajčátka napěstovat ve skleníku. Nikdy předtím jsem u mě takovou úrodu neměl. Vijany byly dlouhé taky asi přes 60cm a zatímco na začátku už byla rajčátka k utržení, na konci vijanu se květy teprve připravovaly kvést. Když jsem v červenci spočítal květy společně s plody na jediném vijanu, tak jich bylo přes 100 a jednotlivé vijany ještě navíc větvily.

Supersweet 100
Supersweet 100
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3341) - 113.180 (?), 3.2.2025 20:24

Moje rajčatová zahrádka za oknem.

Vladimír

Sazenice rajčat z oknem
Sazenice rajčat z oknem

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2081) - 168.103 (?), 7.2.2025 13:29
Rostlina Crimson Crush narostlá ze zakořeněného zálistku odebraného v říjnu z venkovního plodícího rajčete.
Crimson Crush 7.2. 2025
Crimson Crush 7.2. 2025

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 7.2.2025 16:22

Má už plůdky? Budeš ho přesazovat?

Tohle já mám teď na okně. Moc toho vidět není, je to džungle, ale přece. Plody má už 8 z 11 rostlin. Ne sice takhle velké, ale přece. Plůdky už je vidět i ve čtvrtých patrech na hlavním stonku. Teď už jen čekám, až se začnou stydět. blush Většinou ale začínají červenat Bejbina dřív.

Milan

7.2. Plody na Startce
7.2. Plody na Startce

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2081) - 168.103 (?), 7.2.2025 19:59

Ale kdepak plůdky, vždyť jsem ho až doteď otužoval v 13° u okna bez přisvětlování. Ale udělalo 2 zálistky, které jsem dnes odlomil a zasadil do země. A zkusím ho dát trochu do tepla, den už je přeci trochu delší.

Gratuluju k nádherným rajčatům. Počítám, že do 10 dnů začneš sklízet, tak to si žádá yes.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 8.2.2025 10:37

Ať koukám, jak koukám, zatím žádné známky, že by se snažily měnit barvu, nevidím. Snad do konce února. Ale díky.

Milan

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 30.1.2025 22:57

Miloši, já mám trochu jinou zkušenost s balkóny. Samozřejmě, že jsou tady asi jiné podmínky než u Tebe.

Svilušky jsem nachytal doma, podobně jako mšice. U oken, kterými větrám. Ta stabilní teplota jim velmi svědčila a já je objevil pozdě. Keříčková rajčata totálně zničená. Ale tyčková byla ve stavu, kdy mi jich bylo líto, protože měla zdravé plody. Tak jsem je ostříkal čistou tlakovou vodou z ostřikovače a vyhodil na západní balkón. Doprovodil jsem to slovy: tak, a teď si dělejte, co umíte. Svilušky zakrátko fuč, mšice na paprikách zůstaly, takže jsem ostřik opakoval podle potřeby. Rajčata neuvěřitelně ožila a dávala pak plody až do zámrazu (v 7,5l kontejnerech, samozřejmě hnojených). Papriky si s tím také poradily. Nebyly to dokonale zdravé rostliny, ale taky dávaly papriky, dostatek do salátu a občas i na vaření. Poslední jsem pak obíral 21.11. Stejně jako rajčata. To bylo před prvním mrazem. Molice jsem ale na balkóně nikdy neměl. Ty řádily na zahradě ze začátku, pak najednou jich většina zmizela. Nejspíš proto, že dost pršelo a bylo i chladno.

Tady u nás v údolí Labe to hodně fouká a mám za to, že právě ta 40°C vedra je hodně křísla. Jsem ve čtvrtém patře.

No a kdybych použil Vertimec, byl bych se asi zbavil i těch mšic. Ale to není můj styl.

Milan

zdenekfm - (29) - 34.239 (?), 4.2.2025 19:57

Budu pěstovat druhým rokem po dvou rostlinách. Venku pěstuji jen protiplísňová rajčata. Zatím jsem měl red variantu, přidávám orange. Plodné, vitální, 2,5 m vysoké rostliny. Nejdelší vijan jsem měl 65 cm. Plody podlouhlé, opravdu podobné jablkům. Chutné, na Rubyliciou či Fantasio z též PhB ale nemají. V sortimentu neprotiplísňových rajčat je ovšem mnoho chutnějších odrůd.

Apleberry red - vijan 65 cm
Apleberry red - vijan 65 cm

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2081) - 168.103 (?), 7.2.2025 20:12

Při pohledu na ten nádherný vijan pana Zdenka jsem zavzpomínal na dobu před 12 lety, kdy jsem si přivezl semínka Supersweet 100 a zkusil tyhle cherry rajčátka napěstovat ve skleníku. Nikdy předtím jsem u mě takovou úrodu neměl. Vijany byly dlouhé taky asi přes 60cm a zatímco na začátku už byla rajčátka k utržení, na konci vijanu se květy teprve připravovaly kvést. Když jsem v červenci spočítal květy společně s plody na jediném vijanu, tak jich bylo přes 100 a jednotlivé vijany ještě navíc větvily.

Supersweet 100
Supersweet 100

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 8.2.2025 10:45

To je paráda. smiley

Proč už je nepěstuješ?

Milan

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2081) - 168.103 (?), 8.2.2025 12:43

Semínka F1 už došla, mám jen F2. Taky těch rajčátek, velikost do 2cm, bylo spousta a rodina je včas neotrhala, když se nechala přezrát, praskala a rychle hnila a já to pak musel uklízet. A taky tahle odrůda není odolná černi rajčatové. Ale párkrát jsem koncem října otrhal celé vijany a rojčata jsme měli ještě v prosinci. Noo, mohl bych letos zkusit, jestli semena ještě vzklíčí. Snímek pořízený na Silvestra 2013.

rajčátka v prosinci
rajčátka v prosinci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty