Rajčata 2025
|
|
 |
 |
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?) 30.1.2025 22:57
Miloši, já mám trochu jinou zkušenost s balkóny. Samozřejmě, že jsou tady asi jiné podmínky než u Tebe.
Svilušky jsem nachytal doma, podobně jako mšice. U oken, kterými větrám. Ta stabilní teplota jim velmi svědčila a já je objevil pozdě. Keříčková rajčata totálně zničená. Ale tyčková byla ve stavu, kdy mi jich bylo líto, protože měla zdravé plody. Tak jsem je ostříkal čistou tlakovou vodou z ostřikovače a vyhodil na západní balkón. Doprovodil jsem to slovy: tak, a teď si dělejte, co umíte. Svilušky zakrátko fuč, mšice na paprikách zůstaly, takže jsem ostřik opakoval podle potřeby. Rajčata neuvěřitelně ožila a dávala pak plody až do zámrazu (v 7,5l kontejnerech, samozřejmě hnojených). Papriky si s tím také poradily. Nebyly to dokonale zdravé rostliny, ale taky dávaly papriky, dostatek do salátu a občas i na vaření. Poslední jsem pak obíral 21.11. Stejně jako rajčata. To bylo před prvním mrazem. Molice jsem ale na balkóně nikdy neměl. Ty řádily na zahradě ze začátku, pak najednou jich většina zmizela. Nejspíš proto, že dost pršelo a bylo i chladno.
Tady u nás v údolí Labe to hodně fouká a mám za to, že právě ta 40°C vedra je hodně křísla. Jsem ve čtvrtém patře.
No a kdybych použil Vertimec, byl bych se asi zbavil i těch mšic. Ale to není můj styl.
Milan
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3341) - 113.180 (?), 3.2.2025 20:24
Moje rajčatová zahrádka za oknem.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 7.2.2025 16:22
Má už plůdky? Budeš ho přesazovat?
Tohle já mám teď na okně. Moc toho vidět není, je to džungle, ale přece. Plody má už 8 z 11 rostlin. Ne sice takhle velké, ale přece. Plůdky už je vidět i ve čtvrtých patrech na hlavním stonku. Teď už jen čekám, až se začnou stydět. Většinou ale začínají červenat Bejbina dřív.
Milan
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 8.2.2025 10:37
Ať koukám, jak koukám, zatím žádné známky, že by se snažily měnit barvu, nevidím. Snad do konce února. Ale díky.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 30.1.2025 22:57
Miloši, já mám trochu jinou zkušenost s balkóny. Samozřejmě, že jsou tady asi jiné podmínky než u Tebe.
Svilušky jsem nachytal doma, podobně jako mšice. U oken, kterými větrám. Ta stabilní teplota jim velmi svědčila a já je objevil pozdě. Keříčková rajčata totálně zničená. Ale tyčková byla ve stavu, kdy mi jich bylo líto, protože měla zdravé plody. Tak jsem je ostříkal čistou tlakovou vodou z ostřikovače a vyhodil na západní balkón. Doprovodil jsem to slovy: tak, a teď si dělejte, co umíte. Svilušky zakrátko fuč, mšice na paprikách zůstaly, takže jsem ostřik opakoval podle potřeby. Rajčata neuvěřitelně ožila a dávala pak plody až do zámrazu (v 7,5l kontejnerech, samozřejmě hnojených). Papriky si s tím také poradily. Nebyly to dokonale zdravé rostliny, ale taky dávaly papriky, dostatek do salátu a občas i na vaření. Poslední jsem pak obíral 21.11. Stejně jako rajčata. To bylo před prvním mrazem. Molice jsem ale na balkóně nikdy neměl. Ty řádily na zahradě ze začátku, pak najednou jich většina zmizela. Nejspíš proto, že dost pršelo a bylo i chladno.
Tady u nás v údolí Labe to hodně fouká a mám za to, že právě ta 40°C vedra je hodně křísla. Jsem ve čtvrtém patře.
No a kdybych použil Vertimec, byl bych se asi zbavil i těch mšic. Ale to není můj styl.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
zdenekfm - (29) - 34.239 (?), 4.2.2025 19:57
Budu pěstovat druhým rokem po dvou rostlinách. Venku pěstuji jen protiplísňová rajčata. Zatím jsem měl red variantu, přidávám orange. Plodné, vitální, 2,5 m vysoké rostliny. Nejdelší vijan jsem měl 65 cm. Plody podlouhlé, opravdu podobné jablkům. Chutné, na Rubyliciou či Fantasio z též PhB ale nemají. V sortimentu neprotiplísňových rajčat je ovšem mnoho chutnějších odrůd.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 8.2.2025 10:45