Rajčata 2025

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2909) - 208.138 (?)
16.12.2024 13:58

Vladimíre, ty fakt nejseš troškař.wink Mám radost, že jsi v cajku, o čemž svědčí Tvé momentální úvahy.

Potěším Tě. Moje rajčata rostou jako podle foršriftu. Nad stejným listem vyrůstá jak vijan, tak silný zálistek. Předpokládám, že je to ten 11. list - nepamatuju se, kolik jsem jich kde utopil. Na některých zálistcích už jsou také zárodky vijanu - nad 3. lístkem. Nechám je jako loni na dvy fazochy. Jedno Bejbino a jedna Startka už ukazují žlutou barvu. Pomalu se rozvíjejí.

A v květináči už mi doma leze také česnek. Nevešel se mi do záhonů, tak mám něco vysazené na balkóně a 8 kousků doma. Až nám dojde ten na spotřebu, budeme používat nať.

Drž se. Milan

15.12.
15.12.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2909) - 208.138 (?), 16.12.2024 13:58

Vladimíre, ty fakt nejseš troškař.wink Mám radost, že jsi v cajku, o čemž svědčí Tvé momentální úvahy.

Potěším Tě. Moje rajčata rostou jako podle foršriftu. Nad stejným listem vyrůstá jak vijan, tak silný zálistek. Předpokládám, že je to ten 11. list - nepamatuju se, kolik jsem jich kde utopil. Na některých zálistcích už jsou také zárodky vijanu - nad 3. lístkem. Nechám je jako loni na dvy fazochy. Jedno Bejbino a jedna Startka už ukazují žlutou barvu. Pomalu se rozvíjejí.

A v květináči už mi doma leze také česnek. Nevešel se mi do záhonů, tak mám něco vysazené na balkóně a 8 kousků doma. Až nám dojde ten na spotřebu, budeme používat nať.

Drž se. Milan

15.12.
15.12.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3305) - 35.206 (?), 18.12.2024 9:46

Včera mně přivezli 20 l výsevního substrátu a tak se mohu dát do výsevu keříčkových odrůd pro pařeniště. Hluboké už používat nebudu, je to pro mne docela nebezpečné, při nejbližší příležitosti ho zasypeme. To druhé (dřevěný rám položený na úrovni okolí) letos osadím těmito odrůdami: čtyři partenocarpické vždy po jedné rostlině-Santiam, Oregon eleven, Oroma a Gold Nugget. Dále osadím po dvou rostlinách Sophie´s choice, Lyana Rozovaya, EM Champion a Maglia Rosa. Na dvě zbylá místa dám Vspyschku a Jagodku.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2909) - 208.138 (?), 18.12.2024 11:13

Jasně, osm osvědčených, vlastně deset a partenokarpická. Ale to je ještě navíc k těm 64 dwarfům, že?

Kdy Ty jsi měl loni první rajčata z pařeniště? A jen pro zajímavost, jak si vedly ty v pařeništích s ohledem na plíseň? I když vlastně když už máš potom ten hlavní peleton, tak už na tom moc nezáleží.

Milan

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3305) - 35.206 (?), 20.12.2024 8:12

První rajčata v pařeništi jsem měl ve druhé polovině května. Nebyla to žádná velká sklizeň, jen sem tam na některé rostlině dvě, tři rajčátka na ochutnání. O nějakém zpracování třeba na polívku nebo omáčku nelze mluvit, stejně jako o rajčatovém salátu. Rajčata v pařeništích skončila v momentě, kdy už na nich nebylo nic k dozrávání, plíseň jsem nepozoroval, kdybych to měl nějak nazvat, tak zemřely na stáří. Postupně jsem rostliny vytrhával.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2909) - 208.138 (?), 21.12.2024 11:37

Jasně, první rajčata to je ceremonie. Sedneme s manželkou, každý dostane půlku každého, aby to bylo spravedlivé, já si je posolím a dám k tomu krajíček chleba s máslem. Na omáčky nebo podobně mám zavařené.

Mám s keříčkovými opakovanou zkušenost: odplodí první várku a zajdou. A taky jsou méně odolná sviluškám. Tedy doma. Takže jsem je letos už ani nedal. Je to sice vopruz později, ale tyčková mnohem líp prospívají a je radost se na ně dívat. Momentálně už 5 z nich má plně rozvinuté květy. A pak na balkóně mají rajčata až do zámrazu. Nijak moc, ale to už pak nevadí.

Ty Tvoje pařeniště jsou pěkné urychlení. Nejméně 2 měsíce. Ne, že bych o nich uvažoval, na to mám zahradu moc vysoko a daleko. Ale oceňuju dobrou práci.yes

Milan

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1962) - 28.126 (?), 22.12.2024 10:11
První prosincové rajčátko z řízku Crimson Crush.
rajče v prosinci
rajče v prosinci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Výsadba švestek na zahradě - tajemství úspěšného začátku6:23
Výsadba švestek na zahradě - tajemství úspěšného začátku21.12.2024
Výsadba švestek na zahradě - tajemství úspěšného začátku20.12.2024
Kouří do místnosti18.12.2024
Mafl z Lídlu nejde mi sundat pilový kotouč17.12.2024
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty