Rajčata 2025

zdenekfm - (27) - 34.239 (?)
21.11.2024 0:20

Milane, děkuji za tak včasnou odpověď s tvými zkušenostmi. Dovolím si i já přidat můj předběžný seznam 2025 se subjektivním hodnocením mnou pěstovaných protiplísňových rajčat.
Mými stálicemi jsou Rubylicious 10, Fantasio 9,5, Mountain Magic 9, Consuelo 8,5, Coctail Crush 8. Po letošku opět zařadím Primabella 7,5, Appleberry Red 7,5, Resibella 6. Pokud seženu, vrátím se k Galahad 8,5. Nově přidám Defiant, Rose Crush, Appleberry Orange, Sunviva. Jestliže bych objednával u bobby-seeds pokračoval bych i s Buffalosun 7,5 pro svou žíhanou oranžovo/červenou barvu na řezu a velký výnos.
Nebudu se vracet k:
Crimson Crush 8 - pozdě a špatně u mě dozrává, malý výnos
Gourmansun 7,5 - plně jej nahradí Buffalosun s ještě větším výnosem
Honey Moon 7,5 - menší výnos
Crokini 8 - slabší chuť než Rubylicious či Consuelo, ještě dříve plíseň než Consuelo
Paoline 5,5 - pozdě a špatně dozrává,
Mountain Merit 5 - menší výnos
Mountainer Pride_? - pozdě a špatně dozrává, menší výnos
Rondobella 5,5 - pozdě a špatně dozrává
Antares 6,5 - dařilo se v lodžii, venku moc ne, malý výnos, žloutnutí listů
divoké Matt's Wild Cherry 7 - malý výnos

Rajčata psaná kurzívou u mne podléhají plísni o cca 2 týdny dříve než případně ostatní (úplný konec sezóny).

Jsem velice překvapen, že bobby-seeds zařadilo Brunito F1 mezi PhR rajčata. Měl jsem jej před léty od našeho Sema, plíseň chytila velice brzy, šla i do plodů, nedozrávala, chuť 5.

Milane rád bych využil tvé nabídky semen Rezi, Sunviva případně i Vivagrande. Rezi neznám a nikde na internetu neobjevil. Resibellu patrně již máš, jinak mohu poslat. Je velice vděčná co se týká odolnosti, růstu, i výnosu, avšak chuť u mě tak 6. Ozvu se mejlem. Zdeněk

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2887) - 208.138 (?), 3.11.2024 11:11, zobrazeno: 421x

Tak už je to tady. Otevřel jsem novou sezónu (a také nové vlákno). Hezky se mi to zacykluje, protože předevčírem jsem kvůli hrozbě mrazů ukončil rajčatovou sezónu na zahradě. Ale mám letos jen kolem třetiny zelených rajčat na dozrání v porovnání s minulými lety.

Vysel jsem celkem 16 semínek od 4 tyčkových a osvědčených odrůd: Start, Bejbino, Tastier a Tornádo. Po loňském krachu keříčkových jsem se rozhodl je vynechat. Nemám tušení proč, ale příliš rychle podléhají té mé domácí "záhadné" chorobě opadávání listí. Potřebuji maximálně 10 rostlin. Umístění koupelna (cca 24°C), jakmile začnou klíčit, ihned začnu svítit. Zpočátku stačí jen jedna 19W LED žárovka 6500°K ve vzdálenosti cca 15 cm. Metoda je prověřená praxí.

Milan HP 

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2887) - 208.138 (?), 15.11.2024 18:19

Dnes vypadají takto. Vyšlo jich ale pouze 8, některá semínka už byla dost stará. Na druhou stranu je to ale přesně ten počet, který potřebuju.

Milan HP

12ti-denní sazeničky
12ti-denní sazeničky

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2887) - 208.138 (?), 16.11.2024 9:20

Oprava: včera jsem si všiml, že leze další Tastier. 12 dní od výsevu.

Milan HP

zdenekfm - (27) - 34.239 (?), 20.11.2024 2:14

Ahoj Milane, přeji mnoho pěstitelských úspěchů v nové sezóně. Bude hodnocení protiplísňových rajčat za uplynulou sezónu? Co z tohoto sortimentu se ti osvědčilo a co se chystáš pěstovat příští rok? Zdeněk

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2887) - 208.138 (?), 20.11.2024 13:22

Ahoj Zdeňku. Tak to vezmu popořádku. Plísňově se osvědčily všechny nové odolné odrůdy kromě Iron Lady, ta podlehla hned zkraje Alternarii. Jako každý rok, měly zdravá rajčata až do 1.11., kdy jsem je otrhal, protože hrozil mráz. Měl jsem také Purple Zebra F1, ta sice odolala plísni, ale protože je určena pro teplejší kraje, na podzim mi všechny plody popraskaly, takže taky vyřazuju.

Co se chuti ale týká, žádný nový objev se nekonal, takže příští rok se vrátím spíš ke klasice, i když nějakou tu novinku si neodpustím. Nemám sice ještě ucelený plán, ale z novinek chci vyzkoušet Fantasio F1, Rose Crush F1, Fantasio F1 a možná Fandango F1. Jinak z těch už osvědčených Honey Moon F1, Mountain Magic F1, Oh Happy Day F1, Crimson Crush F1, Galahad F1 nebo Defiant F1, Primabella a nově Resibella. Asi k tomu ještě něco přihodím, ale zatím nemám jasno co. To nechávám na momentální inspiraci. 

Tady je hrubé a subjektivní hodnocení plísni odolných odrůd: Mountain Magic - 10 (tvrdá slupka);  Honey Moon - 9; Primabella - 8,5; Crimson Crush i Cocktail - 8; Consuello - 8; Appleberry Red - 8; Rezi - 8; Crokini - 8; Sunviva - 8; Crimson Plum (Nagina) - 7,5; Rubylicious - 7; Gourmansun - 7; Vivagrande - 7; Paoline - 6; Rondobella - 5,5. Ty podtržené nejsou hybridy a mám od nich semínka, která můžeš dostat, pokud budeš mít zájem.

Milan

zdenekfm - (27) - 34.239 (?), 21.11.2024 0:20

Milane, děkuji za tak včasnou odpověď s tvými zkušenostmi. Dovolím si i já přidat můj předběžný seznam 2025 se subjektivním hodnocením mnou pěstovaných protiplísňových rajčat.
Mými stálicemi jsou Rubylicious 10, Fantasio 9,5, Mountain Magic 9, Consuelo 8,5, Coctail Crush 8. Po letošku opět zařadím Primabella 7,5, Appleberry Red 7,5, Resibella 6. Pokud seženu, vrátím se k Galahad 8,5. Nově přidám Defiant, Rose Crush, Appleberry Orange, Sunviva. Jestliže bych objednával u bobby-seeds pokračoval bych i s Buffalosun 7,5 pro svou žíhanou oranžovo/červenou barvu na řezu a velký výnos.
Nebudu se vracet k:
Crimson Crush 8 - pozdě a špatně u mě dozrává, malý výnos
Gourmansun 7,5 - plně jej nahradí Buffalosun s ještě větším výnosem
Honey Moon 7,5 - menší výnos
Crokini 8 - slabší chuť než Rubylicious či Consuelo, ještě dříve plíseň než Consuelo
Paoline 5,5 - pozdě a špatně dozrává,
Mountain Merit 5 - menší výnos
Mountainer Pride_? - pozdě a špatně dozrává, menší výnos
Rondobella 5,5 - pozdě a špatně dozrává
Antares 6,5 - dařilo se v lodžii, venku moc ne, malý výnos, žloutnutí listů
divoké Matt's Wild Cherry 7 - malý výnos

Rajčata psaná kurzívou u mne podléhají plísni o cca 2 týdny dříve než případně ostatní (úplný konec sezóny).

Jsem velice překvapen, že bobby-seeds zařadilo Brunito F1 mezi PhR rajčata. Měl jsem jej před léty od našeho Sema, plíseň chytila velice brzy, šla i do plodů, nedozrávala, chuť 5.

Milane rád bych využil tvé nabídky semen Rezi, Sunviva případně i Vivagrande. Rezi neznám a nikde na internetu neobjevil. Resibellu patrně již máš, jinak mohu poslat. Je velice vděčná co se týká odolnosti, růstu, i výnosu, avšak chuť u mě tak 6. Ozvu se mejlem. Zdeněk

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz