Rajčata 2024

host - 214.246 (?)
3.10.2024 13:20
Foto
Rajčata
Rajčata
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 28.9.2024 9:50

Mám jinou zkušenost. Loni jsem sklidil téměř všechna zelená rajčata, když předpovídali první mrazy, tedy 14.10. Mrazy nepřišly, zbylá rajčata se vyvíjela dál a o dva týdny později (možná déle) jsem sklidil další várku asi 1,5 kg. A letos se čeká docela teplý podzim. Samozřejmě pro ty, kdo nenechávají rajčata zčervenat uvnitř je tohle bezvýznamné.

Milan HP

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6610) - 9.142 (?), 28.9.2024 11:50

Každý podle svého. Mně už to na rostlinách nezraje a i když se to nechá dozrát na regále, není to dobré. A proč bych měl jen tak pro pocit, jak douho jsem to dokázal vést, chroupat tvdé nezralé kuličky. Byť mají jakousi barvu, zdaleka nemají kvalitu.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 28.9.2024 22:09

A zkusil jste je nechat dozrát a pak dát třeba do salátu? Jsou mnohem chutnější než ta laciná koupená, mají totiž všechny geny rajčatové chuti.

Jasně, pokud jste maximalista, můžete si koupit ta drahá skleníková cherry. Jsou opravdu chutnější. Já se ale klidně spokojím se svými rajčaty. Ne pro pocit, že jsem to dokázal, ale proto, že jsou kdykoliv dostupným zpestřením stravy. Volba je vždycky na vás.

Milan HP

host - 214.246 (?), 29.9.2024 6:13

Protože jsem spíš z toho druhého tábora, kde se nic na dozrání neukládá, tak musím uznat, že vámi napsaný článek mě uklidnil. Všichni se hned nemusí dneska vrhnout na sběr rajskych plodů a všechny očesat. Myslim tím ty začínající a mladé. Já za padesát let jsem to kdysi davno taky zkoušel, nic mi to neříkalo. Dělal jsem calamádu ze zelených rajcat  , nebo čatný a pamatuju že nebyl nikde kečup. Kamarád donesl platička po 5 g. To se dávalo někde u stánku jako třeba tatarská.Asi sto kusů. Dneska se smeju jaká byla doba. Ať se daří a pozor má mrznout. Určitě dnes něco očešu a dám fotku z mobilu.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 29.9.2024 8:26

Ano, byla to srandovní doba. Ale tenkrát jsem se, ještě jako teenager, naučil se snažit prodloužit sezónu vlastní zeleniny co nejvíc. A co se v mládí naučíš, ve stáří těžko opouštíš. U mne se to vlastně týká i jiných druhů zeleniny než jen rajčat.

Ale chuť zelených rajčat moc neoblibuji, takže čalamádu nebo čatný jsem nikdy nedělal. A ani kečup už dávno nedělám. Párkrát jsem to kdysi dávno zkusil, ale bylo to příšerně pracné a nikdy to nevyšlo přesně podle mých představ. Koupené kečupy byly vždycky chuťově lepší. Nechat rajčata dozrát doma je mnohem snazší a i výsledek je chuťově lepší. Těm rajčatům v podstatě chybí jen cukr. A ten můžu do salátu snadno přidat.

Letos je úroda podstatně menší než jiné roky, takže ani nedošlo na sušení, tedy podle mne tu nejchutnější a nejspolehlivější metodu zpracování rajčat. Jen jsme zavařili pár sklenic na přírodno na omáčku a lečo. Nějaká sušená ještě mám od loňska.

Milan HP

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6610) - 9.142 (?), 29.9.2024 7:35

Ale houby naximalista. Já prostě v září se zahradou končím, na posvícení má být zoráno. Mám čas akorát vše aspoň trochu sklidit, aby mi na jaře někde nepučely hrábě. Ř9jen, listopad a půl prosince jsou nejtmavši měsíce a v zimě mne zahrada fakt nebaví. Rajčata ani jiná zelenina není středobodem mého vesmíru.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 29.9.2024 8:28

Proti gustu žádný disputát.

Milan HP

host - 214.246 (?), 3.10.2024 13:18
Tak pomalu rajčata venku končí. Při těch záplavách začalo u nás víc pršet a začala plíseň

host - 214.246 (?), 3.10.2024 13:20
Foto
Rajčata
Rajčata

host - 214.246 (?), 3.10.2024 13:26
Celer dám tak sem a omlouvám se
Celer
Celer
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025