Ano, byla to srandovní doba. Ale tenkrát jsem se, ještě jako teenager, naučil se snažit prodloužit sezónu vlastní zeleniny co nejvíc. A co se v mládí naučíš, ve stáří těžko opouštíš. U mne se to vlastně týká i jiných druhů zeleniny než jen rajčat.
Ale chuť zelených rajčat moc neoblibuji, takže čalamádu nebo čatný jsem nikdy nedělal. A ani kečup už dávno nedělám. Párkrát jsem to kdysi dávno zkusil, ale bylo to příšerně pracné a nikdy to nevyšlo přesně podle mých představ. Koupené kečupy byly vždycky chuťově lepší. Nechat rajčata dozrát doma je mnohem snazší a i výsledek je chuťově lepší. Těm rajčatům v podstatě chybí jen cukr. A ten můžu do salátu snadno přidat.
Letos je úroda podstatně menší než jiné roky, takže ani nedošlo na sušení, tedy podle mne tu nejchutnější a nejspolehlivější metodu zpracování rajčat. Jen jsme zavařili pár sklenic na přírodno na omáčku a lečo. Nějaká sušená ještě mám od loňska.
Milan HP