Rajčata 2024

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 61.129 (?)
4.11.2023 6:40

Také se snažím vytvořit si nějaký plán pro má pařeniště. V hlubokém mám místo pro 12 rostlin a v tom nízkém pro 14 rostlin. Asi to letos risknu a do toho hlubokého vysadím jen partenokarpická rajčata, stejně jsem s ostatními měl problém, že kvůli nízkým nočním teplotám se mně květy neopylovali. Takže tam přijdou po dvou rostlinách Siletz, Oregon Spring Oregon 11 Golden Nuggett, Oroma a Santiam. Do toho nízkého pak dám po jedné partenokarpické odrůdě a k tomu něco ze starších odrůd, po jedné Sophie´s Choice, Maglia Rosa a po dvou Vspyschka, Lyana Rozovaya a Urbikany. Budu asi vysévat od každé odrůdy těch partenokarpických pět semen, aby byla nějaká rezerva, kdyby špatně klíčila. Jinak doufám, že ty partenokarpické odrůdy budou chutné, často na popisy nelze spoléhat. Začnu vysévat až okolo 18.listpadu, kdy bude poslední svoz bio odpadu ze zahrady (u mne listí z ořešáků).

Vladimír

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2044) - 168.103 (?), 3.1.2024 22:37

Milane, máš opravdu.nádherný rajčatayes. Ty tři vzadu v kelímcích na mém snímku jsou CC, které jsem tam přidal o vánocích. Walter

obo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 38.191 (?), 13.1.2024 9:16
Je nějaký chuťový rozdíl rajčat vypěstovaných pod umělým osvětlením a pod sluncem? Nabízelo by se, že ano. Zkušenost je jaká?

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 14.1.2024 1:25

Zkušenost odpovídá předpokladům. Kvalitní odrůdy sice nepostrádají moc rajčatové chuti, ale není tam ta vyváženost sladké-kyselé. Je to kyselé a v horším případě ani toho ne moc. Když jsou kyselá, lze to kompenzovat trochou medu či cukru, takže salát je stále dobrý. Je to také v relaci se sezónou: čerstvě utržené rajče či rajčatový salát v dubnu jsou chuťovou "bombou" pro svou nezvyklost. Objektivně srovnané se srpnem jsou o nejmíň 30%  chuťově horší. Totéž pak platí o rajčatech dozrávajících doma. Tam pak platí, že čím dál od sklizně, tím musíte být méně náročný. Určité řešení je v létě nasušit ta nejchutnější rajčata. Ta si uchovají plnou a velmi intenzivní kondenzovanou rajčatovou chuť. Při správném postupu se dají mlsat jen tak. Fakt je ten, že najít ten správný postup mi trvalo 5 let.

Ne, zimní pěstování není kulinářská, ale zahradnická záležitost: radost z toho, že to řádně roste. A stojí to pár korunek.

Milan HP

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 2.1.2024 21:52

S tou Rondobellou mám podobnou zkušenost. Suchá hniloba byl její veliký problém. Pravda je, že letos jí trpěly u mne všechny bifteky a i některá větší rajčata. A chutí opravdu nenadchla, občas mi blesklo hlavou, že je jen o fous lepší než supermarkeťáky.

Primabella je jak chutná, tak odolná. A i velice plodná. Resibellu teprve pojedu letos.

Milan HP

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 3.11.2023 12:43

Tak, a je to. Jsou v substrátu. Po 48 hodinách máčení ve vodě. Což ovšem nebyl úmysl, ale vyšlo to tak. Nakonec jsem ke keříčkovým dodal Bajkalské rané, takže mám po třech semínkách od 8 odrůd. Plán ale je vybrat jen jednu nejsilnější rostlinu od každé. 4 kousky na každém okně.

Milan HP

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 61.129 (?), 4.11.2023 6:40

Také se snažím vytvořit si nějaký plán pro má pařeniště. V hlubokém mám místo pro 12 rostlin a v tom nízkém pro 14 rostlin. Asi to letos risknu a do toho hlubokého vysadím jen partenokarpická rajčata, stejně jsem s ostatními měl problém, že kvůli nízkým nočním teplotám se mně květy neopylovali. Takže tam přijdou po dvou rostlinách Siletz, Oregon Spring Oregon 11 Golden Nuggett, Oroma a Santiam. Do toho nízkého pak dám po jedné partenokarpické odrůdě a k tomu něco ze starších odrůd, po jedné Sophie´s Choice, Maglia Rosa a po dvou Vspyschka, Lyana Rozovaya a Urbikany. Budu asi vysévat od každé odrůdy těch partenokarpických pět semen, aby byla nějaká rezerva, kdyby špatně klíčila. Jinak doufám, že ty partenokarpické odrůdy budou chutné, často na popisy nelze spoléhat. Začnu vysévat až okolo 18.listpadu, kdy bude poslední svoz bio odpadu ze zahrady (u mne listí z ořešáků).

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 4.11.2023 8:46

S radostí kvituji, že jsi zase a stále aktivní. Usuzuju z toho, že Tvé zdravotní problémy nejsou kritické.yes

Milan

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 61.132 (?), 4.11.2023 17:04

Kritické to bude, až budu jednou nohou na márách. Zatím chodím i na zahradu, tam pořád něco dělám, jen se vyhýbám rytí a pokud možno vození kompostu na kolečkách. To očekávám od syna. Dnes jsme vyvezli do přistaveného kontejneru pět velkýc Big Bagů, vypadali sice jako jen z poloviny naplněné, ale byly proklatě těžké (mokré ořechové listí). Rukama jsme vždy asi polovinu vyházeli do kontejneru a teprve potom jsme mohli vyzvednout ten bag a zbytek vysypat. Dobrá zpráva pro mne je, že většina ořchového listí už je pryč a budu moct ten zbytek pomalu shrabat a nachystat na poslední svoz za čtrnáct dní. To už bych mohl mít zryté i pro rajčata a také v obou pařeništích. Ono s těmi rajčaty nebude žádná těžká práce, tak proč bych to nezkusil. A doma to bude od prvního okamžiku jen zábava. Ze začátku to ani nezabere moc místa na parapetě. Jednáct kelímků (dvanáct je lepší číslo wink, v každém čtyři sazeničky (čtyři semena) jedné odrůdy a tak by to mělo vydržet až do vánoc.

Když tak čtu co budeš vysévat z keříčkových ty (Maglia Rosa, Sophie´s Choice a Mongolskyi Karlik), tak možná ještě přidám toho Karlika. Do hlubokého pařeniště se sice nehodí, ale v tom nízkém by se jedno místo našlo.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 4.11.2023 23:14

Jako bys popisoval mou zkušenost. Dneska jsem se rozhodl, že nahrabu listí do vylepšeného záhonu pro jahody. Pytel 150l jsem chtěl naplnít až po okraj. Naivita. To mokré listí šlo jen do dvou třetin a příznám, že jsem i tak měl problémy to zvednout na kolečko.

MK roste do široka, to ber v potaz. Ale na výšku fakt nemá velké nároky.

Moje ořechy ještě stále úplně neopadaly, tak čekám. Dneska je větrno, takže doufám, že už bude dokonáno.

Vladimíre, to co u Tebe (ale i u sebe) oceňuju, není až tak ta fyzicky náročná práce, ale ta mentální chuť do toho jít. Až ji ztratím, nechám si objednat rakev.laugh A Ty jsi na tom v tomhle ohledu fakt dobře. My dva se klidně můžeme ptát: Kdo že je to ten Alzheimer? Hrál jsem s ním kuželky?laugh

Milan

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3330) - 61.132 (?), 4.11.2023 23:53

Pochopitelně Mongolskyi Karlik znám. Měl jsem ho ještě před Evou T. stejně jako Maglia Rosa.

Vladimír

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025