Rajčata 2023
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 60.99 (?), 2.4.2023 15:38
Je běžné, že teploty po 15. květnu přes noc klesají i podstatně níž než je 7°C. Pochopitelně teploty ve dne jsou vyšší, minimálně okolo 15 °C i výše. Takže pokud máte ve dne ve skleníku takové teploty, neměl by to být problém, dokonce to má pozitivní vliv na zakjořenění.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2876) - 208.138 (?), 2.4.2023 21:04
Pravdu mají. Jen bych podotkl, že ta nejdůležitější teplota je teplota půdy či substrátu. Ta by neměla déledoběji klesnout pod těch 7°C. Jestliže je tedy přenášíte z domova do skleníku, je půda přes noc vyhřátá na těch třeba 18°C a teplotu pak ztrácí postupně podle objemu. V takovém případě pak snesou i teplotu vzduchu 4°C po dobu dvou až tří hodin. Opravdu krátkodobě pak cokoliv, co je nad bodem mrazu.
S ohledem na vaší nadmořskou výšku (stejnou jako moje zahrada) a při dané předpovědi počasí, kdy hrozí noční mrazy, by bylo asi nejlepší v přenášení pokračovat až do nočního oteplení nad těch 7°C. Rozhodně ještě alespoň týden, možná i víc. No, a asi by pomohlo zaznamenávání teploty vzduchu ve skleníku v noci. Pro kontrolu teploty v balkonovníku používám dálkový teploměr EMOS s dosahem přenosu podle výrobce kolem 100 m. Kdybyste měla jistotu, že neklesá pod těch 7°C, můžete je tam nechat přes noc. Za předpokladu, že přes den vyleze teplota ve skleníku alespoň na 14 - 15°C, takže se půda prohřeje.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
host - 60.99 (?), 3.4.2023 9:29
Moje zkušenost je podstatně jiná. Mám studené pařeniště a měřím v něm teplotu vzduchu. Je to trochu jiné než skleník, ale ohledně teplot je to podobné. Ve dne vysoké teploty, v noci ochlazení. Přidávám měření za duben 2021, ze kterého je patrno, že noční teploty klesaly daleko níže než je 7°C, přitom rostliny vysazené koncem března pěkně rostly. Teorie je jedna věc, ale praxe bývá trochu jiná.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
host - 60.99 (?), 3.4.2023 9:30
|
|
|
|
|
|
|
host - 60.99 (?), 3.4.2023 9:36
Ještě jedna fotka- rostliny dne 3.5.2021.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
host - 60.99 (?), 3.4.2023 9:41
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2876) - 208.138 (?), 3.4.2023 20:38
Vladimíre, potvrzuji ze zkušenosti z balkonovníků. Jenže to nebudu předávat dál, protože by mi pak někdo mohl vyčítat blbou radu. Je vždycky lepší to hrát na jistotu.
Ono je to s těmi teplotami poněkud složitější. Dvě věci, které nejsou tak úplně totožné: zdravý růst a přežití. Je to sice z venkovní praxe, ale dá se podle toho usuzovat na možnosti rajčat. V roce 2021 jsem vysadil rajčata do příliš studené půdy - kolem 8°C (zkoušel jsem tenkrát ten efekt podestýlání biohmotou). Navíc se pak ještě ochladilo a teplota půdy poklesla někam ke 4°C. Upozorňuji, že rajčata byla pod igelitem/netkankou. Ta rajčata rozhodně nebyla ani zdravá, ani nerostla. Přežila to, když se pak oteplilo, vzpamatovala se. Ale první zralá jsem pak měl, na rozdíl od jiných sezón, až po půli července. Možná chápeš, že něco takového nelze poradit někomu, kdo se ptá, jak zajistit zdravý růst sazenic.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2876) - 208.138 (?), 3.4.2023 21:19
A ještě: jestliže je půda přes den vyhřátá, noční teplota vzduchu může poklesnout i k nule. Zem vychládá daleko pomaleji. Proto jim to nevadilo.
Milan
|
|
|
|
|
|
|
host - 48.45 (?), 3.4.2023 10:25
"snesou i teplotu vzduchu 4°C po dobu dvou až tří hodin. Opravdu krátkodobě pak cokoliv, co je nad bodem mrazu."
Musím se rázně ozvat, protože mě už fakt nebaví ty nehorázné Milanovy lži. Rajčata samozřejmě vydrží cokoli nad bodem mrazu. Když je risknu vysadit už během dubna, nezřídka se stane, že po několik dní teploty CELONOČNĚ (na 10 hodin) klesají těsně nad 0, přesto to rajčatům nic neudělá. A přes den, když je teplo, tak rostou, když je chladno, tak stagnují. Mám to ověřené při pěstování desítky let, takže můžu s čistým svědomým prohlásit: nevěřte těm teoretickým fantasmagoriím Milana HP, s realitou to nemá cokoli společného. Když už má potřebu veřejně šířit svoje moudra, měl by si je nejdřív pořádně rozmyslet a ověřit.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|