Rajčata 2023
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2887) - 208.138 (?) 4.4.2023 20:55
25.4.? U mne by to občas vyšlo, ale víckrát spíš ne. V jaké oblasti jste?
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 4.4.2023 21:24
Zlínsko. Máma je na kalendářního Marka seje roky a fazoli zase až po zmrzlých... Tehdy ještě žádný internet nebyl. Já přišel na to, že nejlépe mi sezeničky rajčat bez svícení porostou při teplotě kolem 10 C bez toho aby se vytahovaly a to hlavně v noci. Protože jsem to odpozoroval ve skleníku u sazeniček které ze samovysemenění krásně rostly na podzim. Ono je podle mě důležité vědět co jaká plodina vydrží.
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2887) - 208.138 (?), 4.4.2023 23:25
No, já bych to trochu, s dovolením, upřesnil. Je velmi prospěšné odpozorovat, za jakých okolností ta která zelenina/plodina prospívá nejlíp. Znát její limity samozřejmě je také nutné. Ale mojí snahou je nenechat to dojít až k těm limitům. Někdy není zbytí, ale to je spíš už trochu extrém. Tu zkušenost s rajčaty můžu jen potvrdit. I když jsem zvolil většinovou metodu svícení, kdysi jsem udělal velmi podobnou zkušenost, když jsem je měl na schodišti na východním okně v cca 12°C. Tam nebylo možné svítit. Rostly mnohem pomaleji než v 17°C při umělém světle, ale navyčuhovaly a byly pěkně kompaktní. To se ale pak dá správně načasovat dobou výsevu. Vybalancovat ty základní složky správně je ale otázka mnoha pokusů a omylů. A na férovku říkám, že tohle umění jsem ještě zdaleka nezvládl. A letošní papriková pohroma naznačuje, že se to nemusím naučit třeba až do smrti.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2887) - 208.138 (?), 4.4.2023 21:15
A ještě: mně nestačí "přežití" rajčat. Já chci od začátku sledovat jejich prosperitu. Proto tomu přizpůsobuji své metody. Pohled na moje zbídačelá rajčata v květnu 2021 už nechci nikdy zažít. Měl jsem z toho depinu a jednu chvíli jsem měl za to, že houfně nepřežijí. A filozofie "zasadím je, ona přežijí" je mi na hony vzdálená.
Milan HP
Tady je autentický záznam, možná pak pochopíte, jak jsem se cítil.
18.5.21 Tak takhle slušně už to tam na chalupě dnes nevypadá ani náhodou. Už jsem mezitím někde psal (asi na Rajčata 2021), že se moje sazenice zhoršují. A že přerušuji další výsadbu na neurčito. Měl jsem také náhradní plán zasadit sazenice (5), které jsem tam dovezl, místo do volné půdy do 12-litrových květináčů, kde by se přeci jen půda lépe prohřála. Mých vysazených 28 sazenic je v takovém stavu, že jsem odpískal i to a vzal těch 5 zpátky domů. Na listech se objevují světlé skvrny, jasná známka toho, že nesprávně přijímají živiny (tedy pokud vůbec). Ono není divu: maximální denní teplota kolem 13°C a noční mezi 4 - 6°C. A slunečního svitu také pomálu. Vytápění fermentací trávy, černá netkaná na půdě a ani igelitový tunel nepomáhají. Mají to všechny bez rozdílu (foto nemám, nemám rád horory). A výhled je stejný na dalších nejméně 10 dní. Půda se totiž po vydatných a studených deštích opět dramaticky ochladila. Ani jsem její teplotu raději neměřil. Rostliny mluví jasnou řečí. Ani brambory vysazené 9.5. nejeví známky života.
Takže nezbývá než totálně změnit strategii i taktiku. Ty sazenice, které jsou ještě doma, přesadím do nádob a všechno, co se vejde, zůstane dole na balkónech. Alespoň prozatím, později snad, pokud léto přijde (čemuž už věřím jen tak napůl), půjdou v květináčích na záhony. Alespoň některé. Tady dole jsou také chladna, ale teploty nejméně o 4°C vyšší, jak ve dne, tak v noci. A balkóny jsou navíc částečně chráněné. Ostatně z těch velkých, které jsem vyhodil ven, už mám také zralé plody. To jediné mi udržuje náladu: kdykoliv si můžu zpestřit život čerstvým rajčetem.
Co ale udělám s paprikami, ze kterých nahoru nešla ještě ani jedna, opravdu nevím. Ty souhrnné počty není tady dole kam dát. No průšvih jako vrata. Zase mne Matka Příroda nachytala s kalhotama dole. No nic, trenýrky jsou ještě na místě.
|
|
|
|
|
|
|
host - 66.55 (?), 5.4.2023 6:58
Stále odbíháte od tématu odpovědi na původní dotaz, protože se Vám nelíbí, že Vaše domněnky byly označeny jako nepravdivé. Chápu, že máte s pěstováním rajčat velké zkušenosti, podobně jako pan Vladimír a další, ale Vaše způsoby pěstovaní nejsou pro každého, to by jste mohl pochopit. Většina zahrádkářů nevěnuje pěstovaní rajčat tolik energie, jako Vy. Klasické pěstování je to, že napěstované nabo zakoupené sazenice se vysazují po zmrzlých, samozřejmě podle aktuální situace s počasím (včatně teploty půdy), není to žádné dogma. Pamatuji rok 2012, kdy bylo 18. května -4,5 °C a to nepřežijí žádná venku vysazená rajčata. Vámi pěstovaná rajčata mají "nevýhodu", že jsou v pokročilém stupni svého vývoje bez otužování přesazena ven, což byl asi příklad roku 2021 u Vás. Protože rozmezí, které udáváte: denní teplota kolem 13°C a noční mezi 4 - 6°C, nepovažuji za nikterak pro rajčata nebezpečné.
|
|
|
|
|
|
|
host - 63.17 (?), 5.4.2023 8:13
Ano, taky vysazuji rajčata podle situace a předpovědi, někdy v půli května, ale často i koncem dubna. Nicméně vzhledem k mým podmínkám obvykle i v průběhu celého května klesají celonočně (od 20 do 6) teploty pod 5 °C. A moc dobře vím, že rajčatům to nic neudělá, normálně rostou. Kdyby se místo mudrování a okecávání ráčil pan Milan podívat např. na to, jak se chová teplota půdy, zjistil by, že v 0,5 i v 1 m se v současném chladném jaru pohybuje na 9 °C, a povrchové vrstvy za slunečna tyto teploty i výrazně překračují.
www.chmi.cz/aktualni-situace/aktualni-stav-pocasi/ceska-republika/stanice/profesionalni-stanice/prehled-stanic/pardubice
Tady není o čem diskutovat, ve skleníku není v dubnu jediný důvod řešit teplotu půdy, v dubnu v nich vysazuji papriky i okurky, a i venku je v tuto chvíli teplota půdy na duben luxusní. Když už by teda člověk přistoupil na jeho odvádění pozornosti od jím vyslovené lži o smrtícím vlivu teploty vzduchu na rajčata jeho aktuálním obratem k teoretizování s teplotou půdy. Milan HP se bohužel stále víc a víc předvádí jako narcis, který všechno ví nejlíp, nemusí to nijak zdůvodnit, a kdo nesouhlasí a projeví jiný názor bez pochvaly, ten je troll, hejtr a kdo-ví-co-ještě. Místo toho, aby se ke svému omylu postavil jako chlap a přiznal, že si své časové a teplotní údaje vymyslel, stává se tato situace bohužel zcela identickou (jak charakterem aktéra, tak dějem) se Zemanovým hledáním článku vlevo dole.
|
|
|
|
|
|
|
host - 9.142 (?), 5.4.2023 8:55
Člověče co to tady furt melete? Potřebujete uvolnit psavou energii? Vbouráváte se do otevřených dveří. To že teplomilné rostliny nízkými teplotami trpí je věc známá od počátku jejich pěstování. Jak trpí nám neřeknou, máme jen zkušenosti nebo informace z moudrých knih. A tím pádem víme, že když nachladnou - tedy teplota klesne, ale ne pod bod mrazu - tak se jejich růst zpomalí a mnohdy už to po celý zbytek vegetace nedoženou. Že vaše rajčata po takovém poklesu vystřelí jak z praku je skoro zázrak a my vám ho přejem. Ale každý má jiné zkušenosti. Tak už nám nevalte klíny do hlavy. PP.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 57.212 (?), 5.4.2023 9:09
PP, vám vystřelí rajčata po oteplení jak z praku? Tak to vám gratuluji, máte nějaká zázračná rajčata. Já mám ale jiné zkušenosti, mně po oteplení rostou pouze normálně. Tak nám tu nevalte klíny do hlavy.
|
|
|
|
|
|
|
host - 9.142 (?), 5.4.2023 9:48
Tak to je typická trollí reakce. Je zcela jasný, že nic nepěstujete, jen se válíte u PC nebo tabletu a vymýšlíte, z koho si uděláte prču. K čertu s vámi.
|
|
|
|
|
|
|
host - 57.212 (?), 5.4.2023 10:10
Jj, PP, kromě "troll" jste ještě zapomněl nálepku "fašoun", "komouš", "hejtr",... Znáte ještě nějaké jiné? Račte si uvědomit, že nikdo tu nepsal o tom, že mu rajčata vystřelí jak z praku, to jste si vymyslel pouze vy a vložil to druhému do úst, aniž by někdo jiný cokoli v tomto smyslu napsal. TOTO je, pane, typická trollí reakce.
My tu píšeme pouze vlastní zkušenosti o tom, že se s nízkou teplotou u rajčat setkáváme pravidelně a vidíme na vlastní kůži, že nemá žádný negativní vliv na jejich další růst. Takovou zkušenost máme jak já, tak Vladimír, či dalších několik přispívajících. A nelíbí se nám, že tu Milan stále dokola píše desítky příspěvků o tom, jak nesnesou nízkou teplotu bez relevantních argumentů, a vyhledal už několik nesouvisejících článků, které nazval jako studie, a snaží se nám svůj výmysl opakovaně vnucovat. Nechápu, o co mu jde. To je, pane, na této diskuzi to špatné a něco, co může přivést původní tazatelku do úplně zbytečných komplikací, zatímco by mohla naprosto v klidu vysadit svoje rajčata do skleníku, kde by se jim vedlo výrazně lépe, než doma za oknem, a nemusela by denně podstupovat nepříjemnou anabázi v podobě jejich stěhování tam a zpátky.
Nelíbí se mi přístup Milana HP a to, jak tím ostatním škodí, jen kvůli své ješitnosti a neochotě uznat omyl. Proto se o něj otírám v naději, že si to konečně uvědomí, odhodí svůj sobecký přístup a škodit přestane.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|