Rajčata 2023
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?) 4.4.2023 17:22
Pane Milane, já vás uklidním, teplotu půdy jsem párkrát měřil před výsadbou česneku, a pamatuju si, že děda když rychlil pár kopců brambor na zahradě tak taky měřil. Ale pokud toho máte víc nebylo možné se tímhle zatěžovat, protože se muselo zasadit když nebylo ještě třeba moc blátivo. A mnohem důležitější je naplánovat to tak, aby pak u těch brambor to nechyt silnější mrazík až jsou venku. A to musí každý podle místních podmínek i u rajčat venku, at je teplota půdy jaká chce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2879) - 208.138 (?), 4.4.2023 19:56
Ne, nesouhlasím. Teplota půdy by neměla být jaká chce. Protože pak jsou výsledky horší. Ale teplotu půdy umí zkušený pěstitel odhadnout jak podle nedávného počasí, tak třeba hmatem. Nemusí měřit a stejně se nesplete.
Před výsadbou česneku je to ale obráceně: měří se, zda je dost nízká. Ale řeknu vám, jakou zkušenost jsem udělal s fazolemi. Dříve jsem je vždy sel zároveň s hráškem. A fazole se pravidelně krutě nedařily. A pak jsem zjistil, že fazole jsou na teplotu půdy stejně náročné jako okurky a papriky: 15°C, kdežto hrášek klidně snese 5°C a klíčí dobře. Od té doby mám fazole naprosto v pořádku. Těch zážitků s nízkou teplotou půdy mám mnohem víc.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 4.4.2023 20:02
Ano u česneku pod 10 a u brambor nad 10. Ano fazole jsou háklivé i na mráz, vždy je sadíme později. U okurek bylo někde psáno, že u teploty půdy pod 8 zastavují růst.
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 4.4.2023 20:16
Tak jsem asi zaspal revoluci pane Milane. Podle nových internetových zdrojů česnek pod 9 a brambory mezi 6 a 9 stupni. Už je to tedy prašt jako uhod... A fazole dokonce trvale 15 je nejlepší!
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2879) - 208.138 (?), 4.4.2023 20:35
Ty hranice jsem slyšel různě. U česneku 9°C, ale já spíš čekám na 7°C, či jen malinko nad. U brambor jsem slyšel 8°C, ale také i 6°C. A okurky si netroufnu dávat do půdy pod 15°C. Ovšem u semínek, která jsou inkrustovaná tohle nemusí platit. Ta inkrustace by právě měla zabránit (zda úplně, to nevím) předčasnému klíčení v nízkých teplotách půdy.
Ale v roce 2020, kdy jsem sázel sazeničky okurek podle kalendáře (po Zmrzlých) a ne teploty půdy, jsem je dokonale zničil. A to jsem je podestlal biohmotou, ale o té teď už vím, že nefunguje. Takže to, co tvrdím, je podloženo i mou vlastní zkušeností. Tam u mne nahoře se půda prohřívá pomaleji, protože noční teploty jsou i o 4°C nižší než tady dole u Labe. Kalendář pro Litoměřice je mi platný jako mrtvému zimník.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
host - 48.45 (?), 4.4.2023 17:27
Mohu-li ještě zareagovat - vy se tu teď za každou cenu snažíte najít "nějakou studii", která by dokázala to, co jste si vymyslel. Mně šlo především o fakta, tj. abyste sdělil, zda jste prováděl nějaké měření a zaznamenal nějaké grafy závislosti "úmrtnosti rajčat" na teplotě a čase, zkrátka nějaká fakta, na základě kterých jste pronesl zcela konkrétní teploty a časové vymezení, jaké jsou rajčata schopna přežít. Já mám totiž zkušenost, že rajčata zvládnou bez poškození jakoukoli teplotu a jakýkoli časový úsek, který je nad bodem mrazu. Pouze v té době omezí svůj růst.
Pokud nic takového neexistuje, žádné pokusy s nízkou teplotou jste neprováděl a pouze jste si to vymyslel, proč to jednoduše na rovinu neřeknete? To je tak složité se zachovat jako chlap? Co je vlastně vaším cílem na tomto lpění? Bohužel vám nerozumím. Myslel jsem, že vám jde o fakta a jejich další předávání ostatním.
|
|
|
|
|
|
|
host - 214.246 (?), 4.4.2023 18:54
Já bych to tak nehrotil. Když to Milana baví tak proč by to nemohl měřit. Ono napsat, že se rajceti vůbec nic nestane pokud nezmrzne, nemusí být taky 100% pravda. Když nápišu, že dávám rajcata po zmrzlých mužích, tak neznamená, že nenávidím všechny co to dávají někam do skleníku o měsíc dřív, nebo do bedny, aby to měli na Vánoce. Já to v říjnu nemůžu ani vidět.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 4.4.2023 19:24
Jedno zachráněné rajče Spencer dosáhlo velikosti 35 cm a tak jsem ho zasadil do kontejnerku o velikosti cca 6ti krabic od mléka. Možná ho tam zkusím nechat zaplodit. Do o ještě něco většího květináče jsem přesadil hnízdo okurek salátovek se začínajícím třetím pravým listem. Instaloval jsem i kapsičku z petky na přihnojení nejen banánovými slupkami, jak to bylo na YouTube. Salátovky nechám plodit na balkoně. Sláva Porýní má kolem 17 cm, pěkné silné sazenice. Asi neodolám a pár jich v půlce dubna vysadím do skleníku. Jen nevím co na to řekne kocour.
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2879) - 208.138 (?), 4.4.2023 20:39
Nic jsem si nevymyslel a na ničem nelpím. Od té doby, co se tím řídím, plodiny mi vycházejí bez problémů na rozdíl od doby, kdy jsem se řídil "kalendářem". Myslíte, že je to jen náhoda?
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 4.4.2023 20:43
Okurky sejeme na Marka a celkem to vychází. Myslím, že podle kalendáře se asi řídí málokdo. Spíš podle předpovědi a teploměru venku za oknem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|