Rajčata 2022 I

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?)
12.7.2022 11:42

Neozval se Vám nikdo, tak to zkusím já. Podle mne jde opět o suchou hnilobu. Ta se totiž nemusí nutně projevovat jen na špičkách plodů. A ty malé kruhy jsou druhotná nákaza běžnou plísní z rodu těch, které napadají potraviny. Stejně tak barva poškození se může lišit. Nevypadá to ani na typické poškození alternariozou, ta by byla nejdřív zřetelná na listech v podobě šedých skvrn, případně i na stoncích. Ale je to trochu překvapivé: v popisu odrůdy Gennaro F1 se uvádí, že je tolerantní k nedostatku vápníku.

Píšete "rajče je venku". V záhonu nebo nádobě? Letos byla větší vedra než loni, ale pokud se nic neprojevilo u ostatních odrůd (což také spíš hovoří proti chorobě), je něco shnilého ve státě dánském.sad

Milan HP

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 28.6.2022 21:16

Trochu jsem to s těmi podpisy přehnal a nevšiml si. Omlouvám se: vidět mě dvojitě by mohlo na někoho působit jako rudá muleta na býka.laugh

Ale to, co jsem napsal minule o zahradě, už neplatí. Od pátku do pondělí napršelo nejmíň 30 mm, ale spíš daleko víc. Půda je vlhká do hloubky. Objevil jsem první zralé rajče - Koralik a druhé zrající - Garden Berry. Viz snímky. Přikládám i snímky nově testovaných odrůd: Crokini (výškový rekordman) a keříčkových Galahad a Defiant.

Milan HP

Koralik 27.6.
Koralik 27.6.
Zrající Garden Berry 27.6.
Zrající Garden Berry 27.6.
V popředí Crokini 27.6.
V popředí Crokini 27.6.
Defiant 27.6.
Defiant 27.6.
Galahad 27.6.
Galahad 27.6.

host - 81.144 (?), 28.6.2022 22:26
Pane Milane, gratuluji, Já jsem včera dělal preventivní postřik proti plíni šedé v celém skleníku. Nechci to letos nechat náhodě, na tyčkových budu mít páte patro a zaštípnu je. Keříčková žlutá rostou pěkně, ale ty letošní nové keříčkové červené jsou rozsochatá na všechny strany, asi je budu muset z části vylámat.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 29.6.2022 0:56

A zase další můj kacířský názor: proč chcete zaštipovat rajčata ve skleníku, kde jsou chráněná před podzimními mrazíky? Nebo jste mluvil o venkovních prostorách?

Obvyklý argument je, aby uzrály na rostlině dřív, než je spálí mráz. To venku. Ve skleníku, kde mráz neudeří možná ani v prosinci, to má jednu velikou nevýhodu: zbavujete se docela podstatné pozdější úrody. Pravda, není už tak chuťově skvělá, ale i tak stojí za to.

Ve skleníku si umím představit ale i jiný důvod, a to výšku rostlin. Ten problém mám i venku: dorostou tam, kde jim opory už nestačí a já bych na ně nedosáhl. Řeším to tak, že propojím dvě opory vodorovně a na to vyvážu třeba i obě rostliny proti sobě. A ty rostliny tam dál plodí. A nejsem zase takový fajnšmekr, abych pohrdl rajčaty, dozrálými po zelené sklizni doma. Jsou stále rajčatová a při přiměřených teplotách vydrží zrát i měsíce. Tedy ta vývojově dokončená.

Proč řešit pátý, šestý či jaký vijan? Ta čísla se stejně mění od článku ke článku. Nechte je dorůst až ke střeše a pak je zaštípněte nebo naveďte horizontálně nějak šikovně, aby se "minuly"). Tedy pochopitelně jen tehdy, když budou zdravá. A na rostlině uzrálá rajčata budete mít podle počasí třeba i před Vánocemi. Konec konců rajče je trvalka.

Osobně používám ještě jeden podzimní fígl venku: přikryju je netkankou. 30g/čtvereční metr. To mi obvykle dá ještě týden či dva navíc. Na tento účel si pěstuju řízky, mateře jsou v té době už dost vyčerpané a taky moc vysoké.

Myslím, že ta poučka o zaštipování vznikla dávno před začátkem globálního oteplování, kdy počasí mělo celkem pravidelnější ráz a nebylo tak teplé. Ale ve skleníku dává ještě méně smyslu.

Milan HP

host - 81.144 (?), 29.6.2022 8:44
Můj skleník 6 x 3 má zaoblenou střechu, v nejvyšším bodě 2,2 výšku(je to předělávaný foliovník). Ke krajům se strop snižuje a já tyčková pěstuju po obvodu. Zakrácení je tedy kvůli výšce. Protože prostředkem skleníku jde sopouch od topeniště, tak tam už pěstovat jako v minulosti nemohu. Rajčata se dost často z vijánů kde už je úroda prodlužují, znovu kvetou a jsou tam další plody. Nemám dobré zkušenosti s tím, když se u stropu dotýkají lexanu. Zhorší se počasí výsráží se vlhkost a dělají se plísně. Já venku tyčková letos vůbec nepěstuju. Protože nemám tak brzo a kvalitně předrychlen sazenice jako třeba vy, sklizen posledního vijánu do toho listopadu určitě zasáhne. Měl jsem ve skleníku i v minulosti vždy tak kolem 6 vijánů plus mínus jeden.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 29.6.2022 10:44

Jasně, máte to promyšlené podle svých podmínek a zkušeností. Jakobych nic neřekl, tedy nenapsal.

Proč nepěstujete tyčková venku? Z Vašeho způsobu vyjádření usuzuji, že ale venku máte keříčková. Co Vás k tomu vedlo? Mně na keříčkových moc nevyhovuje ta nárazovost úrody a také obvyklá citlivost na plíseň. Letos ale mám dvě determinantní odrůdy, které jsou údajně proti plísni odolné: Galahad F1 a Defiant F1. Byly na snímcích, které jsem zveřejnil. Zatím ale vypadají jako hodně zanedbaná tyčková - výška je s tyčkovými srovnatelná. A rostou bujně dál. Mám zprávy, že Galahad doroste i 180 cm. Defiant si s ním zatím nezadá. Takže hořím zvědavostí, jak dopadnou.

Milan HP

host - 81.144 (?), 29.6.2022 11:52
Ve skleníku mně žlutá keříčková plodí až do podzimu. U plísně jsou na tom stejně jako Startky. Keříčková venku jsou vysoká tak maximálně do 80 cm a můžu je bez problému přikrýt proti kroupám a přívalovým srážkam. U tyčkových je to pak už s ochranou proti živlům horší a bylo by na to potřeba dělat pevnější konstrukce. Keříčková jsou méně pracovně náročná na vyvazování a vylamování.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 29.6.2022 14:38

Pro případ skutečného ohrožení mám připravenu netkanku a pouze ji přehodím přes konce bambusových stébel a upevním, buď zatížením kameny (o ty u mne opravdu není nouze) anebo tím zázračným vynálezem zvaným klips na spínání lejster. Mají neuvěřitelnou sílu. Mám jimi upevněnu i tu ohrádku proti větru u paprik.

Ano, keříčkáče není nutné vyštipovat, ale loni jsem udělal tu zkušenost, že je mnohem lepší je vyvazovat, aby neležely na zemi případně netkance. Trpí pak chorobami, protože jsou v permanentním vlhku. Vyvazuju všechny 3 odrůdy, které mám. Ta třetí je Koralik.

Milan HP

host - 81.144 (?), 29.6.2022 15:24
Moje bílá netkaná kterou mám není zase tak moc pevná, protrhne se i o vrcholy mnohem širších dřevěných kůlů. Také máte zahradu více v závětší. Otázka je také to "skutečné ohrožení". U nás jak se zamračí jdu zakrývat a nebo nechám i pár dní zakryté. Mám pevné sítě a vyřazené plachty ze zakrývání dřeva. Když u nás byla před lety velká pohroma, váha krup poničila i kedlubny pod netkanou, ale tehdy jsem nestačil ani nic přikrýt. Já keříčková také hehce vyvazuju, na zemi neleží.

alvav - (44) - 244.188 (?), 6.7.2022 10:01

Omlouvám se, jestli vkládám příspěvek na špatné místo. S počítačem to moc neumím. Prosím o radu. Rajče Gennaro F1 mělo vloni černé špičky, to byl jasný nedostatek vápníku. Letos se na něm objevilo něco jiného. Co s tím a co to je? Rajče je venku, na ostatních odrůdách nic takového není. A na listech nic zvláštního nevidím. Zdravím a děkuji za všechny reakce. Alena

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 12.7.2022 11:42

Neozval se Vám nikdo, tak to zkusím já. Podle mne jde opět o suchou hnilobu. Ta se totiž nemusí nutně projevovat jen na špičkách plodů. A ty malé kruhy jsou druhotná nákaza běžnou plísní z rodu těch, které napadají potraviny. Stejně tak barva poškození se může lišit. Nevypadá to ani na typické poškození alternariozou, ta by byla nejdřív zřetelná na listech v podobě šedých skvrn, případně i na stoncích. Ale je to trochu překvapivé: v popisu odrůdy Gennaro F1 se uvádí, že je tolerantní k nedostatku vápníku.

Píšete "rajče je venku". V záhonu nebo nádobě? Letos byla větší vedra než loni, ale pokud se nic neprojevilo u ostatních odrůd (což také spíš hovoří proti chorobě), je něco shnilého ve státě dánském.sad

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024