Rajčata 2022 I

host - 81.144 (?) 
25.6.2022 20:03
Pane Milane, já jsem se dnes ještě rozhodl rajčata a papriky trošku přihnojit dolomitickým vápencem. Násada plodů je ohromná, mám obavu z tvorby defektů a nekroz v důsledku jeho nedostatku.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 25.6.2022 22:02

Pokud máte důvěru v mé názory, alespoň částečnou, nedělejte to. Nestane se sice nic zlého, ale nemůže to pomoci z jednoduchého důvodu: dolomitický vápenec je hnojivo, které se rozpouští velmi pomalu a vápník z něj rostliny nemohou přijmout okamžitě. Používá se na dlouhodobé zajištění vápníku v půdě a úpravu kyselosti směrem nahoru. Býval účinnější, když ještě byly kyselé deště, ale nyní je to pohnojení na léta.

Pokud máte obavy ze suché hniloby, použijte třeba ledek vápenatý. 1% roztok postřikem na list, případně 2% roztok jako zálivku. Postřik na list má rychlejší efekt, může se i v rozumném intervalu opakovat (stejně jako zálivka). Nebo Wuxal Kalcium podle návodu.

Obecně ale bývá v půdě vápníku dostatek (tedy pokud není kyselá), což ovšem neplatí o kontejnerech, tam dochází k vyplavování živin. Jenže rostliny díky podmínkám ho nedokážou dostatečně přijímat přes kořeny (nejčastější důvody jsou nízká nebo přiliš vysoká teplota půdy). O příliš nízké teplotě se teď nemusíme bavit, spíš buďte opatrný na její přehřátí. Neměla by být přes cca 30°C. 

Milan HP

host - 81.144 (?), 25.6.2022 22:41
Pane Milane, děkuji za názor. Jde o to že pozemek byl vyhnojen kompostem, který bývá spíš kyselý a preventivně už brzo z jara jsem tam dolomitický vápenec rozhodil. V soupravě Zdravé rajče je přípravek dusík s vápníkem do zálivky a mám i hnojivo přímo na list ale od jiného výrobce než uvádíte. Spadlo u nás už ale víc než 100 mm deště, živiny se odplavují, proto jsem dolomitický vápenec nasypal do zalévacích petek, které mám u rajčat a paprik zapuštěné v zemi. Už jsem to dělal tak i v minulosti a efekt přihnojení má. Nesmí se ale čekat až na příznaky, které se mně před lety objevily a ani žádný kompost na pozemku nebyl. Pak už jsem musel jen pořád stříkat hnojivo na list a při horkých letních dnech a nocích toto hnojení nemá velký efekt. Rajčata v kontejnerech nepěstuju letos žádná. Díky přihnojování vápnem v minulosti a o něco později dolomitickým vápencem jsme se z pole zbavili téměř úplně přesličky rolní, která nám všechno zaplevelovala. Souhlasím s tím, že dolomitem se má do půdy hnojit na podzim a nebo brzo z jara, ale když ho dáte trochu do těch zalévacích petek účinkuje. Kostky už jsem hodil...

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 26.6.2022 0:02

Jste připraven, chybu jste myslím neudělal. A ano, postřiky na list či zálivku (lze použít Ca/N složku Kristalonu ZRaP) je třeba uplatnit preventivně, když už se hniloba objeví, postižené plody nelze zpětně napravit. Na druhou stranu ale jsou po odříznutí vadné části bez závad jedlé.

Jen: nedejte zase až tak moc na dojmy, že něco účinkuje či ne. Někdy je příčina vylepšení úplně náhodná a někdy naopak trvá, než se účinky projeví. Sám jsem se té ukvapenosti dopouštěl velmi často. A nejspíš i stále dopouštím. blush

Milan HP

host - 81.144 (?), 26.6.2022 7:31
Pane Milane, mám doma tištěný návod na pěstování paprik od šlechtitele pana Mgr. Meisla, který jsem si před mnoha lety přivezl z Věžek. Doporučuje zalévat roztokem vápence 1x za 14 dní. Ten rostok se v těch petkách při každém zalévání vytváří. Na druhou stranu co se týká různých pokusů jsem nikdy ke kořenům rajčat a nebo paprik nedával rozdrcené skořápky od vajec, tak jak se to radilo i v TV pořadech. Jak píše Ing. Václav Křivánek: "Rád bych vinařům-zahrádkářům poradil v tom, aby se drželi osvědčených a vyzkoušených způsobů vedení. Na zkoušení nových způsobů vedení jsou Vysoké školy a Výzkumné ústavy vinařské." Konec citátu. A ono tuhle radu lze obecně uplatnit i na jiné činnosti. Ale přiznám se, že papriky takové kvality jaké prezentoval Mgr. Jan Meisl se mě zase úplně vždy vypěstovat nepodaří. Opravdu je to o tom přihnojování a péči. Když dělíte čas mezi například sušení sena a nebo péči o ovocný sad, pak toho času třeba i na malý záhonek jiné kultury už tolik není... A pokud vám už mladé plody zasáhne měkká hniloba, žádné sklizně se nedočkáte.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 26.6.2022 10:21

Odpovím popisem své zkušenosti s dolomitickým vápencem. Před lety jsem ho přidával do koncové směsi pro rajčata, tedy před vysazením do konečného kontejneru. Suché hniloby jsem se nezbavil, a to ani u odrůd, které na ni netrpí. A na podzim jsem našel ten jemně mletý vápenec splavený okolo výtoků. Pravda, pěstování v květináčích má jiná specifika než pěstování ve volné půdě. Tam hraje roli schopnost rostliny ten vápník přijímat a ta se řídí teplotou půdy v nádobě.

Jak připravujete ten roztok? Pokud přidáváte CO2, vápenec se skutečně rozpustí. Ale možná stačí i vzdušný CO2. V těch kontejnerech to nestačilo. Kdežto letos při hnojení Kristalonem ZRaP se suchá hniloba (BER) zatím projevila jen u dvou plodů.

Loni jsem při rytí přidal do všech záhonů pro papriky a rajčata mletý dolomitický vápenec. Uvidím, zda se suché hniloby zbavím. Mám letos hodně biftekových odrůd a ty na BER hodně trpí.

Milan HP

host - 81.144 (?), 26.6.2022 10:51
Před lety jsem se víc věnoval pěstování různých dýní k těm jsem dával vápennou vodu jako na líčení z doma hašeného vápna a značně to omezilo měkkou hnilobu, která ničila hned mladé plody. Do těch zalévacích petek roztok neleju, lžičkou do každé trochu nasypu dolomitického vápence a ono se při každém zalévání něco uvolní. Když jsem nepoužíval petky, vápenec jsem máčel ve vodě a pak tím přihnojoval, vím tedy, že se rozpouští opravdu pomalu. Já kontejnety s květinami zalévám hlavně do misek, aby voda vzlínala nahoru a tím nedocházelo k vyplavování živin dolů. Vápním i pod ovocnými stromy.

host - 81.144 (?), 23.6.2022 9:54
Ano molic je hodně, na kedlubnách to vidím, ale už jsou konzumní tak se s ními poperou. Mé oblíbené zelé Lena F1 mě mrzí, poslední pokus jsem učinil na vlhké vatě, kde z určitě 40 semen nevyklíčilo ani jedno. Mám jen dvě rostliny, které vyrostly asi ze stejného počtu vysetých semen v pěstevním květináči se zeminou.

host - 235.66 (?), 23.6.2022 7:59

Pane Milane, mohu se prosím zeptat čím hnojít papriky a rajčata?? Máte je nádherné. Děkuji :-)

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2882) - 208.138 (?), 23.6.2022 9:47

Děkuju za pochvalu. Přiznám se, že jsem s nimi spokojen.

Abych uvedl věci na pravou míru: ty papriky na snímku jsou z výsevu koncem listopadu. Takže vypadají, jak vypadají spíš díky času než hnojení.

Hnojím částečně do zásoby - do koncové půdní směsi přidávám rovnou polévkovou lžíci Cereritu na cca 10l zeminy a letos jsem jim tam poprvé také přidal čajovou lžičku síranu draselného. Nejen paprikám. Výsledek je ten, že paprikám neusychají listy vůbec a u rajčat tak o 70% méně než jiné roky. No a po určitém čase začnu přihnojovat Kristalonem zdravé rajče a paprika podle návodu. Suchá hniloba se na paprikách zatím neprojevila (stíním kontejnery), ale dva plody Ailsa Craig byly postižené téměř do půlky. Navzdory stínění.

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024