Rajčata 2022

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2044) - 168.103 (?)
11.12.2021 22:17

no ano, už to mám odzkoušené z minulého roku, samozřejmě jde o dobu klíčení a růstu před přesazením. Úsporka asi 15cm nad květináčem, to celé přetažené staniolem a uvnitř do země zapíchlé čidlo teploměru. Žárovka zajistila světlo a zároveň i teplo. Teplotu jsem reguloval mírným odsunutím foĺie a naopak, větší snížení případně vypnutím žárovky spínacími hodinami přes noc. Jak to půjde dál, se uvidí. Walter

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 5.12.2021 22:02

Jojo, letos byla dost bída o světlo a teplo. Jiné roky to ale někdy bývalo lepší. Třeba v roce 2018. Uvidíme, jak se Matka Příroda vyspí příští rok.

Milan HP

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 5.12.2021 21:58

Nevím, zda je to výhoda, ale prozradím hlavní účel: abychom se přes zimu zaměstnali a tak zabavili. V našem věku už jsou mnohé jiné zábavičky passé, a ty naše zahrádky jsou zmrzlé nebo pod sněhem, případně obojí. Je to jako mít psa, musí se pečovat. A rostliny nepotřebují venčit. A co víc, krásně to odvrací pozornost od věcí, které jsou naprosto mimo naši kontrolu (politika, pandemie, ceny energie, atd.), k věcem, které můžeme do jisté míry řídit.

Ale nějaké výsledky to má: letos jsem měl svá rajčata už v březnu (6.3. první). Byla kyselá, bylo jich za březen jen tak kolem kila, ale byla mnou hrdě vypěstovaná. Papriky pak v květnu. Je to obrácená myšlenka pěstování ve vytápěném skleníku: teplo mám, dodám světlo, když je potřeba.

A dovolím si takovou předpověď: když budete dobře pečovat, ty čilíčka Vám hezky vyrostou a ono Vás to taky chytne.

Milan HP

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 6.12.2021 13:23

Waltře, to je můj případ každý rok, tedy že mám potíže s prostorem pro běžnou sadbu. Ale pokaždé jsem to vždycky nějak vyřešil. Spoléhám na svou inspiraci, která se ale dostavuje vždycky, až když problém nastane.wink Nedá se říct, že bych dneska měl nějaký detailní plán.sad

Milan

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2044) - 168.103 (?), 9.12.2021 14:29

no, chytil jsem se a už namáčím pár semen Azteka. Walter

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 9.12.2021 19:33

Vítej do klubu. Máš nějaký přesnější plán?

Milan

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2044) - 168.103 (?), 9.12.2021 19:54

v plánu je zkusit několik rostlin raných keříčkových rajčat vypěstovat do plodnosti v květnu. A zjistit, jestli ta námaha má nějaký kloudný výsledek. Walter

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 10.12.2021 0:22

Waltře, už jen ta zábava stojí za to. Ale já měl na mysli, zda jim budeš svítit a kam je dáš. Možná bys ta první mohl stihnout ještě v dubnu, tedy na konci. Ty máš tu výhodu, že je můžeš dát do skleníku dost brzo. Držím palce.

Milan HP

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2044) - 168.103 (?), 11.12.2021 9:03

Milane, zatím nejsem rozhodnutý, jak budu přisvěcovat. V minulosti jsem užíval úsporku 11w s 6000K a teď uvažuji o tom, že bych zkusil využít izotermickou fólii ze staré autolékárničky a sestavil nějaký uzavřený kryt s teplotním čidlem uvnitř a udržoval teplotu nad 25°. Ta fólie se mi zamlouvá, perfektně odráží, v uzavřeném prostoru násobí množství světla, drží teplo a z vnější strany dovnitř je průhledná, takže na rostliny i uvidím. Tohle alespoň do února, než bude trochu delší denní světlo. Walter

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3007) - 208.138 (?), 11.12.2021 11:29

Waltře, jestli můžu radit, nedělej jim hned léto, dej jim nejdřív jaro. Kolik máš či budeš mít sazenic? Do 10, předpokládám. 25°C je dobrých na klíčení, ale pak by měly hned jít do nějakých 17°C a se světlem. Nepotřebuješ, aby rostly rychleji než na jaře, to by vyčouhly i při dostatku světla. Uzavřené grow-boxy mívají právě problém s udržením nižší teploty. Vladimír Ti to potvrdí.

Těch 11W je tak někde kolem 1400 - 1500 lm. To by na ten počet mohlo stačit. Ale musí ten zdroj být hodně blízko. Tak 10 cm. Mirek i já používáme LEDky 20W. To zase není takový rozdíl ve spotřebě.

A ještě jednu věc. Aby dobře zakořenily, potřebují fosfor a míň dusíku. Letos jsem přidal už do klíčícího substrátu malinko drceného Cereritu (8-13-11) a tak krásné kořínky jsem při pikýrování nikdy předtím neměl i přesto, že jsem udělal chybu tím, že jsem některé nechal v klíčící teplotě příliš dlouho.

Milan

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2044) - 168.103 (?), 11.12.2021 22:17

no ano, už to mám odzkoušené z minulého roku, samozřejmě jde o dobu klíčení a růstu před přesazením. Úsporka asi 15cm nad květináčem, to celé přetažené staniolem a uvnitř do země zapíchlé čidlo teploměru. Žárovka zajistila světlo a zároveň i teplo. Teplotu jsem reguloval mírným odsunutím foĺie a naopak, větší snížení případně vypnutím žárovky spínacími hodinami přes noc. Jak to půjde dál, se uvidí. Walter

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz