Rajčata 2022
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 208.138 (?) 11.12.2021 11:29
Waltře, jestli můžu radit, nedělej jim hned léto, dej jim nejdřív jaro. Kolik máš či budeš mít sazenic? Do 10, předpokládám. 25°C je dobrých na klíčení, ale pak by měly hned jít do nějakých 17°C a se světlem. Nepotřebuješ, aby rostly rychleji než na jaře, to by vyčouhly i při dostatku světla. Uzavřené grow-boxy mívají právě problém s udržením nižší teploty. Vladimír Ti to potvrdí.
Těch 11W je tak někde kolem 1400 - 1500 lm. To by na ten počet mohlo stačit. Ale musí ten zdroj být hodně blízko. Tak 10 cm. Mirek i já používáme LEDky 20W. To zase není takový rozdíl ve spotřebě.
A ještě jednu věc. Aby dobře zakořenily, potřebují fosfor a míň dusíku. Letos jsem přidal už do klíčícího substrátu malinko drceného Cereritu (8-13-11) a tak krásné kořínky jsem při pikýrování nikdy předtím neměl i přesto, že jsem udělal chybu tím, že jsem některé nechal v klíčící teplotě příliš dlouho.
Milan
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 208.138 (?), 5.12.2021 22:02
Jojo, letos byla dost bída o světlo a teplo. Jiné roky to ale někdy bývalo lepší. Třeba v roce 2018. Uvidíme, jak se Matka Příroda vyspí příští rok.
Milan HP
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 208.138 (?), 5.12.2021 21:58
Nevím, zda je to výhoda, ale prozradím hlavní účel: abychom se přes zimu zaměstnali a tak zabavili. V našem věku už jsou mnohé jiné zábavičky passé, a ty naše zahrádky jsou zmrzlé nebo pod sněhem, případně obojí. Je to jako mít psa, musí se pečovat. A rostliny nepotřebují venčit. A co víc, krásně to odvrací pozornost od věcí, které jsou naprosto mimo naši kontrolu (politika, pandemie, ceny energie, atd.), k věcem, které můžeme do jisté míry řídit.
Ale nějaké výsledky to má: letos jsem měl svá rajčata už v březnu (6.3. první). Byla kyselá, bylo jich za březen jen tak kolem kila, ale byla mnou hrdě vypěstovaná. Papriky pak v květnu. Je to obrácená myšlenka pěstování ve vytápěném skleníku: teplo mám, dodám světlo, když je potřeba.
A dovolím si takovou předpověď: když budete dobře pečovat, ty čilíčka Vám hezky vyrostou a ono Vás to taky chytne.
Milan HP
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 208.138 (?), 9.12.2021 19:33
Vítej do klubu. Máš nějaký přesnější plán?
Milan
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 208.138 (?), 10.12.2021 0:22
Waltře, už jen ta zábava stojí za to. Ale já měl na mysli, zda jim budeš svítit a kam je dáš. Možná bys ta první mohl stihnout ještě v dubnu, tedy na konci. Ty máš tu výhodu, že je můžeš dát do skleníku dost brzo. Držím palce.
Milan HP
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3007) - 208.138 (?), 11.12.2021 11:29
Waltře, jestli můžu radit, nedělej jim hned léto, dej jim nejdřív jaro. Kolik máš či budeš mít sazenic? Do 10, předpokládám. 25°C je dobrých na klíčení, ale pak by měly hned jít do nějakých 17°C a se světlem. Nepotřebuješ, aby rostly rychleji než na jaře, to by vyčouhly i při dostatku světla. Uzavřené grow-boxy mívají právě problém s udržením nižší teploty. Vladimír Ti to potvrdí.
Těch 11W je tak někde kolem 1400 - 1500 lm. To by na ten počet mohlo stačit. Ale musí ten zdroj být hodně blízko. Tak 10 cm. Mirek i já používáme LEDky 20W. To zase není takový rozdíl ve spotřebě.
A ještě jednu věc. Aby dobře zakořenily, potřebují fosfor a míň dusíku. Letos jsem přidal už do klíčícího substrátu malinko drceného Cereritu (8-13-11) a tak krásné kořínky jsem při pikýrování nikdy předtím neměl i přesto, že jsem udělal chybu tím, že jsem některé nechal v klíčící teplotě příliš dlouho.
Milan
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|