Rajčata 2021
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.223 (?), 27.1.2021 14:25
Pane Milane, tj. pravda, že na mísu salátu dá práci, ale natrhat si hrst a ujídat, tj. ta pravá odměna hned v zahradě, ne až doma, hlavně děti toto rajčátko milují a lépe je naučíte jíst rajské, Alena
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 60.223 (?), 18.1.2021 16:02
Ahoj Milane, dnes se mně nechtělo nic dělat, ale aspoň jsem odřízl vrcholek jednoho EM Chamion a zasadil jej. Uvidím jak poroste, květy by mohl zasadit tak asi za dalších sedm listů, což by bylo pozitivní z hlediska výšky rostliny. Když už jsem byl v tom zkracování, tak mne napadlo, že nakonec bych mohl dávat do toho pařeniště i takové zkrácené Start F1 a tak jsem udělal výsev. Je to jak říkáš takový HP.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3120) - 6.138 (?), 18.1.2021 22:20
Vladimíre, Ty ses normálka nakazil. No, já je v těch oknech pěstuju většinou na 3 fazochy a stejně mi, i s tím omezeným množstvím směsi, vyrostou nakonec do 1,80 m. Ale to už na balkóně. Ale na druhou stranu jsem to teď změřil a první vijan na Startce 2 je míň než 30 cm nad úrovní květináče. A druhý o pět až sedm čísel výš. Ty stejně pak to pařeniště zrušíš tím, že ho necháš otevřené, ne? Kolik tam máš prostoru na výšku? Já jim pochopitelně vrcholy zatím neřežu, ale když to uděláš, nejlíp nad druhým vijanem, pojedou i další fazochy a možná by mohly mít zralá rajčata už v květnu. Tedy koncem května, začátkem června. Budou menší, ale to Ti určitě nevadí.
Hele, to není úplně ujetej nápad, jen jsi na něj ale měl přijít dřív. Mám pocit, že teď už je trochu pozdě, ale kdoví? Za tu srandu to stojí. To je moje heslo.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
Elen. - Stříbrný Zahrádkář (158) - 126.28 (?), 20.1.2021 9:30
Přidávám svoje první výsevy z 15.12. 3x Maglia Rosa, 1x Mongolskyi Karlik, 1x Heartbreakers. Svojí touhu po air-pot květináčích jsem vyřešila samovýrobou z geotextílie (lepeno tavnou pistolí) a dětskou ponožkou navlečenou na prosříhaném kelímku od jogurtu. Karlik má poměrně malý kořenový systém, budu s ním pokračovat v kelímku na výrobu sýra (viz fotky), Magliím můžu dál vyrábět geotextilní květináče, pokud se to osvědčí.
Rostliny jsou u jižního okna, což ale letos zatím nic moc neznamená, přisvětlovány automatiky ráno 7 – 9 h a odpo 15 – 18h, když je pod mrakem, zapnu to ručně na celý den, mají odrazovou desku. Jsou v neobývané místnosti, kde je teplota kolem 16°C, pouze pokud vyjde slunce, vytáhne se až na 32°C. Protože ale zatím moc nesvítilo a zdálo se mi pro rajčata příliš chladno, nainstalovala jsem před pár dny pokusné vytápění svíčkou (viz fotka), která na 4 hodiny zajistí na spodku pekáčku teplotu 26°C.
Pro první výsevy jsem zvolila nižší rostliny, ale i tak bych pro snažší manipulaci chtěla Maglie co nejvíc zapustit, až o 30 cm – loni měly výšku max 1 metr a plodily jen v horní polovině. Napadlo mě rostliny položit, aby se vrcholy stočily nahoru, a pak květináč úplně obrátit, aby se rostliny stočily do U samy a já je nemusela při presazování lámat. Pokud to půjde dobře, tak toto stočení ještě jednou zopakovat. Chtěla bych se ale zeptat zkušenějších:
1. Nebude kořenovému systému vadit, když bude otočený hlavou vzůru? Možná i dvakrát hlavou vzhůru?
2. Kolik listové plochy můžu odstranit, abych rostlině nezpůsobila moc velký stres?
Děkuju a ať to roste, Elen
|  |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3120) - 6.138 (?), 20.1.2021 16:06
Elen, vidím jeden háček: až se budou přesazovat, ty kořeny, které zamířily do geotextílie skrz díry, se pravděpodobně poškodí. Koukal jsem na ty Airpots, tam je to všechno bez hran, zakulacené. Také jsem přemýšlel o jejich nákupu, ale pro mne už bylo pozdě. Jejich přínos ale vidím hlavně v koncovém použití, tedy v těch 12litrových. Ta ošatka by mohla vyhovět, ale nezdá se mi dost velká. Můj Karlik žije v 10 litrech zeminy. Jenže kdybych ho teď chtěl přesazovat, nemám co zapustit, roste mi do šířky a vůbec ne do výšky. Viz už starší foto. A s Maglia Rosou také byly spíš prostorové než výškové problémy.
Jestli jsem pochopil Tvůj nápad správně, chceš je nejdřív položit, aby vytvořily písmeno L a pak zavěsit květináč hlavou dolů, takže výsledek bude písmeno U. To všechno proto, aby se toho stonku dalo co nejvíc utopit. Poloha ležmo kořenům vadit nebude, tím jsem si skoro jist a poloha hlavou dolů by, podle mého úsudku - ne zkušenosti, také nemusela moc vadit. Budeš to muset vyzkoušet, pionýrko z Westernů. Ale dělat to na dvakrát nebudeš muset.
Při přesazování neotrhávám zdravé listy vůbec, prostě je tam nějak zakroutím a zasypu. Nevytvářím tak brány pro vstup případné infekce z půdy. Navíc jsem kdysi dělal pokus s listy v hlíně a ty mi zakořenily. Takže nejspíš mohou i vytvořit další kořeny.
Milan HP
|  |
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 60.223 (?), 20.1.2021 22:41
Já si myslím, že byste měla prvotně dělat všechno pro to, aby se vám ta rajčata tak nevytahovala. Všechno je to o teplotě. Minimální teplota pro to, aby rajčata rostla je 17 °C. Optimální teplota je 24 °C. Příčinou vytahování rostlin je vysoká teplota, takových 32 °C je občas v plném létě na slunci, když si změříte v té době osvětlení, tak se pohybuje nad 5000 Lx a to vy žádným osvětlením asi nedosáhnete. Moje rada je, alespoň ty Vaše rostlinky nevystavovat teplotě nad 24 °C. I chvilka stačí k nastartování bujného růstu.
Vladimír
PS.: Stejně jako Milan si myslím, že Mongolský karlik je opravdu trpaslík, který Vám nijak nevyroste do výšky.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 60.223 (?), 20.1.2021 22:46
Milane, ty výpadky na Tomatoville jsou jen občas. Jak jsem se dnes díval, sotva to spustili, tak jsi opět rozjel další diskuze. Vypadá to, že jsi v těch třech či čtyřech dnech měl absťák.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|