Rajčata 2021
|
|
|
|
 |
 |
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 82.159 (?) 9.1.2021 15:12
Na tento rok som objednávala AIR-POT KVETINÁČE 9L, už mi prišli, pridávam aj obr.a popis:
Dlhoročný výskum a prax s pestovaním všetkých typov rastlín doviedli kvetináče Air-pot k dokonalosti. Unikátna konštrukcia garantuje maximálnu provzdušněnost koreňového systému, zvýšený príjem živín i vody a optimálne odvodnenie pestovateľského substrátu. Vďaka tomu sú korene silnejšie, rast rýchlejší, rastlina zdravšia a úroda výnosnejšia.
Prvá rastlinka, čo si zaslúžila presadiť do takéhoto luxusného kvetináča, je Maglia Rosa, vysiata 2.novembra 2020 prvý kvet sa rozvil 27. decembra, teraz už vidno malé plody. Je to bojovníčka v takomto mizernom počasí. Niektorým rýchleným napr. aj vlaňajšej favoritke Sophie´s Choice prvé púčiky zakrnerli aj napriek prisvetľovaniu.
Eva T.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3104) - 6.138 (?), 9.1.2021 18:05
Blahoželám k prvým plodom.
Mně MR loni nějak nešla, takže jsem ji vyřadil. A i mi došly semínka. Zato Sofie si vede jako u Tebe loni: v čele pelotonu. Tedy jedna, ta druhá je míň vitální, takže ještě nerozkvetla. Lepší Startce už kvetou dva vijany, ta horší zatím rozvinula jen jeden. Stejně jako Nelinka. Mongolskij Karlik má poupata už dlouho, ale nějak se nemá k tomu, aby je rozvinul, stejně jako Arctic Rose. Tomato Berry stále žijou, mají už také nasazeno. Ale jsou pozadu.
Na květináče jsem dostal jeden tip: když už jim potom nestačí ten původní, místo přesazení (u těch velkých téměř nemožné) se dá je prostě dát na jiný květináč. Kořeny prorostou, výživa zajištěna. Ty to děláš přímo na zahradu, princip je stejný, ale já bych to už z balkónu nepřevezl. Dají se tyhle AirPoty takhle použít? Mně totiž zase napadlo, že bych možná potřeboval květináče s odnímatelným dnem. Nic takového se nevyrábí, na příští sezónu si je musím vyrobit sám. Ale možná už to použiju letos u MK, ten květináč má děr dost.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 82.159 (?), 10.1.2021 9:53
Airpoty majú aj odnímateľné dno, aj sa dajú pekne rozložiť, uvidím, ako sa bude v nich dariť. S tým kvitnutím je to tak, že sa darí tým rastlinám, ktoré majú najoptimálnejšie podmienky nedá sa mi žiaľ zabezpečiť všetkým rovnako dobré osvetlenie, možno aj pre to S.Ch. odumreli prvé púčiky. Mongolského Karlika som siala až začiatkom decembra, mámho v chlade, trochu prisvetľujem aj tam, lebo mám málo miesta, ale je pevný, púčiky ešte nebude nasádzať- zámerne ho brzdím, lebo teraz som vysievaka odrody pre rýchlenie v skleníku(medziiným aj Start F1), 12 odrôd hybridov, a musím si pre ne ztiaľ šetriť miesto na okne.
Eva T.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3104) - 6.138 (?), 10.1.2021 11:03
Evi, mrknul jsem na ně. Je to zajímavé, ale tedy nedá se říct, že laciné. Pro mne už je letos pozdě, už jsou v koncových kontejnerech. Ale zkusím si jich pár pořídit na příští rok. Sadbu do nich pochopitelně dělat nebudu. Mongolskij K je tak nízký, že si ho budu moct dovolit dát na jiný květináč i když bude na okně. Je to šikovné. Ty tyčkové už začínám vyvazovat do spirál.
Jen tak na okraj: už mi kvete i ten největší postižený Tomato Berry. Nezdá se, že by se to šířilo, což je dobrá zpráva, pokud to tak zůstane.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3365) - 60.223 (?), 15.1.2021 11:47
Včera a den před tím jsem rozesadil jednotlivé do kelímků pět z těch šesti původních odrůd. Od každé tři rostliny, ostatní jsem zatím nechal tak (po čtyřech v jednom kelímku) jen pro případ nouze. Maglia Rosa jsem zatím nepřesazoval. Data z minulých let mně umožnili porovnat tři odrůdy s předchozími lety jaký vliv na ně má to mé přisvícení (Jagodka, Sarayev Gruntovyi a Sophie´s choice). Mohu konstaovat, že jsem oproti jiným rokům (bez přisvětlování) cca o 10- 14 dní napřed. Zatím to vychází dobře, v přisvěcování budu pokračovat. Z partenocarpických (výsev 10.12.) má jeden Betalux už tři listy, ostatní po dvou. Z těch tří semen Siletz vysetých 22.12. vylezly dvě. Zatím jsou to takoví chudáčci jen s děložními lístky.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3104) - 6.138 (?), 15.1.2021 18:22
Myslím, že to máš načasované dobře tak na ten konec března či první týden v dubnu, to už budou určitě kvést a i mít nasazeno na plody. Jen doufejme, že březen nebude mrazivý jako v roce 2018 (nebo to bylo 19?). A vypadají zdravě jako řípa. Jsem docela zvědav, jak si povedou ty partenokarpičáky, ty přece opylení vůbec nepotřebují, že?
U mne zase vítězí Startka. Sofie 1 rozkvetla dřív, má už 3 kvetoucí vijany, ale plody nejsou vidět. Obě Startky jich už mají několik. Je nějaká statistika o tom, jak dlouho jednotlivé odrůdy podrží rozvité květy? Zjišťuju, že je v tom podstatný rozdíl.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 60.223 (?), 15.1.2021 19:49
Já je budu mít v pařeništi. Tam mně za posledních pět let nikdy neklesla teplota pod nulu. Vysazuji pravidelně okolo 23. března. To už je jaro.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3365) - 60.223 (?), 18.1.2021 11:13
Na výsev koncem února mám nachystaná semena:
Španělské:
Zamorano- velký červený biftek, 500-700 g
Gallego- velký červený biftek, 400-600 g
Rosa de Huesca- velký růžový biftek
Salobre- velký červený bitek, 500-900 g
Rosado Zapaton- velký růžový biftek, 400-700 g
Rosa Aragon- růžové střední velikosti,250- 350 g
Negro Sierra del Segura- černý biftek podobný Negro Silex, 250-450 g
Mozkorra Aretxabaleta- růžové střední velikosti, 250- 300 g
Negrillo Almaguera – černé, střední velikosti
Pro mne nové: Rosa Mealilerd, Rosa de Ayerbe, Garode Bicolor, Verde de las Landas, Gordo de Patones, Robredillo de la Jara a Gordo Extremeňo.
Artisan seeds (Fred Hempel):
Creamsicle Grape, Blush, Agi Red F1, Lucky Agi F1, Green Bee F1, Green Tiger, Madera F1, Marzano Fire
Šlechtění od Karen Olivier:
Karma multiflora, Karma Pink, Karma Purple, Tundra, Tajga, Midnight sun
Oranžové a žluté:
Orange 1, Zlatava, Orange Grosse Liesse,, Dr Carolyn a Golden cherry.
Velká srdce:
Brad´s Black Heart, Alice, Fresa, Orange Russian 117
Šlechtění od Darrel Jones- testování odolnosti k listovým chorobám:
Lorelei, Pienollo x La 041744, Hibor, Cherokee Jumbo
Odrůdy tolerantní k plísni bramborové- testování:
Galahad F1, Mountaineer Pride, Mountaineer Delight
Ostatní, různé:
Start F1, Pienollo del Vesuvio, Ramallet Pequenito multiflora, Ramallet bombeta, Sun Garnet F1, Sun Dolce F1, Mikado, Gilbertie, Opalka, Eva Amish Stripe.
Determinantní (už jsem je vysel)- 0-33, Sarayev Gruntovyi, EM Champion, Sophie´s Choice, Jagodka a Maglia Rosa, Betalux, Siletz.
To je zhruba všechno, možná ještě něco změním, do konce února je dost času.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Alis - (5) - 233.97 (?), 24.1.2021 16:43
Dobrý den, jsem tu úplný "rajčatový začátečník" a jsem moc ráda za tuto diskuzi. Potřeboval bych poradit, jaká odrůda je vhodná pro začátečníka. Ráda bych si připravila pár sazenic do nevytápěného skleníku. Poradíte prosím, do čeho nejlépe zasít semínka a jak dál o sazeničky pečovat, kdy přesazovat do skleníku. Moc děkuji. S rajčaty a se zahradou teprve začínám, tak budu ráda za každou seriozní a vyzkoušenou radu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3104) - 6.138 (?), 25.1.2021 0:55
Obávám se, že na toto téma už toho bylo řečeno tolik, že se z toho musí točit hlava. Zkuste se probrat vlákny (tématy) a najít nějaké praktické rady. Jenže co zahrádkář, to jiná metoda. A každý jen tu svou má za jedinou. Kdybyste neuspěla, poradím tu svou, o které ale vím, že je jen jednou z mnoha.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|