Rajčata 2021

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3104) - 6.138 (?)
8.1.2021 18:21

V podstatě to není ani moc příběh: protože jsou to opravdu velká rajčata, trvá jim, než začnou zrát. No a loni mi uzrála snad jen 3 na dvou rostlinách a skosila je plíseň, a to tak, že nejrychleji ze všech odrůd - odmítám totiž stříkat. Takže jsem je sotva ochutnal a byly pryč.sad Vzhledem k tomu, že musím s plísní počítat, nebudu už je pěstovat. Vlastně ani nedokážu říct, jak by chutnala ta nejlíp vyzrálá.

Snad se mi teď povede sehnat Galahada F1, což je údajně plísniodolný keříčkový biftek. No, keříčkový, prý dorůstá 180 cm.indecision Letošní sezóna bude ve znamení plísniodolných. Loni jsem jich měl jen 13. Samozřejmě dám i nějaké jiné odrůdy, ale jen tak 1/3 z celkového počtu.

Milan HP

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (746) - 237.151 (?), 4.7.2021 17:56

Díky, Vladimíre, budem vďačná za pár semienok týchto odrôd. Ja mám Taigu z Tomatofifou a True Colours od jednej ruskej pestovateľky. Zvlášť True sa mi zdá byť pomerne skorý, obe odrody dobre zvládali aj chladný máj vonku. Pri pomerne málo zemiakových listoch nasádzajú pomerne veľa plodov. True mám aj 1 koreň v skleníku, kde ho nemali ako opeliť čmeliaky, tak som zobrala semienka- môžem ti poskytnúť. Napodiv aj tam pekne rodí. Pre porovnanie odtrhla som z koreňa 3 rajčiny- všetky nad 300g a minimálne ďalších 10 má ešte zasadnutých. Mohla som tam skúsiť aj Taigu. Vonku som podrhla 550g plod, ktorý už tiež pekne dozrel. Aj Taigu zvonku som už chutnala, obe odrody mi skorosťou, chuťovo aj tvarovo mi vyhovujú, začínam prichádzať na chuť biftekom so zemiakovým listom. 

Ty si vlani pestoval aj tie KARMY od Karen? Ako chutili?

Eva T.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3104) - 6.138 (?), 5.1.2021 22:39

V poslední době jsem slyšel či spíš četl hodně chvály na odrůdu EM Champion. Pěstoval ho někdy někdo z vás? Můžete ho pro mne zhodnotit? Ta chvála byla z ciziny a tak si říkám, že bez zhodnocení v našich podmínkách bych mohl být zklamán.

Díky. Milan HP

zdenekfm - (29) - 35.215 (?), 6.1.2021 20:04

Letos pěstuje Vladimír, loni měla v plánu Eva T.

host - 61.128 (?), 7.1.2021 6:24

Abys nemusel pátrat, tak Eva hodnotila EM Champion takto:

EM CHAMPION- chuť. priem. Skoršie srdce, neodolné- vynechám

Není potřeba se dál o EM Champion na Tomatovile bavit. Mohlo by to sklouznout do zbytečných konfliktů. Nejde přece o to, které rajče je nejlepší a kolik lidí by pro ně hlasovalo.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3104) - 6.138 (?), 7.1.2021 8:43

Díky. Pokud není odolné, nemá pro mne cenu ho zařazovat. Proto jsem se taky ptal. Bylo by to u mne tam nahoře příliš riskantní. On se sice loňský rok nemusí opakovat každý rok, ale může. indecision

Milan

host - 61.128 (?), 7.1.2021 9:53

Ale to je jen takové hodnocení ze všech rajčat, kter= mně Eva napsala. Neodolné může být různé.Možná to Eva tady upřesní.

Vladimír

Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (746) - 82.159 (?), 7.1.2021 12:21

Ja som mala EM Champion vysiate v januári 2020 na rýchlenie - 2 korene v 2 asi 12 litr.kvetináčoch s urezaným dnom, aby sa mi dalo nimi ľahšie manipulovať. Jeden som dala koncom marca do skleníka, druhý som mala do polovice mája v presklenom zádverí, kde bola stabilnejšia teplota a občas som ho za priaznivého počasia otužovala vo dvore.Nebola som spokojná ani s jednou z rastlín, neboli príliš vitálne a slabo zasadali- ani som pri toľkých kultivaroch nezaznačila, kedy dozrel prvý, ale určite to nebolo nejak skoro. Plodov málo, chuť priemerná- tú zo skleníka som dokonca v júni aj s kvetináčom dala von do polotieňa, nejak som sa o ňu nestarala, kde živorila ešte do konca augusta.Keď porovnávam s Purple Heart Dwarf vysiatom v rovnakom termíne rodilo neprovnateľne lepšie a pre takéto pestovanie vonku sa mi osvedčil.Hodnotenie je však vždy individuálne, možno to nebol zrovna dobrý rok, možno takýto skorý výsev mu neprospel, ale ja hľadám práve bifteky s čo najskorším dozrievaním, tento rok radšej skúšam hybridné bifteky so skrším dozrievaním a ko napr. Evolucia F1, Jergus F1, Pink Wonder F1, Bufallosteak F1...   Eva T.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3104) - 6.138 (?), 7.1.2021 21:43

Díky Evi.

Mé podmínky jsou trochu horší než Tvoje, takže do EM Championa nejdu. Ostatně už teď toho mám plné brejle, jak my tady říkáme. Doufám, že to vyjde s tím Galahadem a Defiant, ta jsou snad odolná proti plísni. Po tom fiasku, které jsem loni utrpěl se 100 pudov už jsem opatrný. A Galahad by měl být podle referencí i výborný chuťově. No, však budeš, doufám, mít možnost to vyzkoušet sama.smiley

Milan

P.S. Kvetou mi 4 keře: Sophie's Choice, obě Startky a Nelinka. Téměř o měsíc dřív než loni.laugh

slniečko - (14) - 253.45 (?), 8.1.2021 8:30

Priatelia,

Milane, aky pribeh sa Vam viaze na 100pudov?

Dakujem

slniecko

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3104) - 6.138 (?), 8.1.2021 18:21

V podstatě to není ani moc příběh: protože jsou to opravdu velká rajčata, trvá jim, než začnou zrát. No a loni mi uzrála snad jen 3 na dvou rostlinách a skosila je plíseň, a to tak, že nejrychleji ze všech odrůd - odmítám totiž stříkat. Takže jsem je sotva ochutnal a byly pryč.sad Vzhledem k tomu, že musím s plísní počítat, nebudu už je pěstovat. Vlastně ani nedokážu říct, jak by chutnala ta nejlíp vyzrálá.

Snad se mi teď povede sehnat Galahada F1, což je údajně plísniodolný keříčkový biftek. No, keříčkový, prý dorůstá 180 cm.indecision Letošní sezóna bude ve znamení plísniodolných. Loni jsem jich měl jen 13. Samozřejmě dám i nějaké jiné odrůdy, ale jen tak 1/3 z celkového počtu.

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025