Díval jsem se do nabídky nových odrůd semen firmy SEMO. Mají tam uvedenou novou odrůdu rajčete typu San Marzano konkrétně Genaro F1. Není to odrůda SEMO, je to italská odrůda, kterou SEMO jen prodává. Mám v úmyslu porovnávat nějaké odrůdy podobných rajčat určených především na omáčky, konkrétně Marzano Fire, Opalka a Gilberie. Asi neodolám a přikoupím to Genaro F1 i když se mně zdá, že takové testování mně stále víc leze do peněz. 55,- Kč za dvacet semen není ve srovnání s nákupem z ciziny až zas tak moc, ale když to přepočtu na jednu rostlinu, tak si takových excesů nemohu moc dovolit. Jen doufám, že to nebude takové nechutné a špatně dozrávající rajče jako bylo před lety Corzaro F1. V popisu z italského webu je nezajímavější toletrance vůči zahnívání špičky plodu.
Genaro F1
Ovoce: válcovité, 12 cm dlouhé, o průměru 5 cm, průměrná hmotnost 130–140 gr. Konzistentní a dlouhá trvanlivost, sytá a jasně červená barva bez ramene s plnou a šťavnatou dužinou. Má vynikající toleranci k apikální hnilobě.
Ideální pro čerstvou konzumaci a přípravu omáček a oloupaných rajčat.
Rostlina: neurčitá, velmi vyvážená, s dobrou vitalitou a dobrým pokrytím listů. Časný cyklus, velmi produktivní, vhodný pro pěstování ve skleníku, ale také na otevřených polích.
Odpor: [HR]: ToMV, Fol 0,1, Ve-Vd.
Doufám, že rok 2021 bude posledním, kdy budu testovat tento typ rajčat a ustálím se na jedné nebo dvou odrůdách. Zahradu nemám nafukovací.
Vladimír