Můj plán pro rok 2021. Rajčata budu pěstovat na dvou pozemcích. Oba pozemky jsou cca 460 m n. m.
Pozemek č. 1 je dost vlhký, s těžší půdou. Je to nový pozemek, kde jsem rajčata poprvé pěstoval až v roce 2020. Po pár suchých sezónách jsem si říkal, že by vlhký pozemek mohl pomoci. Jako naschvál přišel i vlhký rok a ze 40 odrůd to 36 odneslo úplně, nesklidil jsem skoro nic. Částečně odolali odrůdy Ananas, Dwarf Shadow Boxing. Hillbilly a Indigo Apple.
Pro rok 2021 tam plánuji zkusit odrůdy: Alaska, Banana Legs, Black Cherry, Dwarf Shadow Boxing, Gardener's Delight, Glacier, Goldkrone, Ildi, Indigo Apple, Money Maker (asi), Sibirsky skorospelyi, Skvrnitý Říman, Sungold F1, Toro F1
Pro mně nové jsou odrůdy Alaska, Banana Legs, Glacier, Ildi, Svrnitý Říman.
Dobrou zkušenost mám s odrůdami Dwarf Shadow Boxing a Indigo Apple. Obě dobře odolávlai plísní, slušně plodili a celkem nám i chutnají. Jenom celkem pozdě zrají (aspoň u nás). Zbytku už dříve pěstovaných odrůd dávám ještě šanci, protože kromě plísně může za letošní neúspěch i pár mých chyb.
Dobře plodily i odrůdy Toro F1 a Sungold F1, než je zničila plíseň. Protože ale chci vlastní semínka, tak pro rok 2021 v podstatě jenom vyseju zbytek semínek, co mi zůstal a budu hledat náhradu. Sungold mi chuťově i růstem přišel dost podobný odrůdě Goldkrone. Klasické červené kulaté rajče stále jenom hledám, ale to, co se nám tento rok vyselo na pozemku č. 2 (viz níže), bylo chuťově i velikosti úrody něco jako Toro, dokonce bych řekl, že ještě lepší. Na 90% si myslím, že to je odrůda "Moneymaker", kterou jsme už zkoušeli v roce 2018 a nedopadla moc dobře. Tento rok jsem si nechal semínka, tak uvidíme co v roce 2021 na jiném pozemku.
Pozemek č. 2 je suchý, s propustnou půdou. Rajčata jsem tam pěstoval v roce 2017, 2018 a 2019 bez možnosti zalévání. Výsledky nic moc, ale problémy s plísní nebyli vůbec. V roce 2020 jsem tam cíleně nepěstoval žádná rajčata, ale něco se objevilo ze samovýsevu (hlavně divoká, ale asi i Moneymaker a Goldkrone). Péči neměli žádnou a výsledek nebyl špatný. Problémy s plísní byli jenom malé.
Pro rok 2021 tam mám v plánu pěstovat odrůdy: Denár, Hana, Marmande, Orbit, Pavlína, Siberian, Šejk, Divoké žluté, Humboldtovo.
Pro mně nové odrůdy jsou Pavlína, a Humboldtovo. Nejlepší zkušenosti mám s odrůdou Marmande, která mně zatím nezklamala, i když v roce 2020 podlehla plísni. Zbytku už pěstovaných odrůd spíše dávám další šanci v jiných pomínkách, než měli v roce 2020.
Jinak stále hledám nějakou ranější odrůdu, která by brzy plodila i v našich podmínkách. Rajčata pěstujeme jenom venku a rád bych zklidil nějaké rajče dříve, než v půlce, nebo na konci srpna. I proto chci zkusit v roce 2021 odrůdy Alaska a Glacier. Zkoušel jsem Stupické asi 3 roky, ale nikdy nezrálo jako první a úroda nic moc. I když chuť je v pohodě.