Rajčata 2021

host - 61.197 (?) 
3.12.2020 18:54

Takhle to vypadalo u mne na parapetu. Tři odrůdy uprostřed jsou už přesazené, další tři vlevo přesadím zítra. Zbývající jsou výsevy z 24.10., docela dobře to vyklíčilo, ale mám plno rostlinek s helmou, přeschlá několik let stará semena skladovaná v nevhodných podmínkách. Asi jsem měl semena předem namočit, ale nakonec budu mít stejně těch 24 rostlin, tj. stprocentní rezerva. Ve středu jsem dosel ještě pár semen Sophie´s choice. Doufám, že semena příští rok našetřím (bude to pro mne priorita)  a ta stará vyhodím. Takže v pařeništi budu mít šest odrůd od každé dvě rostliny.

0-33

Sarayev Grubntovyi

Jagodka

Sophie´s choice

EM Champion

Maglia Rosa

Vladimír

Výsev determinantních rajčat
Výsev determinantních rajčat

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2887) - 6.138 (?), 9.12.2020 19:23

Oops, Vladimíre. Výsev z 24.10.? To je překlep, ne?

K těm helmičkám: možná si vzpomeneš, jak jsem Tě zoufale žádal o radu v prosinci 17 či lednu 18. Od té doby jsem vyzkoušel, co se dalo, abych jim zabránil. Možná ty své chovance rozmazluju, ale zalévám jen dešťovou vodou a máčím v tom slabém roztoku hypermanganu před výsevem. Od chvíle, kdy jsem to začal dělat, helmičky sporadické a snadno sundatelné.  

Milan

host - 60.37 (?), 9.12.2020 21:12

Já s tím zas tak velký problém nemám. Většinou mám dost semen a tak případně doseju. Když mám pár opravdu starých semen, tak je namáčím.Helmička se tvoří, když se vyseje semeno dlouhodobě skladované a přesiušené. Takže by to stačilo předem namočit. U mne je to ještě tím, že semena mám tři dny na povrchu, jen ve vlhku, takže nemohou nasát vodu. Potom až už jsou naklíčená, tak na ně dám jen tenkou vrstvičku substrátu a ta už nepomůže při svlékání slupky. Hypermangán není to co pomůže svlékání, je to jen otázka vody.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2887) - 6.138 (?), 10.12.2020 11:47

To je mi jasné. Ten manganistan je na případnou dezinfekci semínek. Má to své nevýhody: vždycky se bojím, že vyrobím moc silný roztok.sad

Ale to namáčení mi prokazatelně zvýšilo klíčivost. Jasně, voda by taky stačila.

Milan

host - 60.229 (?), 10.12.2020 12:22

Manganistan by byl dobrý, pokud by semena nebyla řádně ošetřena při vybírání z rajčat a byly na nich zárodky plísně. Řádným zakvašením ve vodě(3-4 dny) a promytím se veškeré plísně a jejich zárodky zničí. U firemních semen, která jsou ošetřována ještě důkladnějším procesem toto také nehrozí. Semeny se mohou přenášet hlavně bakteriální a virové choroby, ale proti nim je manganistan úplně neúčinný. Když má někdo problémy s tím, že na semenech může mít třeba zárodky bakteriální tečkovitosti, tak se doporučuje použít chlornan sodný (silně zředěné savo jen několik minut). Také pomůže ke zlepšení klíčivosti, ale pokud jsou bakterie uvnitř semene, tak nic nepomůže a je lepší je vyhodit (tento problém jsem mělse Sarayevem Otbor 1). Doporučení použití manganistanu pro skoro všechny nemoci se šíří jen po internetu, nikde není odborná studie- internet snese všechno.

Vladimír

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 61.6 (?), 10.12.2020 8:43

Ano. Toho 24.10. byl překlep. Pochopitelně se jednalo o listopad.

Vladimír

JanG - (17) - 199.130 (?), 2.12.2020 15:37

Můj plán pro rok 2021. Rajčata budu pěstovat na dvou pozemcích. Oba pozemky jsou cca 460 m n. m.

Pozemek č. 1 je dost vlhký, s těžší půdou. Je to nový pozemek, kde jsem rajčata poprvé pěstoval až v roce 2020. Po pár suchých sezónách jsem si říkal, že by vlhký pozemek mohl pomoci. Jako naschvál přišel i vlhký rok a ze 40 odrůd to 36 odneslo úplně, nesklidil jsem skoro nic. Částečně odolali odrůdy Ananas, Dwarf Shadow Boxing. Hillbilly a Indigo Apple.

Pro rok 2021 tam plánuji zkusit odrůdy: Alaska, Banana Legs, Black Cherry, Dwarf Shadow Boxing, Gardener's Delight, Glacier, Goldkrone, Ildi, Indigo Apple, Money Maker (asi), Sibirsky skorospelyi, Skvrnitý Říman, Sungold F1, Toro F1

Pro mně nové jsou odrůdy Alaska, Banana Legs, Glacier, Ildi, Svrnitý Říman.

Dobrou zkušenost mám s odrůdami Dwarf Shadow Boxing a Indigo Apple. Obě dobře odolávlai plísní, slušně plodili a celkem nám i chutnají. Jenom celkem pozdě zrají (aspoň u nás). Zbytku už dříve pěstovaných odrůd dávám ještě šanci, protože kromě plísně může za letošní neúspěch i pár mých chyb.

Dobře plodily i odrůdy Toro F1 a Sungold F1, než je zničila plíseň. Protože ale chci vlastní semínka, tak pro rok 2021 v podstatě jenom vyseju zbytek semínek, co mi zůstal a budu hledat náhradu. Sungold mi chuťově i růstem přišel dost podobný odrůdě Goldkrone. Klasické červené kulaté rajče stále jenom hledám, ale to, co se nám tento rok vyselo na pozemku č. 2 (viz níže), bylo chuťově i velikosti úrody něco jako Toro, dokonce bych řekl, že ještě lepší. Na 90% si myslím, že to je odrůda "Moneymaker", kterou jsme už zkoušeli v roce 2018 a nedopadla moc dobře. Tento rok jsem si nechal semínka, tak uvidíme co v roce 2021 na jiném pozemku.

Pozemek č. 2 je suchý, s propustnou půdou. Rajčata jsem tam pěstoval v roce 2017, 2018 a 2019 bez možnosti zalévání. Výsledky nic moc, ale problémy s plísní nebyli vůbec. V roce 2020 jsem tam cíleně nepěstoval žádná rajčata, ale něco se objevilo ze samovýsevu (hlavně divoká, ale asi i Moneymaker a Goldkrone). Péči neměli žádnou a výsledek nebyl špatný. Problémy s plísní byli jenom malé.

Pro rok 2021 tam mám v plánu pěstovat odrůdy: Denár, Hana, Marmande, Orbit, Pavlína, Siberian, Šejk, Divoké žluté, Humboldtovo.

Pro mně nové odrůdy jsou Pavlína, a Humboldtovo. Nejlepší zkušenosti mám s odrůdou Marmande, která mně zatím nezklamala, i když v roce 2020 podlehla plísni. Zbytku už pěstovaných odrůd spíše dávám další šanci v jiných pomínkách, než měli v roce 2020.

Jinak stále hledám nějakou ranější odrůdu, která by brzy plodila i v našich podmínkách. Rajčata pěstujeme jenom venku a rád bych zklidil nějaké rajče dříve, než v půlce, nebo na konci srpna. I proto chci zkusit v roce 2021 odrůdy Alaska a Glacier. Zkoušel jsem Stupické asi 3 roky, ale nikdy nezrálo jako první a úroda nic moc. I když chuť je v pohodě.

host - 61.110 (?), 2.12.2020 23:21

Pěkně jste to všechno popsal. Budu si to muset ještě dvakrát, třikrát přečíst. Jen bych chtěl dodat, pokud byste chtěl zkusit nějakou další nehybridní odrůdu a víte jakou, tak bych se pokusil sehnat Vám semena. Přeji hodně úspěchů.

Vladimír

host - 61.110 (?), 2.12.2020 23:34

Včera jsem prodal tři akcie o kterých už jsem dávno nic nevěděl (byly to akcie firmy Roučka, které jsem si vybral v první vlně privatizace). Nelenil jsem a hned jsem si za část peněz které dostanu objednal refraktometr. Budu si hrát a porovnávat obsah cukrů v rajčatech. smiley

Vladimír

JanG - (17) - 199.130 (?), 9.12.2020 15:42

Díky za nabídku, možná ji v budoucnu využiju. Problém není v tom, že bych nevěděl co pěstovat. I na pozemcích mám místa dost. Problém je s místem pro předpěstování sazenic. Zatím na zahradu dojížídím jednou týdně a sazenice předpěstovávám v bytě na dvou parapetech. To mi vyjde asi na 80 sazenic. A to chci samozřejmě kromě rajčat i něco jiného.

Minulý rok mne zaujali hlavně americké bifteky, tak jsem tento rok pěstoval hlavně ty. Nedopadli ale dobře. Tento rok mne zase zaujali ruské odrůdy a dwarf tomato project, tak pro rok 2022 bych rád zkusil něco z toho. Pro rok 2021 už mám rajčat dost. Ubírat nechci a přidávat už není prostor.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:21
Jak je to s kvalitou Red Einhell?9:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?7:45
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz