Rajčata 2021

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2890) - 6.138 (?)
26.11.2020 20:49

Můj plán je celkem jasný: 10 ks Mountain Magic, 5 Crimson Crush, 5 Cocktail Crush, 3 Consuelo (prý také plísniodolné - semínka už mám). Kolem 10 raných odrůd - Stupice, Start, Tomato/Garden Berry apod. Počty a přesné odrůdy ještě nemám rozhodnuté.

No a pak tam mám místo tak ještě pro 10 nových "hokusů pokusů". Třeba ty případné z USA: Defiant a oba Mountaineery. Kdyby nebyly, něco vymyslím. Mám ve zvyku pěstovat vždy dvě rostliny od každé nové odrůdy.

A musím si nechat nějaké místo na řízky plísniodolných. Plánuju tak kolem 10. Celkově tedy asi 53 rostlin.

Obávám se, že jsem trochu konzervativní: co se osvědčilo, nerad opouštím.

Milan HP

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Eva T. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (746) - 251.144 (?), 25.12.2020 17:33

Indoor Surprise - zatiaľ na rýchlenie sklamal, - viď môj posledný príspevok 25.12., neviem, či mu dám ešte na jar šancu, možno iba neznáša takéto počasie, alebo semienka boli napadnuté. Osvedčená Maglia Rosa už ide kvitnúť Eva T.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2890) - 6.138 (?), 4.12.2020 1:03

Elen, je tu problém. Orange Santa je asi britská odrůda a všichni prodejci, kteří ji mají, jsou v UK. Což, při lásce Britů k Američanům a naopak, znamená, že v USA ho neseženu. Nabídnu ale Chef's Choice Orange, to budu stejně objednávat. Vyhrálo celoamerickou cenu. Je to biftek. Mirek si ho žádá. 

Z Anglie možná také budu objednávat, ale až příští rok. Mrzí mne to.

Milan HP

host - 61.182 (?), 4.12.2020 6:07

A co rajčata pěstuješ? Napiš nám něco. Budeme rádi.

Vladimír

Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?), 5.12.2020 13:55

Díky Milane, nevadí, tak bude až napřesrok nebo jindy, o nic nejde. Za amerického oranžáka budu taky ráda, ať je sranda a můžem porovnávat, když nás to bude pěstovat víc wink

... hledala jsem tvojí emailovou adresu a nenašla, i když jsme si loni krátce psali... mohl bys mi jí prosím nějak připomenout? Díky, Elen

Mir - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (136) - 36.244 (?), 17.11.2020 20:33

Milane díky za info. Tento způsob ukrácení dlouhých zimních dnů se mi zamlouvá, na poprvé zkusím asi 2 rostliny.

Zdraví Mirek

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 61.94 (?), 26.11.2020 17:43

Jaké odrůdy budete pěstovat příští rok? Máte už nachystaná semena nebo ještě něco hledáte?  Já většinou mám všechno přichystané na příští rok už koncem října je tomu tak i letos. Z nových to budou hlavně odrůdy firmy Aristan seeds, jejich novinky i starší odrůdy. Mám semena pro více jak deset odrůd. Kdyby někdo měl zájem... Popis i pěkná fota jsou na jejich webových stránkách.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2890) - 6.138 (?), 26.11.2020 20:49

Můj plán je celkem jasný: 10 ks Mountain Magic, 5 Crimson Crush, 5 Cocktail Crush, 3 Consuelo (prý také plísniodolné - semínka už mám). Kolem 10 raných odrůd - Stupice, Start, Tomato/Garden Berry apod. Počty a přesné odrůdy ještě nemám rozhodnuté.

No a pak tam mám místo tak ještě pro 10 nových "hokusů pokusů". Třeba ty případné z USA: Defiant a oba Mountaineery. Kdyby nebyly, něco vymyslím. Mám ve zvyku pěstovat vždy dvě rostliny od každé nové odrůdy.

A musím si nechat nějaké místo na řízky plísniodolných. Plánuju tak kolem 10. Celkově tedy asi 53 rostlin.

Obávám se, že jsem trochu konzervativní: co se osvědčilo, nerad opouštím.

Milan HP

host - 61.94 (?), 27.11.2020 8:09

Díval jsem se do nabídky nových odrůd semen firmy SEMO. Mají tam uvedenou novou odrůdu rajčete typu San Marzano konkrétně Genaro F1. Není to odrůda SEMO, je to italská odrůda, kterou SEMO jen prodává. Mám v úmyslu porovnávat nějaké odrůdy podobných rajčat určených především na omáčky, konkrétně Marzano Fire, Opalka a Gilberie. Asi neodolám a přikoupím to Genaro F1 i když se mně zdá, že takové testování mně stále víc leze do peněz. 55,- Kč za dvacet semen není ve srovnání s nákupem z ciziny až zas tak moc, ale když to přepočtu na jednu rostlinu, tak si takových excesů nemohu moc dovolit. Jen doufám, že to nebude takové nechutné a špatně dozrávající rajče jako bylo před lety Corzaro F1. V popisu z italského webu je nezajímavější toletrance vůči zahnívání špičky plodu.

Genaro F1

Ovoce: válcovité, 12 cm dlouhé, o průměru 5 cm, průměrná hmotnost 130–140 gr. Konzistentní a dlouhá trvanlivost, sytá a jasně červená barva bez ramene s plnou a šťavnatou dužinou. Má vynikající toleranci k apikální hnilobě.
Ideální pro čerstvou konzumaci a přípravu omáček a oloupaných rajčat.
Rostlina: neurčitá, velmi vyvážená, s dobrou vitalitou a dobrým pokrytím listů. Časný cyklus, velmi produktivní, vhodný pro pěstování ve skleníku, ale také na otevřených polích.
Odpor: [HR]: ToMV, Fol 0,1, Ve-Vd.

Doufám, že rok 2021 bude posledním, kdy budu testovat tento typ rajčat a ustálím se na jedné nebo dvou odrůdách. Zahradu nemám nafukovací. smiley

Vladimír

host - 40.54 (?), 16.1.2021 20:21

To Genaro jsem pěstoval už letos, byl docela probléme sehnat.. Důvodem proč jsem jej vybral byla právě ta zmiňovaná odolnost vůči zahnívání od špičky, ale tím jsem byl velmi zklamán :-(Chovalo se to skoro stejně jako předchozí San Marzana od Sema. 

host - 60.223 (?), 17.1.2021 8:11

Děkuji za hodnocení. Nikdy žádná odolnost není stoprocentní. Mají napsáno vyšší tolerance a to nikdo nemůže zpochybnit natož my zahrádkáři. Něco kladného se musí napsat, aby se to líp prodávalo.

Vladimír

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024