Waltře, sice to není dobrá známka, ale nedej se tím zmást. Znemená to, že nápor plísně je silný. Ta odolnost spočívá ve schopnosti těch rostlin "zapouzdřit" ložiska plísně a nepustit ji hlavně do plodů. Loni jsem se už ani nenamáhal ty napadené listy otrhávat, bylo jich příliš moc a i stonky byly chycené fest. Ale plody byly minimálně ze 70% zdravé. A nebylo to jen zdání. Nechávám je tak 14 dní v karanténě uvnitř (u nakažených plodů se plíseň projeví za pár dní) a pak je testuju rozkrojením i ochutnáním (nakažené plody mají pachuť). A takhle to šlo až do ohlášených prvních mrazů. Před nimi jsem otrhal všechny zdravé lesklé plody (21.10.) a dal je do krabic a dovnitř. Jasně, nebyly všechny čisté, třídil jsem a vyhazoval ty nakažené. Plod od plodu se díky slupce nenakazí. Ale valná většina pomalu dozrávala, tedy až do chvíle, kdy mi v chalupě zmrzly. A to bylo někdy v lednu. Zbývalo jich tam ještě tak 13 kilo. Moje chyba.
U odolných totiž nenastává nakažení plodů skrz rostlinu. Nakažené plody se vyskytují proto, že se spóra trefila přímo do květu (při silné invazi a větru nic neobvyklého) nebo snad i plodu v rané fázi vývoje, kdy venkovní slupka je jen velmi slabá. To pak žádné "zapouzdření" už není. Moje strategie je teď po těch zkušenostech taková, že listy, napadené jen částečně, takže stále mohou fungovat, neotrhávám. A stonky, pokud už fazochy nemají odplozeno, nechávám bez zásahu. Zkusil jsem stonky sice dezinfikovat, ale to vůbec nepomohlo (Alpa, peroxid vodíku, manganistan draselný). Jakmile usoudím, že ten list je rostlině stejně na nic, šup s ním pryč, není třeba šířit další spóry. Ale s co nejmenším pohybem a asi lépe za mokra (spóry jsou těžší).
Celé rostliny docela slušně odolávají dokud nápor plísně není přes hranu. Tedy obvykle o 2 až 3 týdny déle než ty neodolné. Ale potom vlastně všechny napadené rostliny začnou plíseň šířit, takže to eskaluje.
Myslím, že je chyba, když zahrádkáři posuzují a likvidují odolné stejně jako neodolné. Připravují se tím o úrodu.
Milan