První preventivní postřik proti PB

host - 28.103 (?)
21.9.2022 14:38

Ještě bych měl doplnit, že jsem si všiml při včerejším střihu rostlin, že některé rostliny mají vnitřky stonků do hněda. VCětšinou je zkracuji tak dlouho dokud nejsou stonky hezky bílé, bez známky hnědých kruhů.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2083) - 168.103 (?), 21.9.2022 14:33

to podle mě není PB. Odhaduji to jen na zprvu zaschnutý zbytek větvičky a květu a teprve následně napadený nějakým druhem houby. Walter

host - 28.103 (?), 21.9.2022 14:38

Ještě bych měl doplnit, že jsem si všiml při včerejším střihu rostlin, že některé rostliny mají vnitřky stonků do hněda. VCětšinou je zkracuji tak dlouho dokud nejsou stonky hezky bílé, bez známky hnědých kruhů.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2083) - 168.103 (?), 21.9.2022 15:18

ani to nemusí nic znamenat, foto by ale poodhalilo víc, kdyby se ovšem na běžně dozelena zbarveném stonku náhle objevila velká sytě hnědá skvrna mnohdy po celém obvodu, tak to by byla PB. Walter

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2083) - 168.103 (?), 21.9.2022 14:55

Ahoj Milane, letos jsem opět po letech zasadil na venkovní záhon rajčata, odrůdu Crimson Crush, využívajíc Tvých zkušeností s ní a několika keříků San Marzano Gigante. Při nastalém infekčním tlaku posledních 2 týdnů mi PB San Marzano komplet zlikvidovala. Překvapilo mě ale, že PB začala vesele napadat i listy CC, otrhal jsem je tedy. Plody a stonky napadené nejsou. Měl jsem za to, že PB odolávají celé rostliny. Jaká je Tvoje zkušenost, Zdraví W.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 21.9.2022 19:12

Waltře, sice to není dobrá známka, ale nedej se tím zmást. Znemená to, že nápor plísně je silný. Ta odolnost spočívá ve schopnosti těch rostlin "zapouzdřit" ložiska plísně a nepustit ji hlavně do plodů. Loni jsem se už ani nenamáhal ty napadené listy otrhávat, bylo jich příliš moc a i stonky byly chycené fest. Ale plody byly minimálně ze 70% zdravé. A nebylo to jen zdání. Nechávám je tak 14 dní v karanténě uvnitř (u nakažených plodů se plíseň projeví za pár dní) a pak je testuju rozkrojením i ochutnáním (nakažené plody mají pachuť). A takhle to šlo až do ohlášených prvních mrazů. Před nimi jsem otrhal všechny zdravé lesklé plody (21.10.) a dal je do krabic a dovnitř. Jasně, nebyly všechny čisté, třídil jsem a vyhazoval ty nakažené. Plod od plodu se díky slupce nenakazí. Ale valná většina pomalu dozrávala, tedy až do chvíle, kdy mi v chalupě zmrzly. A to bylo někdy v lednu. Zbývalo jich tam ještě tak 13 kilo. Moje chyba.

U odolných totiž nenastává nakažení plodů skrz rostlinu. Nakažené plody se vyskytují proto, že se spóra trefila přímo do květu (při silné invazi a větru nic neobvyklého) nebo snad i plodu v rané fázi vývoje, kdy venkovní slupka je jen velmi slabá. To pak žádné "zapouzdření" už není. Moje strategie je teď po těch zkušenostech taková, že listy, napadené jen částečně, takže stále mohou fungovat, neotrhávám. A stonky, pokud už fazochy nemají odplozeno, nechávám bez zásahu. Zkusil jsem stonky sice dezinfikovat, ale to vůbec nepomohlo (Alpa, peroxid vodíku, manganistan draselný). Jakmile usoudím, že ten list je rostlině stejně na nic, šup s ním pryč, není třeba šířit další spóry. Ale s co nejmenším pohybem a asi lépe za mokra (spóry jsou těžší).

Celé rostliny docela slušně odolávají dokud nápor plísně není přes hranu. Tedy obvykle o 2 až 3 týdny déle než ty neodolné. Ale potom vlastně všechny napadené rostliny začnou plíseň šířit, takže to eskaluje.

Myslím, že je chyba, když zahrádkáři posuzují a likvidují odolné stejně jako neodolné. Připravují se tím o úrodu.

Milan

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2083) - 168.103 (?), 21.9.2022 20:26

Milane, moc dík za vysvětlení a příští rok u mě na venkovní záhon jedině CC. W.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 21.9.2022 23:08

Nemusíš se omezovat na ty CC. Můžu Ti dát i jiné odolné odrůdy, některé z nich ani nejsou hybridy: bifteky Mountaineer Pride a Delight a cherry Primabella. První dvě jsou loni ověřené, Primabellu jsem měl letos poprvé, takže nevím. No a kdybys chtěl větší výběr odolných (a ověřeně delikatesních) hybridů za slušnou cenu, bobby seeds je německý dodavatel, žádné problémy s doručením a mám takový pocit, že jich tam má nejmíň 20, včetně pár barevných. A myslím, že ví, co nabízí a dělá to poctivě.

Waltře, pokrok se nedá zastavit a těch opravdu odolných odrůd přibývá (3 geny odolnosti). Je reálná naděje, že se za pár let objeví či spíš vykříží i opravdu odolné brambory. Při všem respektu k chemii musím konstatovat, že je nedostatečně spolehlivá, zvlášť když my jsme jen nedůslední lidičkové. Ono se sice může stát, že se plíseň nějak přizpůsobí těm obranným genům, s tím se musí počítat, ale příští sezónu to určitě ještě nebude.wink No a já svůj postřikovač používám jen na zalévání hustého lesa sazenic na jaře.smiley

Milan

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2083) - 168.103 (?), 23.9.2022 21:23

Ahoj Milane, děkuju za nabídku a za vysvětlení, jak to funguje. Každopádně bobby seeds je dobrá rada, o nich jsem nevěděl, Zatím se měj. W.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 23.9.2022 23:32

Díky patří Mírovi. Ten ho objevil. Moje jediná zásluha je, že jako ukecanej to šířím dál.smiley

Milan

host - 31.151 (?), 1.10.2022 10:52
Tohle není PB, že ne? Domnívám se spíš že je to ta rajčatová čerň, přesný název si nevybavuji

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz