Jenže hlízy rostou prakticky všechny až úplně dole, na dně hrůbku (nejvíc a největší), jen výjimečně sem tam některá u povrchu (toto je fakt, který mi potvrzuje každoroční sklizeň). Takže je jedno v případě 1 řádku, zda mám hrůbek nebo běžný záhon. Naopak hrůbek svou masou brání lepšímu prohřátí až do místa hlíz, zatímco záhon by měl menší masu zeminy a lépe by se prohřál.
Přemokření u mě skutečně nehrozí, typ zeminy tomu odporuje. :)
Pěstuji brambory v hrůbku, protože se "to tak má". Ale je to zřejmě výhodné kvůli pětování na ploše. Pokud brambory na ploše nepěstuji a okolí není cloněno další natí, měl by "běžný záhon" poskytnout stejnou úrodu. Tedy moje dedukce z mých podmínek. Jinde to samozřejmě fungovat vůbec nemusí.
Ano, je to okopanina, ale já mám strukturu zeminy "neutužující se", takže ani z toho důvodu nepotřebuji hrůbkovat. V průběhu sezóny žádné přihrnování neprovádím, hrůbek vytvořím při sázení a zůstane tak netknutý až do sklizně.