První preventivní postřik proti PB

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2081) - 168.10 (?) 
31.5.2022 21:31

189.109: hrůbek pomůže lépe prohřát zeminu krytou natí, po dešti se přebytečná vláha stáhne z hrůbku dolů a hlízy nezůstávají dlouho mokré.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 189.109 (?), 1.6.2022 7:40

Jenže hlízy rostou prakticky všechny až úplně dole, na dně hrůbku (nejvíc a největší), jen výjimečně sem tam některá u povrchu (toto je fakt, který mi potvrzuje každoroční sklizeň). Takže je jedno v případě 1 řádku, zda mám hrůbek nebo běžný záhon. Naopak hrůbek svou masou brání lepšímu prohřátí až do místa hlíz, zatímco záhon by měl menší masu zeminy a lépe by se prohřál.

Přemokření u mě skutečně nehrozí, typ zeminy tomu odporuje. :)

Pěstuji brambory v hrůbku, protože se "to tak má". Ale je to zřejmě výhodné kvůli pětování na ploše. Pokud brambory na ploše nepěstuji a okolí není cloněno další natí, měl by "běžný záhon" poskytnout stejnou úrodu. Tedy moje dedukce z mých podmínek. Jinde to samozřejmě fungovat vůbec nemusí.

Ano, je to okopanina, ale já mám strukturu zeminy "neutužující se", takže ani z toho důvodu nepotřebuji hrůbkovat. V průběhu sezóny žádné přihrnování neprovádím, hrůbek vytvořím při sázení a zůstane tak netknutý až do sklizně.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2081) - 168.103 (?), 1.6.2022 12:38

už v diskuzi na téma kdy dát do země brambory, jste předvedl, že v pěstování brambor máte zcela jasno a jiné názory vás nezajímají, proto jsem váhal, jestli má smysl reagovat na váš dotaz ohledně hrůbku. Vidím, že bylo opravdu zbytečné vám odpovídat, i v této věci máte zcela jasno. Tak vám přeji dobrou úrodu. Walter

host - 189.109 (?), 1.6.2022 12:59

Walter: netuším, o čem mluvíte, ale je mi to jedno. Do nějakých sporů se zatahovat nenechám.

Já se slušně zeptal na smysl hrůbku ve svém specifickém případě a chtěl jsem to zde logicky prodiskutovat. Uvedl jsem fakta, jak se brambory chovají u mě a naznal vámi uvedené výhody jako v mém případě ireleventní. Ale zřejmě tu není vůle diskutovat, ale spíš člověka napadat... Nerozumím, co vás k tomu vede. Myslím, že objektivní zhodnocení by zajímalo více zahrádkářů.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2081) - 168.103 (?), 1.6.2022 16:10

budu rád, když ten jeden řádek vyzkoušíte pěstovat nikoli v hrůbku, ale klasicky v záhoně a objektivně pak zhodnotíte tento způsob pěstování. Máte pravdu, že zhodnocení vašeho pokusu by určitě zajímalo více zahrádkářů. Walter

host - 91.196 (?), 1.6.2022 16:34

Částečně by tuto situaci mohl rozetnout pokus-ob. jednu br.rostlinu nahrnout a při sklizni by se viděloenlightened. Ale lidé už asi většinově přišli o trpělivost, částečně to chápu, i mé mládí je v nenávratnucheeky, SPCH.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 31.5.2022 11:35

Obávám se, že tenhla můj průšvih už nepůjde napravit. Jsou příliš blízko u sebe a mají mezi 30 a 40 cm. Jak jsem psal: zanedbané agrotechnické lhůty už nedohoním. Okopnu je mezi řádky, ale jen mělce. 

Mám radost, že Tvůj Aztek takhle zabodoval. U mne to boduje taky, i když manželka to moc nedá najevo. Souhlasila s druhým balkonovníkem, a to už je velké poděkování samo o sobě. A ten nový se osvědčuje líp než ten původní. 

Pro příští rok chystám pestřejší skladbu odrůd na zimu. Aztek je na kandidátce na čelném místě. Vrátím zpátky Nelinku a Maglia Rosu a nějaké další keříkové. Jo a mám slíbená semínka Hahms Gelbe. Ale to je zatím daleko, teď je důležitá zahrada a já v tom plavu i přes pětidenní víkendy. Ale těší mne to i tak. Krásně mi jde jarní zelí, kdežto Murdoc mi ze starých semínek vzešel bídně. 

Milan

kubais - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (125) - 242.213 (?), 31.5.2022 10:29

Díky moc za reakci. Asi se tedy příště vykašlu na předpěstování. Loni jsem právě dávdal na začátku dubna a ve stínu jsem musel lámat v 10cm hloubce zmrzlou půdu, takže z toho nepřekvapivě nic moc nebylo.

V jaké teplotě nakličujete? Já mám na výběr doma v 22C anebo v garáži tak v 10C ale zase skoro žádné světlo.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2081) - 168.10 (?), 31.5.2022 10:56

teplota 10° a přítmí je určitě vhodnější. Mám to tak stejně. Když koupím sadbu v únoru, hledám chladné místo, aby brambory příliš nenaklíčily. Když jsou klíčky příliš dlouhé, snadno se při manipulaci při výsadbě polámou. To ať se raději vytvoří až v zemi. K loňské výsadbě: duben byl hodně studený. Zkusil jsem se podívat na starší fotky, mám ty nejranější brambory na stejném místě 3. rok, pokaždé je přikryju černou netkankou a vloni 12. 5. jsem měl nať přibližně stejnou jako letos 5.. Určitě jsem je dával vloni do země až v půlce dubna. Walter

kubais - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (125) - 242.213 (?), 31.5.2022 12:49
Ještě jednou díky za cenné informace.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025