Překousnutá rostlina melounu vodního
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 76.105 (?), 19.6.2021 23:42, zobrazeno: 712x
Zdravím. Slimáci mi překousali hlavní výhon u vodního melounu který si hýčkám na kompostu. Mám se s ním rozloučit nebo to přežije? Překousali ho cca za v délce 50 cm od začátku rostliny (nějakých 8 listů), takže teď to vypadá jako zaštípnutý hlavní výhon za 8 listem. Rostlina už začala vyhánět i boční výhony. Samičí plod není zatím nikde (byl na konci toho ukousnutýho výhodu :/) Tak zda nemáte zkušenost? Letos pěstuji prvně, mám roubovaný sazenice a jeden šel v rámci experimentu na kompost ven. Nicméně na stránkách ceske-melouny píší, že se melouny nezaštipují. Tak mi jde o Vaše zkušenosti. Díky za odpověď
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.247 (?), 20.6.2021 7:48
Rozhodně přežije, nanejvýš bude lehce opožděn. Udělejte opatření proti slimákům, kteří se určitě rádi vrátí na místo činu. V.L.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 70.25 (?), 20.6.2021 7:56
V.L. má pravdu, proti slimákům zasáhněte ihned, každý odklad se může fatálně vymstít. Jestli opravdu nemáte granul.jed, tak nastraňte např.pivní pasti, nebo slupky brambor, listy salátu, kousky melounu...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 76.105 (?), 20.6.2021 9:17
Včera jsem těch potvor oslizlejch vysbírala ze zahrady plnou misku (odhadem tak 50 kousků) a odnesla vypustit do divočiny pár stovek metrů od zahrady. Bohužel jsem měkota a trávit se mi je moc nechce - přecijen jsou to živí tvorové a dělají to, co jim mamka příroda určila - sežerou všechno, na co přijdou :D Ale ty slupky od brambor fungujou tak, že se budou krmit tím? Nebo je to otráví?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 70.25 (?), 20.6.2021 13:35
Tak už alespoň vím, kdo je v takových počtech vypouští kósek od našeho! Slimáci jdou s chutí po lehce navinulých slupkách brambor, ale i okurků, jablek, koř. zeleniny... Tuto matérii je dobré poklást hromádkově, nebo v ploché misce na pěstební plochy, leč nikoliv do těsné blízkosti rostlin, které chceme před těmi pažravci ochránit. Aby nástraha neoschla-tím by ztratila na atraktivitě, předem ji namočíme, na místě lovu zakrejeme-např.hadérkou a pravidelně kontrolujeme, zběř sbíráme a -dáli Vám Bůh svolení-likvidujeme. Komu se to jiným způsobem ekluje, přestřihne TO nůžkami, nebo dá do nádobky s víčkem a dobře uzavřené vystaví Slunci, nebo v nádobě zaleje horkou vodou, nebo jimi nakrmí kachny běžce indické či pižmovky. ...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 37.150 (?), 20.6.2021 8:47
Jste si jisý, že slimáci? Jednou jsem zkoušel melouny v sadu, a pravidelně je tam přehryzávali hraboči nebo zajíci (slimáci tam nejsou).
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 76.105 (?), 20.6.2021 19:10
Na tý mojí pidizahrádce uprostřed zástavby domů se asi hraboši moc vyskytovat nebudou - minimálně tu lozí asi tak 5 koček od sousedů, které prý loví, takže ti asi hrozit nebudou. Za to slimejšů je tu požehnaně. A to to nejsou ani ty španělský, který nic nežere. Ptáků tu taky lítá na malý město až moc na můj vkus. Asi se tu ty potvory slizký přemnožili či co
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|