Plísen bramborová na rajčatech 2016
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 196.17 (?) 12.7.2016 15:52
V neděli jsem poprvé postříkal rajčata. Možná trochu předčasně, jelikož v Mokošíně ještě včera nebylo ani dosaženo kritické hodnoty pro plíseň bramboru na bramborách, oproti HK, ale zjistil jsem na jednom slabším rajčeti kus zhnědlého a seschlého listu, což mohla být plíseň bramborová. Použil jsem Acrobat, jelikož jej použil KUKY, i když má Revus, takže zřejmě více věří Acrobatu než Revusu. Koncentraci jsem namíchal 10g na 3 litry vody, což je horní hranice. Spodní je 10g na 1,5 litru.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 26.91 (?), 1.7.2016 19:41
Dobrý den, prosím vás, je toto plíseň? Mám to na rajčatech ve skleníku, venku ne. Je to tam každý rok. Listy otrhávám. Vždy jsem stříkala, takže nevím, co by to dělalo, kdybych nestříkala. Každopádně v těch žlutavých skrvnkách se později objeví hnědé až hnědofialové tmavé, list s tím poměrně dlouho žije, aniž by odumřel.
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.20 (?), 1.7.2016 19:52
Je to cern rajciakova, vznika pri nadmernej vlhkosti v skleniku, treba mat pootvarane vsetky okna aj dvere na skleniku
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 26.91 (?), 1.7.2016 21:01
Děkuji oběma za reakce. Mám rozhodně něco jiného, než je na Vaší fotce z 19.6. Já mám ty skvrny po celém listu celkem pravidelně, později je list zbarvený (hnědě) i z druhé strany, ale nijak to nemaže, ani mi to nepřipadá vyloženě jako spory. Já právě letos taky stříkat nechci. Kvůli tomu jsem přestala pěstovat rajčata venku, která chytala plíseň dřív. Známý (dlouholetý pěstitel rajčat) mi ale tvrdí, že to, co mám ve skleníku (na fotce) je taky plíseň, tak váhám.
|
|
|
|
|
|
|
host - 0.56 (?), 2.7.2016 14:47
Domnívám se, že ůže jít o zavirování rajčat. Na plodech se mohou vyskytnout hnědé skvrnky. Přenáší mšice nebo mohou být zavirovaná semena. em
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|