Samozřejmě, že jsem mohl v něčem udělat chybu. Ortiva šla preventivně zhruba v půli července, rajčata jsem kontroloval kvůli plísni téměř každý den. Po dvoudenním pobytu na chalupě jsem plíseň objevil na asi pěti rostlinách, Acrobat šel okamžitě v dávkování 10g na 2 litry vody na vše. Bohužel se efekt nedostavil, plíseň se dál šířila, jako by k žádnému postřiku nedošlo, v úterý jsem odstranil jednu rostlinu v nejhorším stavu a rajčata nechávám dozrát doma. Pokud bych tak ale postupoval i dnes, na záhonu mi zůstanou jen San Marzana, plíseň je rozlezlá prakticky na všech listech vyjma těch nejmladších, a plody a stonky jsou už napadány také.
Jeden záhon dostal dnes dávku dalšího Acrobatu, druhý záhon jsem zkusil Championem. Měď jsem používat nechtěl, ale tonoucí se stébla chytá a aspoň si tak zkusím ověřit, jestli to má cenu.
Beru riziko všech živelných pohrom způsobených počasím, ale pokud se mám v deštivých letech s rajčaty loučit hned začátkem srpna, nebudu utrácet nemalé peníze za chemii a smířím se s tím, že s plísní budu závodit o každé rajče.