Plíseň bramborová 2021 - stav fronty

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 158.138 (?)
25.7.2021 22:42
Myslím že Champion není vůbec registrován na rajčata. Já letos zatím dobrý, 2x ridomil, jednou kuprikol, vše po 14. dnech, příští týden bude ještě ridomil.na starých listech sem tam se objevuje skvrnitost, zítra je trochu zastrihnu a snad se dočkáme nějakých plodů letos. Nikdy jsem nic nestrikal, letos se snažím pravidelně a doufám, že to nezklame.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4599) - 25.216 (?), 25.7.2021 14:48

Ještě mě napadlo, že účinnost postřiků proti plísni bramboru postupně v sezóně klesá. Brambory se ke konci vegetace stříkají v pětidenních intervalech. V Belgii a Nizozemsku brambory dostanou i 25 postřiků během vegetace! Rajčata samozřejmě nikdo z nás nebude stříkat pětadvacetkrát. Ale od začátku července preventivně po 10 dnech bude takový nějaký kompromis.

host - 28.103 (?), 25.7.2021 16:11

Rajčata opět postříkána. Postřik tím championem je tedy úmorně smradlavý.

Stříkám s šátkem a brýlemi... Nedivil bych se kdyby se někomu z toho neudělalo zle.

Jak funguje ta ochraná lhůta? Ten postřik se dostává dovnitř rajčete?

Každé rajče umývám... Ale např.  zbylé saláty jsem vyhodil. Na nich zůstaly modré fleky.

host - 25.216 (?), 25.7.2021 17:54
Během ochranné lhůty se mají rezidua dostat pod nějakou doporučenou hodnotu. Ale zrovna měď bude za týden zase mědí. Ale Champion se do plodů nedostane, lze smýt. Když dáte do vody trochu octa, jde smýt lépe. KUKY

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 158.138 (?), 25.7.2021 22:42
Myslím že Champion není vůbec registrován na rajčata. Já letos zatím dobrý, 2x ridomil, jednou kuprikol, vše po 14. dnech, příští týden bude ještě ridomil.na starých listech sem tam se objevuje skvrnitost, zítra je trochu zastrihnu a snad se dočkáme nějakých plodů letos. Nikdy jsem nic nestrikal, letos se snažím pravidelně a doufám, že to nezklame.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4599) - 25.216 (?), 25.7.2021 23:04
Není registrován na rajčata, dříve byl. Ale i Kuprikol, Ridomil, Acrobat, Dithane končí...

host - 28.103 (?), 26.7.2021 7:10

Včera byl stav OK. Žádné nové projevy plísně. Byl jsem nucen přes noc zavřít foliovník, neb hlásily že bude bouřka, déšť atd. Bylo akorát dusno, že by jeden hebl. Za to rajčata se ve foliáku zapotila a dnešní ranní prohlídka vykázála nové příznaky PB.

A to jsem to stříkal večer championem.

Pomoc =)

host - 60.89 (?), 27.7.2021 7:57

Neustál jsem ten psychický tlak daný hlavně internetovými diskuzemi a otrhal jsem všechna zralá rajčata a následně jsem všechny rostliny střikl Acrobatem i když jsem v tom svém pralese nenašel ani náznak, že by rostliny byla napadeny plísní ranou (Alternariová skvrnitost). Pochopitelně na zvěsti o plísni bramborové nevěřím! Nějak tak se mně zdá počasí docela vlhké, ale možná tím, že je tak teplo a listy rychle osychají, tak nemá plíseň čas se rozvinout. Nemám žádné rostliny zakryté (pod nějakou stříškou) ani s tím nepočítám (nemám ani sílu ani čas něco tvořit). Nejdůležitější ochranou proti Alternarii je dodržovat střídání prostoru, kde se lilkovité rostliny pěstují (ne po bramborách, rajčatech, paprikách, atd.). Toto opatření se často uvádí v souvislosti s PB, ale ta přichází vzduchem, ale plíseň raná se šíři zbytky napadených rostlin v půdě.. Letos poprvé jsem udělal desinfekci půdy pod rajčaty dusíkatým vápnem. Zasekal jsem ho do půdy a záhony přikryl tkanou textilií. Nevím, jestli i ta tkaná textilie má vliv na to, že zatím nemám problémy. Jinak na obrázku jsou vidět srážky, které u mne byly v měsíci červenci (není to přesné- je to převzaté). Na obrázku není vidět to, že skoro každý den spadlo njaké množství vody do 1 mm a pokud ne, tak byla ráno velká rosa. Počasí jak dělané pro listové choroby. Jinak dnes v noci další bouřka- cca 5 mm vody na m2.

Vladimír

Červenec
Červenec

host - 116.26 (?), 27.7.2021 8:27

KUKY: A co Ortiva? Dá se použít opakovaně a v jakých intervalech? Díky.

host - 28.103 (?), 27.7.2021 10:26

Pokud to vše končí tak co nám zbyde? =)

Dithane mi tedy vypadne. Mám ještě polyram a championa.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4599) - 25.216 (?), 27.7.2021 15:42

Mancozeb (v Acrobatu, Dithane, Ridomilu...) se používá dobrých 50 let. Jeho metabolity i degradační proukty ovlivňují štítnou žlázu a jsou kancerogenní. O jeho zákazu se diskutovalo roky. Stejně dopadl podobný thiram a dopadne metiram (Polyram, ten ale není do rajčat). Takže pro zahrádkáře zůstal jen jediný přípravek, který má registraci pro rajčata proti plísni bramboru na rajčatech, a tím je Ortiva. Podle mě jiný není! A velcí pěstitelé na tom nejsou o moc lépe. Tak si myslím, že se u nás budou registrovat přípravky, které se používají jinde v Evropě a ve světě. Cabrio Duo, Orvego, Revus... Revus (ne Revus Top) má registraci do rajčat, ale pro jinou chorobu, ale na plíseň bramboru funguje. A Ortiva se ve skleníku používá max. 3x po 10 dnech, venku jen 1x! Nevím, jakou to má logiku, ale prostě bych ji venku také použil 3x. Venku jsem ji v minulosti vícekrát použil, rostliny jsem nepoškodil a rezidua se venku odbourávají často rychleji, než ve skleníku. Orvego a Revus se dají sehnat běžně na českém internetu. Cabrio Duo na polském, ale tam je poštovné do ČR asi 400,- Kč. Ne všechny cizí eshopy zasílají do ČR. Balení 500 ml, to největší, vyjde na asi 300,- Kč. Což je super cena. A když si přiobjednáte i další zboží, tak ty čtyři stovky stojí za to. Platí se platební kartou při objednávce. Nechci nikoho urazit, ale jak se to dělá? Jeden můj známý senior se mě na to ptal, a já ho samozřejmě chápu a respektuju! Číslo karty vyťukáte ručně a Vaše banka si to přebere. Nikdy se mně nestalo, že by ze zahraničních eshopů něco nedorazilo. A je i do brambor, cibule a okurek. Koukám nahoru, hotová slohová prácelaugh.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků1:13
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz