Phytophthora infestans
|
|
|
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4550) - 25.216 (?) 20.7.2020 17:21
Bramborové natě žloutnou bez příznaků plísně. Brzy nať osekám srpem a zlikviduju a za dva týdny po osekání budu kopat. Omezí se tím infekce hlíz. Poslední postřiky jsem dělal či budu dělat po 5 - 7 dnech. Nakonec dám Infinito, předchází infekci hlíz (deštěm z natě na hlízy v zemi). V průběhu vegetace jsem použil Acrobat, Infinito, Orvego, Revus Top. Tomu se říká antirezistentní startegie. Sázel jsem jen 5 kg sadby, takže se s tím můžu crcat. Málem má každá sazenice jméno.
Rajčata mám OK, teď jsem dal Ortivu, dále spíš zase měď (Champion, Kuprikol...). Známí, co jsem jim dal sadbu, mají po rajčatech. Nestříkali, a já jsem odmítl se o jejich rostliny starat. Nejlépe jim dát vše po nos a ideálně předžvýkat.
Mědi se nebojte. Na plodech je vidět, dá se omnutím dobře smýt (event. + soda nebo ocet). Lidské tělo trochu mědi obsahuje a potřebuje ji (enzymové systémy aj.). Mírný nadbytek bez problémů vyloučí.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr L - (21) - 181.178 (?), 12.7.2020 17:12
Zdravím,
u dvou rostlin rajčat mně vadnou horní listy. Ostatní rajčata jsou v pořádku, postiženy jsou dvě různé odrůdy, proto mně to i zaráží. Jedná se o bakteriální vadnutí nebo je to něco jiného? a co s tím případně? děkuji
|
|
|
|
|
|
|
host - 5.31 (?), 12.7.2020 22:59
To spíš vypadá na kořenový problém. Může to být fusariové vadnutí, ale stejné příznaky způsobují i jiné houby nebo bakterie. Použil jste již nějaké fungicidy?
|
|
|
|
|
|
|
Petr L - (21) - 181.178 (?), 13.7.2020 10:00
Děkuji za poznatek. Použil jsem cca před 14 dny Acrobat. Mám doma ještě Dithane.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4550) - 25.216 (?), 20.7.2020 17:21
Bramborové natě žloutnou bez příznaků plísně. Brzy nať osekám srpem a zlikviduju a za dva týdny po osekání budu kopat. Omezí se tím infekce hlíz. Poslední postřiky jsem dělal či budu dělat po 5 - 7 dnech. Nakonec dám Infinito, předchází infekci hlíz (deštěm z natě na hlízy v zemi). V průběhu vegetace jsem použil Acrobat, Infinito, Orvego, Revus Top. Tomu se říká antirezistentní startegie. Sázel jsem jen 5 kg sadby, takže se s tím můžu crcat. Málem má každá sazenice jméno.
Rajčata mám OK, teď jsem dal Ortivu, dále spíš zase měď (Champion, Kuprikol...). Známí, co jsem jim dal sadbu, mají po rajčatech. Nestříkali, a já jsem odmítl se o jejich rostliny starat. Nejlépe jim dát vše po nos a ideálně předžvýkat.
Mědi se nebojte. Na plodech je vidět, dá se omnutím dobře smýt (event. + soda nebo ocet). Lidské tělo trochu mědi obsahuje a potřebuje ji (enzymové systémy aj.). Mírný nadbytek bez problémů vyloučí.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 20.7.2020 18:20
Známí, co jsem jim dal sadbu, mají po rajčatech. Nestříkali...
Vůbec si netroufnu odhadnout, jak by to dopadlo, kdybych taky nestříkal. Dávka 5g Ridomilu na 3 litry postřiku není nic zázračného, přesto nikde nic není vidět. Jen asi na dvou listech malé žluté skvrnky s černým středem, což asi nějaký náznak byl. Momentálně je čisto. Asi bych do té Ortivy jít měl. Co se týče mědi, tak sám jsi KUKY psal, že považuješ za horší kontaminaci půdy mědí na věčné časy, než používání organických fungicidů, které se rozloží. Kdysi jsi ale zmiňoval podezření z karcinogenního působení mancozebu (Ridomil Gold, Dithane, Acrobat). Je Ridomil Gold organický fungicid, jak se mně objevilo ve vyhledávání? Porost rajčat mám perfektní, bylo by škoda, kdyby ho zničila plíseň, takže bude následovat další chemická ochrana, ať už půjde o měď, nebo o Ortivu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|