Phytophthora infestans
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.29 (?), 30.6.2020 19:19
zapřisáhlý odpůrce postřiků si bude muset koupit Ridomil a použít ho. Naštěstí ta rajčata ze zálistků jsou teprve tak 30cm velká a jen některá teprve kvetou, takže postřik bude jen přízemní. Doufám a věřím, že celé léto nebude deštivé a že snad přijde delší období bez srážek. Vždyť všechny nádrže a sudy už víc než měsíc neustále přetékají, takhle bych se jim ani nepodíval na dno. Ale zas aspoň rostou houby, poslední roky v červnu a červenci vůbec nebyly. Walter
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 181.178 (?), 30.6.2020 21:30
I já už dnes přizval na pomoc chemii (Acrobat). Prakticky během 3 dnů se mně na úplně zdravých rajčatech vyskytlo poškození listů. Už fakt nebudu dumat, jestli se jedná o alternariovou skvrnitost rajčete, poruchy výživy nebo jen daň za pěstování v květináči (kořeny přemokřené, pak upečené při náhlém oteplení), holt příroda je mocnější a mé podmínky omezené.Jen se chci zeptat, jestli tahle postižené listy odstraňovat ihned (u jednoho rajčete se to dostalo dost vysoko) nebo si v klidu počkat, až to bude rozsáhlejší. Nerad bych je oškubal při jakémkoliv náznaku.
|
|
|
|
|
|
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 248.105 (?), 30.6.2020 23:08
Pokud by jste nepoužíval chemii, pak by jste amputoval list po částech tak, aby se houbové onemocnění nemohlo šířit.
V případě kontaktních fungicidů se odstraňuje podle pravidla lepší 1/2 než žádná polovina.
A při systémových přípravcích se přeci neochudíte o funkční rezidua, která mohou ještě být dislokována jinam. Takže tam se odstraňuje, až když jsou 2/3 listu nefunkční, neasimilující.
Co je však důležitější, je, že jak poškozené tak nepoškozené vylamované fazochy musí jít z porostu okamžitě pryč. Plno lidí dělá tu chybu že dosud zdravé fazochy si s klidem hází dolů pod nohy, jako by to byl funkční mulč.
SfK.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 159.92 (?), 3.7.2020 16:40
Do brambor jsem letos použil Kuprikol, ale počasí bylo vlhčí, takže nyní budu pokračovat něčím systémovým.
Na rajčata jsem minulý týden už dával rovnou Ortivu, protože tam jsem preventivní měď nestihnul před obdobím dešťů. No a zítra po týdnu uvidím, jestli se povedlo, nebo nebude z čeho sklízet.
SfK.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|