Pěstování rajčat 2013

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 5.149 (?)
23.1.2013 19:19

Jen jedno zamyšlení nad tím, které okno v domě je nejlepší. Protože chystáme v našem domě rekonstrukci schodišťového osvětlení, tak jsem měl vypůjčený Luxmetr. Při té příležitosti jsem si dnes v 10.30 hod změřil osvětlení za oknem na SVV straně a na JZZ straně. Ani mne nepřekvapilo, že u obou oken jsem naměřil skoro stejné osvětlení 900 Lx s rozdílem cca 20 Lx. Pochopitelně nebylo slunečno.

Teď něco z mých zkušeností se sazenicemi rajčat. Přibližně 20 let jsem pěstoval sazenice rajčat (sto a více) za okny v zaměstnání. Okno jsme měli na jih a když začalo na jaře koncem března svítit do oken slunce, tak jsem sazenice raději převezl domů za okno ložnice.  Pokud jsem tam některé nechal, tak během týdne zvětšili svou výšku asi 2x a když tam byly třeba ještě tři týdny tak jsem měl sazenice tenké i 60 cm vysoké. I přesto, že v poledne bylo přímé světlo i několik tisíc Lx.Prostě vysoká teplota v místnosti, nutnost zalévat, bujný růst. To je jen takové zanyšlení.

Mr Big

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 21.1.2013 16:08

Myslíte teplotu? Já mám představu že by tam mělo být ideálně tak 15°C. Přepikýrované rostliny dám však do chladna až bude viditelný růst a objeví se pravé lístky.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 5.149 (?), 21.1.2013 16:32

Teplota 10-15 °C je tak asi dobrá na otužování sazenic a ne na jejich růst (aspoň to tvrdí chytré knihy-doporučuji knihu "Plodové zeleniny" F.Vlček a kolektiv(1972) jen v knihovnách (mají ji v MZK Brno). 

Mr Big

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 5.149 (?), 21.1.2013 16:27

Bydlím v paneláku, ze všech stran jsou byty, jen plocha s oknem je 3,45x2,60 m, z toho okno 150x200 cm, radiátor nemám puštěný (stačí teplo od sousedů a z jiných částí bytu), teplota se nemění je stále okolo 17-18°C. Myslím si, že je to teplota tak akorát na to, aby sazenice rostly a nevytahovaly se (okno SVV).Rostou pomalu, musím vysévat minimálně 2 měsíce před termínem výsadby.Prostě takové mám podmínky a jim jsem se přizpůsobil. Teploty okolo 12 °C se mně zdají moc nízké.

Mr Big

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 5.149 (?), 23.1.2013 19:19

Jen jedno zamyšlení nad tím, které okno v domě je nejlepší. Protože chystáme v našem domě rekonstrukci schodišťového osvětlení, tak jsem měl vypůjčený Luxmetr. Při té příležitosti jsem si dnes v 10.30 hod změřil osvětlení za oknem na SVV straně a na JZZ straně. Ani mne nepřekvapilo, že u obou oken jsem naměřil skoro stejné osvětlení 900 Lx s rozdílem cca 20 Lx. Pochopitelně nebylo slunečno.

Teď něco z mých zkušeností se sazenicemi rajčat. Přibližně 20 let jsem pěstoval sazenice rajčat (sto a více) za okny v zaměstnání. Okno jsme měli na jih a když začalo na jaře koncem března svítit do oken slunce, tak jsem sazenice raději převezl domů za okno ložnice.  Pokud jsem tam některé nechal, tak během týdne zvětšili svou výšku asi 2x a když tam byly třeba ještě tři týdny tak jsem měl sazenice tenké i 60 cm vysoké. I přesto, že v poledne bylo přímé světlo i několik tisíc Lx.Prostě vysoká teplota v místnosti, nutnost zalévat, bujný růst. To je jen takové zanyšlení.

Mr Big

Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 235.110 (?), 23.1.2013 19:32

Zajímavé zamyšlení, ale to měření by se muselo dělat během celého dne. Myslím, že nejde o momentální svit, ale o celkovou délku svitu. Já pěstuju přísady na zaskleném balkonu na východní straně. Teploty ve dne kolem 16°C a vnoci kolem 12°C. Sazeničky ale připravuju doma za oknem na západní straně.

Melisa - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (300) - 176.1 (?), 23.1.2013 19:47

My jsme teplomilní a tudíž máme teplo všude, rostlinky se s tím holt budou muset poprat.

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 5.149 (?), 23.1.2013 20:53

Pochopitelně je nejdůležitější celkový osvit (Lx.s, ev. Lx.h). Nepředpokládám. že výsledky měření v kterékoliv denní době by se nějak u obou oken podstaně lišily. takže rostliny za den na obou oknech dostanou stejný osvit- stejný počet Lux hodin.Pochopitelně pokud nesvítí slunce. 

Mr Big

Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 233.103 (?), 24.1.2013 10:39

Při měření záleží na tom jak slunce moc nebo málo svítí, ale obecně lze říct, že okna umístěná na severní straně nebo severněji mají horší světelné podmínky než okna ze zbývajících světových stranách. Proto mladé semenáčky není vhodné pěstovat těsně u okna na jihu, protože může dojít k popálení, zatím co na severu se budou spíš vytahovat za světlem. Ale to vytažení může také způsobovat vysoká teplota v místnosti jak už bylo řečeno.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 23.1.2013 20:07

Objednal jsem na eBay dvě  "RED BLUE 60 LED Hydroponic LED Plant Grow Light" 3W žárovky a zkusím té mé drobotině v líhni přisvítit.

seky - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (153) - 132.254 (?), 23.1.2013 21:00

Letos se chystám pěstovat z těch osvědčených Bejbino, Start, Stupické polní, to chci porovnat se Stupickým skleníkovým, ale pěstovat na poli, dále nově Ildi, Goldkrone, možná i Perun, Pollicino, Cherrola, Idyll. Z keříčkových Roma (na protlak) a z balkónových Vilmu a Karlu. Lákají mě i jiné dražší semínka např. od fy Kiepenkerl nebo ze zahraničí, no ještě uvidím... Diskuse na těchto stránkách mě hodně inspirují, už se nemůžu dočkat jara... Snad se bude všem dařit, s chutí do další sezónysmiley.

JV Morava 214 m n. m.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024